"Tai simbolinis klausimas", - interviu BNS sakė ministrė Maja Pandžikidzė.

Politikė atkreipė dėmesį, kad ji pati yra vokiečių kalbos filologė ir žino, jog vokiečiai savaip vadina kai kuriuos miestus ar šalis, neįžeisdami niekieno jausmų.

"Vokietija naudoja vokiškus pavadinimus kai kuriems Europos miestams ir šalims. Nemanau, kad jie jaučiasi įžeisti, jei vokiečiai Milaną vadina Mailand ar Gdanską Danzigu", - svarstė ministrė.

"Man tai nėra labai principinis klausimas. Bet, žinoma, kartais pasitaiko, kad pavadinimai į kitas kalbas ateina iš rusų kalbos. Taip ir yra Lietuvos atveju, kad pavadinimas Gruzija atėjo į lietuvių kalbą iš Rusijos. Galbūt tai mūsų bendros istorijos Sovietų Sąjungoje rezultatas. Galbūt tai įmanoma pakeisti", - kalbėjo M.Pandžikidzė.

"Manau, kad Georgija yra tinkamesnis pavadinimas mums, bet jei tai problema Lietuvai, neįžvelgiu tame didelės bėdos", - sakė Gruzijos diplomatijos vadovė.

Gruzijos pareigūnai ne kartą yra sakę, kad jie norėtų, jog jų šalis Lietuvoje būtų vadinama ne Gruzija, bet kita šalies pavadinimo forma.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) 2010 metų vasarį išaiškino, kad Gruzijos pavadinimo pakeitimas į formą Georgija būtų nepagrįstas.

Tokį sprendimą VLKK priėmė Užsienio reikalų ministerijos prašymu išnagrinėjusi Gruzijos URM kreipimąsi pakeisti šalies pavadinimą lietuvių kalba.

"Pavadinimų Gruzija ir Georgija santykis su oficialiu, autentišku šalies pavadinimu Sakartvelo yra vienodas: du pirmieji skiriasi nuo trečiojo ne tik rašyba, bet ir kilme, todėl priskirtini prie vadinamųjų tradicinių vietovardžių", - teigiama VLKK interneto tinklalapyje.

Pasak komisijos, vienos Europos tautos, įskaitant lietuvius, nuo seno vadina Gruziją ir pagrindinę jos tautą vienos kilmės pavadinimais (Gruz- dariniais), kitos - kitos kilmės pavadinimais (Georg- dariniais).

Kalbos komisija cituoja 1997 metų nutarimo nuostatą: "Visų šalių asmenvardžius bei vietovardžius rašant pagal minėtus bendruosius principus, išlaikomos tradicinės formos".

Gruzijos atstovų teigimu, pavadinimas Gruzija yra Rusijos palikimas, nesusijęs su dabartine valstybe.