„Pusseserė pradėjo gimdyti, vyras iš kaimo Klaipėdos rajone viršydamas greitį važiavo į miesto ligoninę. Autostradoje sustabdė policija ir pamatė, kad moteris beveik gimdo – su švyturėliais palydėjo iki ligoninės“, – savo istorija dalinosi skaitytoja pasivadinusi „asai“.

Svetur gyvenantiems Lietuviams tenka susidurti su vietinių policijos pareigūnu rūpesčiu ir netikėtu dėmesiu. „Aš Austrijoje lėkiau 150 km/h greičiu, ne autobane, sustabdė, greit įjungė švyturėlius ir atvykome į ligoninę. Padėkojau, o kitą dieną žmona gavo dovanų meškiuką nuo policijos“, – svetur nutikusia istorija dalinosi skaitytojas prisistatęs „Faru“.

Skaitytojai dalinosi istorijomis, kuomet pareigūnai pro pirštus pažiūrėdavo į Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus ir su geriausiais linkėjimais leisdavo skubėti į ligoninę. „Prieš 6 metus buvome patekę į analogišką situaciją Kaune. Naktį vyras vežė mane gimdyti, aišku, greitį viršijome, sustabdė policijos pareigūnas, paprašė dokumentų, bet vos pamatė mane, atidavė pagarbą, grąžino dokumentus ir palinkėjo sėkmės“, – pasakojo skaitytoja Inga.

Sulaukė policijos pagalbos ekstremaliose situacijose

Į ligonines tenka vežti ne tik gimdančias moteris, pasitaiko įvairių nelaimių ir nutikimų, kuomet skubant pažeidžiamos KET. „Kaune lėkiau kaip akis išdegęs pas veterinarą kraujo perpilti, nes merdėjo šuo. Sustabdė dėl greičio, pamatė šunį, sako: „varyk tik atsargiai“. Reikalas rimtas buvo, policininkai žmoniški“, – pasakojo prisistatyti nepanoręs skaitytojas.

„Vyras gaudė žmoną užpuolusį narkomaną. Vėlai vakare lėkė kaip akis išdegęs, sustabdė policija, bet nebaudė, o padėjo pagauti nusikaltėlį. Turi būti atsižvelgiama į aplinkybes“, – savo patirtimi dalinosi skaitytoja.

Skaitytojas Tadas Suomijoje navigacijos pagalba ieškojęs ligoninės, sulaukė policijos pagalbos: „Buvau sustabdytas viršijantis greitį, bet sūnus buvo prasiskėlęs antakį ir kraujas sruvo upeliu, tai suomių policininkai įjungė viską kas mirksi ir palydėjo iki ligoninės priimamojo durų. Tik tada patikrino visus mūsų dokumentus ir atsiprašė už sustabdymą“.

Kaip reikėtų elgtis ekstremaliose situacijose?

Skaitytojas Bobas siūlė esant grėsmingai situacijai pirmiausia paskambinti bendruoju pagalbos telefonu 112, pranešti apie nelaimę. „Dirbdamas sodyboje benzininiu pjūklu labai susižeidžiau koją. Buvau vienas, tad į ligoninę reikėjo važiuoti pačiam. Paskambinau bendruoju telefonu 112, pranešiau savo valstybinį numerį ir automobilio markę. Perspėjau, kad važiuosiu labai greitai ir nestosiu jokiems patruliams, kol neprivažiuosiu ligoninės. Operatorė informaciją perdavė kelių policijai ir ligoninei. Priimamajame jau žinojo apie įvykį ir manęs laukė. Policijos taip ir nesutikau. O jei būtų kilę kažkokių nesusipratimų, bent skambučio įrašas būtų likęs kaip įrodymas“, – apie savo elgesį nelaimes metu pasakojo skaitytojas Bobas.

Policijos departamento atstovės Linos Nemeikaitės teigimu, labai sunku įvertinti ribą tarp rimto ir tariamo pavojaus, kai pažeisti KET tampa neišvengiama.

