Įvairių tyrimų duomenimis, apie 35 proc. valstybės finansuojamų studentų dirba pilną darbo dieną.

„Mes džiaugiamės, kad studentai dirba, ypač jei dirba toje srityje, kur studijuoja. Bet jei darbo laikas užima labai daug valandų per savaitę, be abejo, nukenčia studijos. Aš manau, kaip įprasta sakyti, žmogus gali dirbti pusantro etato, apie 60 valandų per savaitę, taip ir turėtų būti“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė A. Daniūnas.

A. Daniūno manymu, studijos yra rimtas darbas ir jei studentas studijuoja nuolatinėse studijose, vadinasi, jis dirba vienu etatu. „Vadinasi, darbe maksimumas pagal įstatymus galėtų būti dar pusė etato, 20 valandų. Taip yra daugelyje pasaulio šalių“, – kalbėjo rektorius.

Jo teigimu, kai kuriose valstybėse studentų darbas reguliuojamas įstatymu, to reikėtų siekti ir Lietuvoje. Mat jei nori ir studijuoti, ir daug dirbti, kažkas nukenčia.

Kita vertus, A. Daniūnas sako suprantantis studentus: Lietuvoje nedidelės ir stipendijos, ir kitos pajamos.
Alfonsas Daniūnas

Kai kur stipendijos tesiekia 10-15 EUR

Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Paulius Baltokas tokiai idėjai nepritaria.

„Lengva kalbėti, kada turi iš ko pavalgyti ir kur gyventi. Šioje vietoje viskas turbūt būtų gerai ir šaunu, mes visiškai sutiktume, kad studentai, visų pirma, turėtų studijuoti. Deja, Lietuvoje situacija tokia, jog nedirbant ar negaunant paramos iš tėvų išgyventi neįmanoma“, – sakė P. Baltokas.

Jis aiškino studijų aukojimo dėl darbo nepateisinantis, tačiau derinimą – taip. P. Baltokas pasidžiaugė, kad Švietimo ir mokslo ministerija pagaliau padidino doktorantų stipendijas. Tačiau, primena jis, bakalauro ir magistro studijose situacija liūdnesnė – kai kur stipendijos tesiekia 10-15 EUR.