„Kiek žinau, ministras ketina kreiptis su prašymu nemokėti už tas dienas, nes galimai jis neturėtų gauti atlygio už lankymąsi renginiuose ligos metu. (…) Ministras nepretenduoja į apmokėjimą už tas dienas, kai sirgo, jei traktuojama, kad jis pažeidė teisės aktus“, – DELFI sakė ministro patarėjas Ričardas Slapšys.

Pasak R. Slapšio, ministras atsisako ne tik atlyginimo. Jis ketina kreiptis ir į „Sodrą“ su klausimu, ar tai traktuojama kaip pažeidimas. Jei „Sodra“ pasakys, kad pažeidimo būta, R. Sinkevičius už tas dienas atsisakys ligos pašalpos.

R. Sinkevičius ministerijoje ir Vyriausybėje nesirodė nuo antradienio iki penktadienio – iš viso 4 dienas. Už pirmąsias dvi nedarbingumo dienas, pagal įstatymą, nedarbingumo išmoką susirgusiajam moka darbdavys, už tolesnes – „Sodra“. Susisiekimo ministro R. Sinkevičiaus atveju, tai būtų visi mokesčių mokėtojai.

Pasak „Sodros“ atstovo Ryto Stalnionio, jei pripažįstama ar patvirtinama, kad taisyklės nedarbingumo išmokai gauti buvo pažeistos, priimamas sprendimas, kad išmoka nepriklauso.

„Jei žmogus kreipiasi, jam išmoka priklauso arba nepriklauso dėl įvairiausių priežasčių. Jei jis nesikreipia, natūralu, kad šis klausimas nėra keliamas, tada nėra ir tikslo tyrimą atlikti. (…) Jei gerbiamas ministras dėl išmokos nesikreips, prašymo nepildys, vadinasi, ir tyrimas nebus reikalingas“, – teigė R. Stalnionis.

Tvirtina, kad liga neišgalvota

R. Slapšio aiškinimu, šioje situacijoje dar reikia išsiaiškinti teisinius dalykus, nes politikų apmokėjimo už darbą tvarka ir laiko apskaita šiek tiek kitokia, ministras nėra karjeros valstybės tarnautojas arba darbuotojas, kuriam taikoma įprasta darbo tvarka bei darbo laiko apskaita.

R. Slapšys tikina, kad ministras tikrai lankėsi pas gydytojus, šie, atlikę tyrimus, konstatavo virusinį susirgimą ir rekomendavo gydytis namuose. „Tai nėra išgalvota, tai įrašyta ligos istorijoje, yra kraujo tyrimų duomenys. Sąmokslo šioje vietoje nėra“, – kalbėjo patarėjas.

R. Slapšys pripažįsta, kad ministras galbūt pažeidė tvarką ligos metu dalyvaudamas renginiuose. Antra vertus, teigia jis, ministras yra politikas, vyksta rinkiminis periodas ir jis privalėjo dalyvauti „ne nuo jo priklausančiuose renginiuose“.

Apie R. Sinkevičiaus veiklą ligos metu antradienį pranešė DELFI. Beje, R. Sinkevičius pirmadienį Vyriausybės posėdyje paprašė atidėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo Jono Miliaus atleidimo iš pareigų svarstymą, nes dėl ligos nesusipažinęs su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažyma apie korupcija įtariamą valdininką.

Ką ministras veikė oficialiai sirgdamas:

• Rugsėjo 20-oji, antradienis – R. Sinkevičius dalyvauja Lietuvos ryto TV studijos debatuose;

• Rugsėjo 21-oji, trečiadienis – R. Sinkevičius dalyvauja kandidatų į Seimą debatuose Jonavoje, kuriuos organizuoja prekybos, pramonės ir amatų rūmai;

• Rugsėjo 23-oji , penktadienis – šią dieną ministras R. Sinkevičius sukosi kaip voverė rate: ankstų rytą dalyvauja „Via Baltica“ magistralinio kelio A5 rekonstrukcijos darbų I etapo pabaigos renginyje (Stanaičių gyvenvietė, 18 km); vėliau, drauge su Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininku, Vyriausybės vadovu Algirdu Butkevičiumi išskuba į savo rinkimų apygardą Jonavos rajone, kur kandidatuoja į Seimą. Čia dalyvauja Jonavos Senamiesčio gimnazijos stadiono atidaryme. Vėliau Kultūros centre sveikina su profesine švente socialinius darbuotojus, įteikia keletui jų padėkas. Visą dieną su ministru per renginius keliauja ir premjeras A. Butkevičius, ir ministro R. Sinkevičiaus sūnus, Jonavos rajono savivaldybės meras, socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius.

• Rugsėjo 24-oji, šeštadienis – ministras R. Sinkevičius toliau sirgdamas lanko savo rinkėjus Jonavos rajone, dalyvauja Jonavos rudens šventėje - mugėje. „Šiandien Jonavoje šurmuliuoja rudens šventė - mugė. Akys raibsta nuo gausių seniūnijų gėrybių! Ir ne tik išmaniai pateikti derliaus vaisiai džiugina, bet ir šiltas bendravimas su kraštiečiais!“ – rašė sergantis ir STT pažymų perskaityti prieš Vyriausybės posėdį nespėjęs R. Sinkevičius savajame feisbuke.