Parlamento vadovė sako, kad lietuviai visada pasižymėjo tolerancija, tačiau eitynėse gali atsirasti provokatorių.

"Šiandien tai reikia daryti atsakingai, o neprovokuojant, nes jeigu tiktai provokuoji, tai yra pasipriešinimas, ir nuo to kyla visokie kiti galimi dalykai. Šiuo atveju manau, kad jeigu leidimas jau buvo duotas, tai mūsų teisėsaugos ir policijos darbo uždavinys - užtikrinti rimtį ir tvarką. Taip, aš puikiai suprantu, kad yra kitaip mąstančių žmonių ir kad žmonės nenori matyti tų eitynių. Na, nenorite, tai ir nedalyvaukite tose eitynėse", - trečiadienį interviu "Žinių radijui" sakė I. Degutienė.

Pati I. Degutienė teigė eitynėse nežygiuosianti, nes nenori pažeisti daugumos žmonių vertybių, jai tai nepriimtina.

"Jeigu apskritai kalbant, tai renginiai, kuriais šlovinama hedonistinė arba kūniškų malonumų aukštinimų pasaulėžiūra, man tikrai yra svetima. Man atrodo, kad yra žmonės, kurie galvoja, kad taip yra gerai, ir tokiu būdu jie nori saviraišką parodyti. Tai čia yra jau jų apsisprendimo teisė ir laisvė. Yra ir kitaip manančių. Aš esu kitaip mananti", - kalbėjo ji.

I. Degutienės pasiteiravus, ką ji galvojo, sakydama, kad dėl eitynių "galim turėti kitų problemų", ji sakė bijanti, jog taikus mitingas ar eitynės netaptų riaušėmis.

"Raginčiau tuos, kurie kitaip manome, vertiname, išpažįstame kitokias vertybes, kad jau jeigu savivaldybė davė vieną kartą leidimą, tai būkime protingi pirmiausia - ir nesivelkime. Ramiai ir taikiai priimkime tai, kas jau yra numatyta. Nenorite ir nedalyvaukite tose eitynėse, nestebėkite, nežiūrėkite. Žmonės pasirinko tokį būdą, nors aš nemanau, kad tai yra teisingas būdas. Kiekvienas turime savo lytinę orientaciją, bet nemanau, kad ją būtinai reikia viešai demonstruoti. Tikrai labiausiai bijau, kad tokiame susibūrime nebūtų kitaip mąstančių, arba manantys, kad tų eitynių nereikia, ir išprovokuotų neramumus ir kažkokią nesantaiką tarp žmonių. Tai būtų pats baisiausias dalykas. Policija turėtų, tuo labiau, jog turi informacijos, kad gali būti kažkokios provokacijos, viską padaryti, kad tų provokacijų nebūtų", - teigė I. Degutienė.

Šeštadienį Vilniuje bus mobilizuotos visos įmanomos policijos pajėgos. Pagelbėti bus pasirengę net Viešojo saugumo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos daliniai. Tai atsieis per 200 tūkst. litų.

Gėjų, lesbiečių, biseksualų ir transseksualų eitynės Vilniuje vyks pirmą kartą, į jas rengiasi suvažiuoti apie 300 seksualinių mažumų atstovų iš visos Europos. Eisena prasidės gegužės 8-ąją 13 val., bus žygiuojama nuo "Forum Palace" rūmų iki "Reval Hotel Lietuva" viešbučio.

Eitynėse laukiama maždaug 300 dalyvių.

Generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas antradienį paprašė teismo panaikinti tris Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymus, kuriais gegužės 8 dieną leista organizuoti eitynes "Už lygybę".

Šį sprendimą Lietuvos gėjų lygą apskundė Generalinei prokuratūrai.