Trečiadienį per posėdį Vyriausybė įpareigojo Finansų ministeriją parengti tvarką, kaip skirti 1 proc. GPM politinėms partijoms.

"Vyriausybė šiandien suteikė įgaliojimus tvarką patvirtinti Finansų ministerijai ir manau, kad tvarka bus iš esmės analogiška tai tvarkai, pagal kurią žmonės gali skirti 2 proc. savo gyventojų pajamų mokesčio pelno nesiekiančioms organizacijoms, tai yra gyventojas tiesiog teiks specialią prašymo formą, kaip ir prašydamas pervesti kokiai asociacijai ar labdaros, paramos fondui dėl 2 proc., tai taip pat ir dėl partijos. Jeigu apsispręs tai daryti, nurodys subjektą ir nurodys, kokią dalį to 1 proc. norėtų tam subjektui ar keliems subjektams skirti", - sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Pasak ministrės, didžiausia suma, kurią galėtų tokiu būdu gauti, būtų apie 30 mln. litų. "Tačiau labdaros ir paramos analogija neleidžia tikėtis, kad tas potencialas iki maksimumo bus išnaudotas", - kalbėjo ministrė.

Fiziniai asmenys jau pavasarį, pildydami deklaracijas, galės užpildyti prašymą skirti 1 proc. GPM politinėms partijoms, naujoji tvarka galios 2012 metams.

Premjeras Andrius Kubilius sakė, kad nauja partijų rėmimo sistema jas prieš rinkimus leis įtikinti ir parodyti, kiek rinkėjų yra pasiruošę jas remti ne tik balsais, bet ir pinigais.

"Tai yra labai skaidri sistema, nauja sistema, kuri, be abejo, dar turės turėti savo aiškią tvarką, vers partijas labai intensyviai dirbti su kiekvienu rinkėju, stengiantis jam dar iki rinkimų įrodyti, kad jo investicija į tą partiją, kurią jis pasiryžęs paremti, yra tikrai vertinga ir kad tos partijos tolesnės veikla yra verta GPM 1 proc.", - dėstė Ministras Pirmininkas.

Šiuo metu gyventojai 2 proc. GPM gali skirti įvairioms visuomeninėms, labdaros, ne pelno siekiančioms organizacijoms. Partijoms skirtas 1 proc. GPM yra papildomas.