Laidos vedėjas Aleksejus Pimanovas laidą pradeda pasakodamas menamą situaciją.

„Įsivaizduokite – sėdite kokioje nors kavinėje Vilniuje ir jūsų pašnekovas lietuvis sako, kad iškilus aktorius Donatas Banionis ir iškilus krepšininkas Arvydas Sabonis buvo visos Sovietų Sąjungos numylėtiniai. Žinote, kas gali įvykti toliau? Baudžiamosios bylos iškėlimas už sovietų okupacijos siaubų neigimą”, - savo žiūrovams pasakoja A. Pimanovas.

Ir čia pat primena, kad teismo sprendimu laidos transliacija Lietuvoje yra sustabdyta trims mėnesiams.

Pasak jo, „isteriją” sukėlė „nedidelis” reportažas apie 1991 m. sausio 13-osios įvykius.

Primename, kad spalio 4 d. laidoje „Žmogus ir įstatymas“ nuskambėjo realybės neatitinkančių faktų apie 1991 m. sausio įvykius. Laidoje transliavo interviu su tuometiniu „Alfa“ grupės vadu Michailu Golovatovu ir kitais pašnekovais, kurie neigė kariškių puolimą ir tikino, kad „savi šaudė į savus“.

„Dėkojame Lietuvos valdžiai, kad padarėte mums reklamą visoje Europoje. <...> Todėl esant tokioms aplinkybėms, mes tiesiog negalėjome nepratęsti temos”, - nurodo vedėjas.

Toliau reportaže pasakojama apie apribojimus transliacijoms bei Lietuvos generalinės prokuratūros pradėtą tyrimą dėl reportažo apie opkupacijos neigimą.

Klausiama – apie kokią okupaciją eina kalba ir čia pat įrodinėjama, kad šalies okupaciją pripažįsta tik pati Lietuva.

Toliau kartojama spalio 4 d. laidos teiginiai apie „savų šaudymą į savus”, „provokaciją”, „raginimus žudyti rusus”.

Primename, kad dėl spalio 4 d. laidos teismo sprendimu trims mėnesiams buvo sustabyta Pirmojo Baltijos kanalo laidų retransliacija ne iš Europos Sąjungos šalių.

1991-ųjų sausio 13-ąją sovietų kariuomenei šturmuojant televizijos bokštą žuvo 13 Lietuvos laisvės gynėjų, tarp jų viena mergina - Loreta Asanavičiūtė, kuri pateko po tanko vikšrais ir mirė ligoninėje. Į medicinos įstaigas kreipėsi 580 nukentėjusiųjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5242)