Siūlymas atleisti Š. Skučą iš darbo jau įtrauktas į Vilniaus tarybos darbotvarkę. Kontrolieriui griežčiausią tarnybinę nuobaudą siūloma skirti už tai, kad dvi dienas – sausio 2 d. ir sausio 3 d. – nebuvo darbe.

Vėl atleis – vėl bylinėsis

Šarūnas Skučas
Pats Š. Skučas teigia tik sausio 3 d. gavęs pranešimą, jog yra sugrąžintas į darbą, taigi pravaikštos, už kurias jį siūloma atleisti, esą sufabrikuotos.

„Skuba yra keista. Turbūt pats svarbiausias savivaldybėje klausimas – kuo greičiau išspręsti kontrolieriaus problemą, - DELFI sakė savivaldybės kontrolierius. – Tos pravaikštos – absurdas. Jų iš viso negalėjo atsirasti. Aš (apie sugrąžinimą į darbą – DELFI) sužinojau pašto dėžutėje radęs voką su sausio 3 d. antspaudu. Vadinasi, aš anksčiau niekaip negalėjau sužinoti. O sausio 4 d. jau buvau darbe. Apie pravaikštas net kalbos negali būti.“

Š. Skučas tvirtino esąs pasiruošęs dar sykį bylinėtis dėl grąžinimo į darbą, jei miesto taryba trečiadienį jį jau antrą kartą atleis iš pareigų. „Netikiu, kad toks neprotingas sprendimas gali būti priimtas taryboje. Kol kas nieko nesiruošiu. Bet jeigu bus priimtas sprendimas atleisti, be abejo, kreipsiuosi į teismą“, - sakė pašnekovas.

Skubos neįžvelgia

Sostinės tarybos Kontrolės komiteto pirmininko pavaduotoja Indrė Jakaitytė DELFI teigė, jog dvi dienos, kurias Š. Skučas esą be pateisinamos priežasties nesirodė darbe, traktuotinos kaip pakankamas motyvas kontrolieriaus atleidimui.

„ Remiantis Valstybės tarnybos įstatymu, nebuvimas darbo vietoje be pateisinamos priežasties daugiau kaip vieną darbo dieną, laikomas šiurkščiu tarnybiniu nusižengimu. Todėl Kontrolės komitetas ir pritarė projekto teikimui į tarybą“, - kalbėjo I. Jakaitytė.

Paklausta, ar nė mėnesio neišdirbusio kontrolieriaus atleidimas nėra pernelyg skubotas, Artūro Zuoko frakcijai „Taip“ priklausanti politikė teigė skubos neįžvelgianti.

„Skubos nematau, šį klausimą svarstėme tarp kitų einamųjų Kontrolės komitetų klausimų. Nebūtų pažeidimo – nebūtų ir šio klausimo“, - sakė I. Jakaitytė.

Iš kėdės verčia antrą kartą per 7 mėnesius

Į darbą Vilniaus savivaldybėje Š. Skučas teismo sprendimu grąžintas baigiantis praėjusiems metams. Tiesa, sutiktuvės nebuvo itin šiltos. Vos atėjęs į darbą, jis gavo pranešimą apie vykdomą patikrinimą dėl dviejų pravaikštų.

Jei Vilniaus taryba pritars siūlymui atleisti Š. Skučą už pravaikštas per pirmas dvi šių metų darbo dienas, tai bus jau antras kartas per 7 mėnesius, kai jis netenka savivaldybės kontrolieriaus posto. Pirmą sykį Š. Skučas iš darbo atleistas 2011 m. birželio 28 d., Vilniaus tarybos sprendimu.

Labiausiai Š. Skučas pagarsėjo 2010 m., kuomet slapta padarė pokalbio su tuomečiu meru V. Navicku įrašą, kuris nutekėjo žiniasklaidai.

Garso įrašas, kuriame konservatorius meras „auklėja“ taip pat konservatorių partijai tuomet priklausiusį savivaldybės kontrolierių atsirūgo abiem skandalo herojams. Partija iš pradžių susprendavo V. Navicko narystę, o Š. Skučą iš savo gretų pašalino. Vėliau konservatorių Priežiūros komitetas persigalvojo ir sukeitė bausmes vietomis – Š. Skučas suspenduotas, o V. Navickas pašalintas.

Tokia nuobauda kontrolieriui nepatiko: jis išstojo iš konservatorių partijos ir prisijungė prie Liberalų sąjūdžio.

V. Navickui skandalas kainavo ne tik vietą partijoje, bet ir mero kėdę. 2010 m. pabaigoje jis atsistatydino iš pareigų, užleisdamas postą Raimundui Aleknai.