„Lietuvos sostinė ir apskritai Lietuvos rytinis ir pietrytinis pakraštys yra visiškai karinės logikos požiūriu nepridengtas. Tai kalbama jau daugiau kaip dešimtmetį“, - laidoje „Aktualioji valanda“ penktadienį kalbėjo A. Matonis.

Jis pabrėžė, kad didžioji dalis mūsų kariuomenės sausumos pajėgų yra dislokuota Rukloje (Jonavos raj.).

„Ten yra net keli batalionai: ir motorizuotieji pėstininkai, ir mokomasis pulkas. Panevėžyje, iš šiaurės rytų pusės, tiktai husarai – vienintelis motorizuotas pėstininkų batalionas. Tad iš šitos pusės, kurioje yra potencialios 2-3 konvencinės puolimo kryptys, Lietuva yra nepridengta“, - kalbėjo ekspertas.

Pasak jo, Vilniaus gynyba šiuo metu yra tikrai menka:

„Vilnių saugo Gedimino štabo bataliono viena profesionalų kuopa, kuri didžiąją dalį laiko atlieka garbės sargybos funkciją – stovi ir su šarvais, ir su paradinėmis uniformomis per renginius. Tada – neskelbtinas kiekis specialiųjų operacijų mūsų karių, kurie čia, aplink Vilnių, turi tam tikrą bazę, ir nedidelis kiekis savanorių, kurie ne tik ginklų, bet ir transporto priemonių turi nepakankamai“, - teigė jis.

Pasak jo, tai, kad Vilniuje planuojama dislokuoti vieną ar dvi kuopas NATO bataliono, yra nepaprastai geras ir lauktinas žingsnis.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite ČIA.