„Aš ir mano komanda esame pasiruošę išeiti iškart. Prašau parlamento rytoj balsuoti už mano atsistatydinimą", - sakė A. Abromavičius per susitikimą su žiniasklaida Kijeve.

Ministras pabrėžė, kad pagrindinė šio žingsnio priežastis yra konfliktas su Petro Porošenkos bloko vicepirmininku I. Kononenko.

„Aš ir mano komanda neturime jokio noro būti atviros korupcijos širma ar kontroliuojamomis marionetėmis tiems, kas nori senos valdžios stiliumi kontroliuoti valstybinius pinigus. Nenoriu vykti į Davosą ir pasakoti jiems apie mūsų sėkmę, kai mums už nugaros sprendžiami klausimai, susiję su atskirų žmonių interesais“, – sakė A. Abromavičius, kurį cituoja pravda.com.ua.

„Tie žmones turi vardus. Vieną iš tų vardų dabar įvardinsiu. Tai I. Kononenka“, – pridūrė ministras.

„Būdamas politinės jėgos, kuri atvedė mane į ministro postą, atstovu, pastaruoju metu jis padarė labai daug, kad blokuotų mano ir ministerijos darbą. Iš pradžių I. Kononenkai pavaldūs Petro Porošenkos bloko deputatai sukūrė raštą apie mano atsistatydinimą, perdavė jį partijai „Vozroždenije“, o šie galiausiai perdavė Aukščiausiajai Radai, o ten per kelis mėnesius buvo surinkti 18 balsų“, – pareiškė jis.

A. Abromavičiaus teigimu, I. Kononenka jau beveik metus stengiasi prastumti savo žmones į kompanijos „Ukrchimtransammiak“ generalinio direktoriaus postą, nes turi savų interesų.

„Užuot padėjęs man nuversti (Regionų partijos atstovą) Bondyką, atvedė savo žmones, kurie kartu valdo šią įmonę“, – pareiškė jis.

Be to, ministro teigimu, I. Kononenkai pavaldus Petro Porošenkos bloko deputatas siūlė savo žmones į „Ukrzovnišinform“, Ukrainos akreditacijos agentūrą ir kelias kitas įmones.

„Šios teisinės betvarkės kulminacija tapo noras turėti savo pavaduotoją Ekonomikos ministerijoje, atsakingą už „Naftogaz“ ir kitas valstybines įmones“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, šis kandidatas prieš dvi dienas atnešė visą paketą dokumentų ir paskelbė save nauju pavaduotoju iš I. Kononenkos komandos. A. Abromavičiaus teigimu, kandidatas patikino, kad jo kandidatūra suderinta „viršuje“.

„Paskui sulaukiau skambučio iš prezidento administracijos su primygtine rekomendacija priimti šį žmogų, taip pat dar vieną į gynybos ministro pavaduotojo pareigas. Į tai atsakiau: „Aš šitame nedalyvausiu.“ Ir paprašiau, kad mane atleistų iš pareigų“, – pareiškė ministras.

A. Abromavičiaus teigimu, po šito I. Kononenka panoro išklausyti ministro ataskaitą Petro Porošenkos bloko frakcijoje.

„Paskui pareiškiau, kad palengvinsiu I. Kononenkai ir jo komandai užduotį ir pats pateiksiu pareiškimą dėl atsistatydinimo“, – sakė jis.

A. Abromavičius pareiškė, kad yra pasirengęs nedelsiant pasitraukti iš pareigų su komanda ir neištęsti šio proceso kelioms savaitėms ar mėnesiams.

A. Abromavičiaus teigimu, per pastaruosius metus buvo labai daug nuveikta, tačiau stabilumo taškas dar nepasiektas.

„Blogio jėgos nori atsukti viską atgal. Išsivaduokime nuo „prižiūrėtojų“, kurie melžia Ukrainos ekonomiką. Tokių žmonių neturi būti politikoje ir valstybės valdyme“, – apibendrino jis.

„Prižiūrėtojais“ (rus. смотрящие) kriminalinių nusikaltėlių žargonu vadinami žmonės, prižiūrintys, kad konkrečioje teritorijoje būtų laikomasi nusikaltėlių pasauliui įprastų taisyklių.

„Šis sprendimas nėra emocionalus. Manau, kad esant tokiai sistemai negaliu būti efektyvus. Neturiu reikiamo palaikymo, yra daugybė bandymų kištis į ministerijos darbą“, – pareiškė jis, atsakydamas į žurnalisto klausimą, kodėl nusprendė išeiti iš darbo.

A. Abromavičiaus teigimu, jis sukūrė reformatoriškiausią komandą Ekonomikos ministerijoje per visą Ukrainos istoriją.

L. Kojala: Ukraina nebegali būti tik užpulta valstybė

Rytų Europos studijų centro analitikas Linas Kojala teigia, kad A. Abramovičiaus pasitraukimas yra signalas apie byrančią Maidano koaliciją.

Linas Kojala

„Tokių požymių atsiranda vis daugiau, pavyzdžiui, netikėtas premjero pareiškimas apie būtinybę rengti referendumą dėl Konstitucijos keitimo. Be to, nepavyksta suburti pakankamai balsų tam, jog Konstitucija apskritai būtų pakeista", - sako L. Kojala.

„Vis aštriau ryškėja gelminė Ukrainos problema: užkulisinė oligarchų įtaka. A. Abramovičius naujosios Ukrainos vyriausybės buvo pasikviestas tam, jog asmeniniu pavyzdžiu įrodytų, kad šalis valosi nuo korupcinių ryšių. Pasitraukimas atvirai teigiant, kad reformų vykdymui buvo trukdoma, yra didžiulis pralaimėjimas", - priduria analitikas.

Politologas pabrėžia, kad Ukrainai būtina keisti savo įvaizdį Vakarų pasaulyje: ji nebegali būti tik valstybė, kuri yra užpulta, ji turi tapti reformų sėkmės istorija.

„Deja, pastarieji įvykiai rodo priešingą tendenciją", - sako L. Kojala.