Kaip informuoja prokuratūra, šis sprendimas priimtas nenustačius, kad V. Giržadas padarė veikas, turinčias nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo ir suklastoto dokumento panaudojimo.

„Kiekvieno ikiteisminio tyrimo tikslas yra surinkti ir įvertinti visus tyrimui reikšmingus duomenis, patikrinti visas versijas ir aplinkybes. Šiuo atveju priimtas sprendimas reiškia, kad pirminiai įtarimai nepasitvirtino. Tačiau tuo pačiu jis reiškia ir tai, kad dar ne į visus klausimus atsakyta, taigi tyrimas tęsiamas toliau“, – komentuodamas šį sprendimą sakė Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Sergejus Stulginskis.

Ikiteisminis tyrimas dėl informacijos apie planuojamus pareigūnų veiksmus, tiriant banko „Snoras“ veiklą, neteisėto atskleidimo, tęsiamas.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų tyrimo grupė.

V. Gailius: V. Giržado atvejį reikia prisiminti Seime svarstant prokuratūros ataskaitą

Vytautas Giržadas, Vitalijus Gailius
Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Vitalijus Gailius pažymi, jog buvusio jo pavaduotojo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje (FNTT) V. Giržado atvejį reikia prisiminti Seime svarstant Generalinės prokuratūros ataskaitą.

„Visa tai reiks įvertinti Seime sprendžiant dėl Generalinės prokuratūros ataskaitos“, – BNS sakė V.Gailius, komentuodamas prokurorų sprendimą panaikinti įtarimus V.Giržadui dėl dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo.

„Laikas galų gale suprasti, kad mes esam ant tos kritinės ribos, kai prokuratūroje prasidės negrįžtami procesai, o negrįžtami procesai sukels nusikalstamą chaosą, nebaudžiamumo atmosferą“, – kalbėjo V.Gailius.

Jis aštriai kritikavo Generalinės prokuratūros ir Valstybės saugumo departamento veiksmus aiškinantis dėl nutekintos informacijos banko „Snoras“ istorijoje, dėl kurios iš FNTT vadovų ir buvo atleistas V.Giržadas bei jį atsisakęs atleisti tuometinis FNTT vadovas pat V.Gailius.

Generalinė prokuratūra BNS patvirtino, jog V.Giržado atžvilgiu ikiteisminis tyrimas nutrauktas nenustačius, kad jis padarė veikas, turinčias nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo ir suklastoto dokumento panaudojimo.

Įtarimai V.Giržadui buvo pateikti beveik prieš metus – 2012 metų pavasarį tiriant bylą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba nutekinant informaciją apie rengiamus tyrėjų veiksmus dėl banko „Snoras“.

2011 metų lapkričio mėnesį prieš pat „Snoro“ nacionalizavimą dienraštis „Lietuvos rytas“, cituodamas anoniminius šaltinius, pranešė, kad „Generalinė prokuratūra jau pasirašė leidimus atlikti kratas viename bankų ir jo vadovų namuose“. Konkretaus banko dienraštis nenurodė, tačiau teigė, kad taikinys yra „lietuviškas bankas“. Daugiau nei trečdalį „Lietuvos ryto“ akcijų valdė „Snoro“ bankas.

Dėl informacijos apie planuojamus pareigūnų veiksmus vadinamuoju melo detektoriumi buvo patikrinti tuometiniai FNTT vadovai V.Gailius ir V.Giržadas, taip pat keli prokuratūros atstovai. V.Gailiui atsisakius iš pareigų atleisti savo pavaduotoją tuometinis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis panaikino FNTT vadovų leidimus dirbti su slapta informacija ir atleido iš pareigų.

R.Palaitis tuomet rėmėsi Valstybės saugumo departamento (VSD) jam pateikta pažyma.

Kilus įtampai valdančiojoje koalicijoje atsistatydinti buvo priverstas ir pats R.Palaitis. Vėliau V.Gailius ir V.Giržadas Vilniaus apygardos administraciniame teisme įrodė, kad buvo atleisti neteisėtai.

Šiuo metu V.Gailius yra išrinktas į Seimą, o V.Giržadas neseniai tapo žinomos advokatų kontoros teisininku.

V.Giržadas trečiadienį BNS teigė nieko nežinantis apie jam panaikintus įtarimus, jokios oficialios informacijos iš prokuratūros nėra gavęs.