„Žiūrint iš žmogiškosios pusės, jei tikrai gresia pavojus gyvybei, susidūrę su tokia situacija, policijos pareigūnai turi ją įvertinti, jei padėtis tikrai rimta, policijos pareigūnai neatsisakys palydėti automobilio iki reikiamos vietos ar suteikti kitokią reikalingą pagalbą. Bet viskas priklauso nuo konkrečios situacijos. Iš kitos pusės, kiekvienas vairuotojas yra atsakingas už savo elgesį ir pats turėtų nuspręsti, kaip geriau pasielgti, ir įvertinti, ar turi teisę rizikuoti savo, keleivių ir kitų eismo dalyvių gyvybėmis“, – sakė Policijos departamento atstovė L. Nemeikaitė.

Pirma protokolai – gimdymas palauks

Ne visi skaitytojai teigiamai atsiliepė apie policijos veiksmus sudėtingose situacijose. Remiantis skaitytojų pasakojimais, Klaipėdoje nutikęs įvykis ne vienintelis, kuomet pareigūnai neįvertino situacijos. Prisistatyti nenorėjusi skaitytoja buvo patekus į identišką situaciją: „Prieš daugelį metų turėjau labai panašų įvykį Vilniuje. Irgi apie 20 minučių protokolą dėl 20 litų pildė. Prašiau palydėti iki ligoninės ir tada aiškintis, bet nurodė laukti ir smagiai neskubant rašė protokolą. Gimdymas baigėsi gerai, bet nuoskauda visam gyvenimui išliko“.

Skaitytojas Tadas Naulickas vežęs žmoną gimdyti irgi buvo nubaustas policijos pareigūnų: „Antra dukra kai gimė, „Stop“ liniją pralėkiau, tai 50 Lt mokėjau ir dar pūsti liepė“.

Bet skaitytojai piktinosi ne tik policijos pareigūnų elgesiu, kritikuojamas buvo ir vairuotojų įprotis nuolat teisintis. „Šiaip labai dažnai patys vairuotojai piktnaudžiauja. Važiuoja su nėščia žmona, padaro pažeidimą ir teisinasi – dėl gimdymo . Po to viešinama žiniasklaidoje, kad nubaudė ir nepaleido“, – savo nuomonę dėstė prisistatyti nenorėjęs skaitytojas.

Geriau vėliau, bet saugiai

Skaitytojo Tomo Satkausko nuomone net ir sudėtingomis situacijomis turi būti laikomasi KET. „Greičio viršijimui negali būti jokių pateisinimų. Tuo labiau dėl tokio lėto proceso kaip gimdymas. Tik filmuose gimdo greitai, realybėje po skubėjimo į ligoninę paskui tenka dar gimdyti kone ketvirtį paros“, – savo nuomonę dėstė T. Satkauskas.

Tačiau skaitytojas pasivadinęs „nuomone“, visiškai nesutiko su Tomu: „Pačiam teko kartą skubėti – žmoną vežiau gimdyti. Važiuodamas į ženklus nežiūrėjau ir spidometro nesekiau. Neįsivaizduoju, kaip gali užlaikyti 20minučių, kai nuvažiavome, žmona pagimdė po 15minučių“.

O skaitytojos Džildos nuomone, geriau kelias minutes užtrukti, bet į ligoninę keliauti saugiai. „Greičio neviršijom, net tokia mintis nekilo ir mašinoje nepagimdžiau. Greičio ribojimai ne šiaip sau išgalvoti. Begimdant patekt į avariją gal blogiau, negu nuvažiuot saugiai?“ – retoriškai klausė Džilda.

Komentarus rašykite prisiregistravę

DELFI ragina skaitytojus savo poziciją išsakyti komentaruose užsiregistravus ir nesislepiant po anonimiškumo skraiste.

Nors jūs vis dar galite komentuoti anonimiškai, registruotiems vartotojams siūlome daugiau privalumų:

Jūsų žinutė pasirodys kartu su Jūsų pasirinktu paveikslėliu ir vardu.

Prie registruoto vartotojo žinutės bus rodomas ID simbolis, kuris patvirtina, kad tai yra registruoto vartotojo vardas. Jūs taip pat galėsite keisti šiuos duomenis arba bet kada komentuoti anonimiškai.

Vartotojo paskyros gali būti tarpusavyje susiję. Galite komentuoti iš pasirinktos paskyros su norimu paveikslėliu ir vardu, nepriklausomai nuo to, kokiu būdu būsite prisijungęs.

Prie Jūsų naujausių komentarų bus rodomas mini profilis.