"Sprendimas persodinti gėlyną buvo priimtas atsižvelgiant į kai kurių žmonių priekaištus, esą šis gėlynas jiems primena sovietinę simboliką", - Vilniaus savivaldybės pranešime spaudai cituojamas vicemeras Vitas Karčiauskas, laikinai einantis sostinės mero pareigas.

Dabar gėlynas priešais šv.Petro ir Povilo bažnyčią užsodintas smulkiažiedėmis baltomis ir rausvomis smulkiažiedėmis begonijomis bei petunijomis.

Iki šiol vešėjusi raudona žvaigždė kėlė pasipiktinimą ne vienam vilniečiui. Šv. Petro ir Povilo bažnyčios klebonas Edvardas Rydzikas "nesuderinamais dalykais" vadino sovietų simbolikos atgaivinimą Lietuvoje su popiežiaus Jono Pauliaus II-ojo, kurio vardu pavadinta aikštė tarp bažnyčios ir gėlyno, atminimu. Kaip žinoma, popiežius, jautęs ypatingai šiltus jausmus Lietuvai, buvo nuoseklus sovietinės ir komunistinės agresijos bei smurto priešininkas.

Seimo narys, buvęs sovietmečio politinis kalinys Povilas Jakučionis sovietų žvaigždės įkurdinimą Vilniaus centre buvo pavadinęs "provokacija".

Lietuvos tautinio jaunimo lyga artimiausiu metu ketino surengti akciją, kuri atkreiptų valdžios vyrų dėmesį į sovietinės simbolikos paplitimą Lietuvoje.

Vilniuje vešėjusi raudona žvaigždė su baltu apvadu buvo yra lyg iš akies luptas anksčiau sovietinės, dabar - rusų karinės aviacijos heraldikos ženklas.

Vilniaus savivaldybės atstovai aiškino, kad raudonos gėlės buvo "Europos Sąjungos labdara", pasodinta, gavus iš Europos raudonųjų svogūnėlių siuntą. Kilus visuomenės pasipiktinimui bandyta aiškinti, kad gėlynas turėtų priminti ir "Europos Sąjungos simbolį", nors, kaip žinoma, ES simbolis yra 12 auksinių žvaigždžių mėlyname fone, tuo tarpu Vilniaus širdyje žydėjo raudona žvaigždė su baltu apvadu žaliame fone. Tokių spalvų, beje, buvo ir sovietinės Lietuvos vėliava.