Buvusi pirmoji šalies ponia, senatorė ir valstybės sekretorė atliko įspūdingą žingsnį savo pastangose tapti pirmąja Amerikos prezidente, įveikusi savo partijos varžovą Bernie Sandersą.

Po audringo suvažiavimo atidarymo, per kurį tiek B. Sanderso, tiek H. Clinton šalininkai švilpdavo ir skanduodavo, džiaugsmingi šūksniai pasipylė, kai H. Clinton peržengė 2 382 ją palaikančių delegatų ribą, reikalingą jos nominavimui į prezidento postą, dėl kurio ji lapkritį varžysis su respublikonu Donaldu Trumpu.

„Istorija“, – ji parašė savo „Twitter“ paskyroje.

Nors ši baigtis buvo praktiškai garantuota, valstijoms viena po kitoms skelbiant savo balsavimo rezultatus salėje buvo kilęs šurmulys.

Saujelė atkakliausių B. Sanderso šalininkų tūžo dėl savo kandidato pralaimėjimo, bet jų šūksnius nustelbė džiaugsmingai nusiteikę H. Clinton rėmėjai. Kai kurie delegatai verkė ir stovėjo apsikabinę.

Kai buvo suskaičiuoti jį palaikantys delegatai, B. Sandersas įžengė į sceną, mėgindamas suvienyti partiją. „Siūlau, kad Hillary Clinton būtų išrinkta Demokratų partijos nominante į Jungtinių Valstijų prezidento postą“, – paskelbė Vermonto senatorius, kurio žodžius palydėjo kurtinami šauksmai, o galiausiai delegatai choru ištarė „Taip!“

Delegatai iškėlė į viršų korteles, suformuodami arenoje raidę „H“.


„Tai istoriška. Dar nespėjau atsitokėti“, – naujienų agentūrai AFP trūkinėjančius balsu sakė senatorė Tammy Baldwin.
H. Clinton kandidatūrą oficialiai iškėlė Merilando senatorė Barbara Mikulski, ilgiausiai JAV Kongrese kada nors dirbusi moteris. Jos siūlymą patvirtino Džordžijai atstovaujantis Kongreso narys ir pilietinių teisių gynėjas Johnas Lewisas.


Dabar H. Clinton stovykla stengsis suvienyti nesutariančias partijos frakcijas.


Pirmadienį arenoje vyko kiršinantys protestai ir pagiežinga kova dėl nutekintų Demokratų nacionalinio komiteto elektroninių laiškų, parodžiusių, kad partijos vadovybė buvo nusistačiusi prieš B. Sandersą ir stengėsi trikdyti jo pirminių rinkimų kampaniją. Nusivylimas salėje pasireikšdavo kaskart, kai delegatai nušvilpdavo prelegentus, paminėjusius H. Clinton.


Viceprezidentas Joe Bidenas, kuris sakys kalbą suvažiavime trečiadienį, kartu su prezidentu Baracku Obama, atmetė nuogąstavimus, kad partija nepakankamai vieningai palaiko H. Clinton.
„Turime pasielgti mandagiai ir leisti jiems kurį laiką būti nepatenkintiems. Viskas gerai“, – jis kalbėjo apie B. Sanderso šalininkus, antradienį eidanas per suvažiavimo areną.


Pats B. Sandersas ragino savo šalininkus palaikyti H. Clinton.


„Mano nuomone, lengva nušvilpti, bet bus sunkiau pažvelgti į veidus savo vaikams, kurie gyvens prezidentaujant Donaldui Trumpui“, – pabrėžė jis.


D. Trumpas, kaip jau tapo įprasta, užsipuolė H. Clinton sakydamas kalbą Šarlotės mieste Šiaurės Karolinoje, vadindamas ją „Sukčiuviene Hillary“ ir kaltindamas, kad naudodama privatų elektroninio pašto serverį tarnybos reikalams, kai dirbo valstybės sekretore, ji „sukėlė pavojų visam Amerikos nacionaliniam saugumui“.


Antradienį pasisakę suvažiavimo dalyviai neretai pabrėždavo, kad D.Trumpas yra politikos naujokas, o H. Clinton visą gyvenimą siekė įgyvendinti kai kurias savo politines vizijas.
Kelių afroamerikiečių, tapusių ginkluoto smurto arba policijos veiksmų aukomis, motinos išėjo į sceną pareikšti palaikymo H. Clinton, o delegatai skandavo „Juodųjų gyvybės svarbios“.


Oratoriai taip pat kalbėjo apie H. Clinton ir D.Trumpo skirtingą požiūrį į moterų teises. Tarp jų buvo Cecile Richards, moterų sveikatos apsaugos organizacijos „Planned Parenthood“ vadovė.


„Moterys bus priežastis, kodėl jūs nebūsite išrinktas prezidentu“, – pareiškė C. Richards, turėdama omenyje D.Trumpą.