"Jeigu A. Sacharukas ir L. Karalius patys atsisakys mandatų, tai procedūra yra labai paprasta. Tuomet iš karto turime priimti tą pačią dieną po atsistatydinimo pareiškimų pateikimo Seimo nutarimą ir atimti iš jų mandatus", - žurnalistams sakė I. Degutienė.

Pasak jos, A. Sacharukas, dar vykstant Konstitucinio Teismo (KT) procesui yra žadėjęs pats atsistatydinti, jeigu KT nutars, kad jis grubiai pažeidė Konstituciją. "Aš tikrai tada patikėjau tokiu jo pasakymu. Dabar turiu vilties, kad žmogus taip ir pasielgs", - teigė Seimo vadovė.

Ji sakė neturinti žinių apie tai, ar A. Sacharukas ir L. Karalius linkę taip pasielgti. "Aš tik garsiai mąsčiau ir pasakiau jums savo mintis, kaip galėtų būti ir kaip būtų teisingiausia", - sakė I. Degutienė.

Jos teigimu, atsisakyti mandatų A. Sacharukas ir L. Karalius galėtų lapkričio 4 d. arba iki lapkričio 11 dienos.

Aiškindama tolesnes Statute numatytas procedūras, I. Degutienė sakė, kad artimiausiame Seimo posėdyje Seimo pirmininkas turi perskaityti KT išvadą, supažindinti su ja Seimo narius, po to priimti protokolinį Seimo sprendimą, nustatantį apkaltos proceso datą.

Artimiausias Seimo plenarinis posėdis planuojamas lapkričio 4 d. Anot I. Degutienės, pati apkaltos procedūra turėtų prasidėti lapkričio 11 d.

ELTA primena, jog Konstitucinis Teismas trečiadienį paskelbė, kad Seimo nariai A. Sacharukas ir L. Karalius sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją. Dabar Seimas turės spręsti, ar panaikinti jiems Seimo nario mandatą.