Ši pataisa bus ypač patraukli jaunoms, tik neseniai dirbti pradėjusioms moterims, kadangi toks skaičiavimo būdas lems, kad jos gaus gerokai didesnę pašalpą nei gautų tuomet, jeigu ji būtų skaičiuojama ir už ankstesnius metus, kai jos nedirbo.

Anksčiau Seimas, baimindamasis galimų piktnaudžiavimo atvejų, buvo priėmęs kaip tik priešingą sprendimą – nuo liepos griežtinti pašalpų skyrimo tvarką ilginant laikotarpį, pagal kurį apskaičiuojamas pašalpos dydis, iki 24 mėnesių. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką iki pirmos vaiko priežiūros atostogų dienos turi būti ne trumpesnis kaip 12 mėnesių per paskutinius 24 mėnesius darbo stažas.

Tiesa, motinystės pašalpų apskaičiavimo tvarkos keitimas buvo priimtinas ne visiems parlamentarams. Algirdas Sysas išreiškė susirūpinimą, kad yra gražus noras padėti jaunoms šeimoms, ypač moksleivėms ir studentėms, kurios gimdo, bet žiūrint plačiau ir žinant „Sodros“ deficitinę situaciją, reikėtų galvoti apie kitokius pagalbos būdus – tai daryti būtų galima per draudimo sistemą, o ne per išmokas.

„Dabar Seime priimami sprendimai vieni kitiems prieštarauja. Viena vertus, sakome, kad reikia taupyti, kita vertus, didiname išmokas“, - teigė parlamentaras.

Įstatymo pataisomis taip pat pakeistas pašalpų mokėjimo reglamentavimas, kai žmogus gauna pajamų pagal autorines sutartis. Iki šiol moterys, kurios atlygį už darbus, atliktus iki nėštumo atostogų, gaudavo jau būdamos motinystės atostogose, netekdavo dalies pašalpos. Pagaliau parlamentarai šią nuostatą pataisė įrašydami įstatyme, kad būtų atsižvelgta į tai, už kurio laikotarpio darbus šis atlygis gautas. Kitaip tariant, jei darbai atlikti prieš motinystės atostogas, pašalpa mažinama nebus. Ši įstatymo nuostata nesulaukė jokių prieštaraujančių komentarų.

Nuolaidų sulaukė ir pagal ištęstinių studijų modelį besimokančios studentės. Šiuo metu jos turi mokytis dieniniame skyriuje, o tarp studijų neleidžiama ilgesnė nei trijų mėnesių pertrauka. Įstatymo pataisoje atsirado nuotolinių ir ištęstinių studijų sąvoka, į kurią įeina gerokai daugiau studijų formų.