Sostinės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Dastikas patvirtino, kad kitą savaitę šis klausimas vėl bus svarstomas. Jei teisininkai pripažins, kad Kultūros paveldo departamento reiškiami priekaištai pagrįsti, bus žadama siūlyti keisti tarybos sprendimą. Tuomet eitynėms bus siūloma kita vieta.

„Gavome raštą iš Kultūros paveldo departamento. Žinome, kad yra ir nepasitenkinimo ir iš žydų bendruomenės, kad jie ruošia kreipimąsi. Teisininkai žiūrės, o tada spręsime. Bet tai nebus susiję konkrečiai su eitynių organizatorių prašymu“, – sakė V. Dastikas.

Savivaldybė praėjusią savaitę leido gegužę surengti homoseksualų ir jiems prijaučiančiųjų eitynes, tačiau kitoje vietoje, nei prašė organizatoriai – Lietuvos gėjų lyga ir Tolerantiško jaunimo asociacija. Šie norėjo žygiuoti senamiestyje, vėliau pasiūlė dar tris galimus maršrutus, bet valdininkai nurodė, kad renginys turi vykti anapus Neries – prie Koncertų ir sporto rūmų bei Olimpiečių ir Rinktinės gatvėse.

Kultūros paveldo departamentas savivaldybės sprendimą įvertino neigiamai. Departamento direktorė Diana Varnaitė išreiškė susirūpinimą, kad masiniai renginiai organizuojami Sporto rūmų prieigose, kur buvo Vilniaus žydų Šnipiškių senosios kapinės. Ši vieta esą neturėtų būti skirta masiniams susibūrimams. „Šiai nekilnojamojo kultūros paveldo objekto teritorijai (Vilniaus žydų Šnipiškių senųjų kapinių vietai) galioja archeologinis, istorinis ir memorialinis vertingųjų savybių pobūdis“, – išplatintame pareiškime cituota ji.

Savivaldybės vadovai esą nebuvo kreipęsi į departamentą, kaip už kultūros objekto apsaugą atsakingą instituciją, leidimo kultūros paveldo objekto teritorijoje organizuoti masinius visuomeninius renginius.

Pagal Kultūros ministerijos 2005 m. patvirtintas kultūros paveldo objektų lankymo taisykles, jei masiniame renginyje dalyvauja daugiau nei 100 asmenų, būtinas kultūros objekto sergėtojo sutikimas ir leidimas. Už jo apsaugą atsakinga institucija (Kultūros paveldo departamentas) esą gali riboti kultūros paveldo objekto lankymą.

„Kultūros paveldo departamentas nepritaria planuojamam Vilniaus žydų Šnipiškių senųjų kapinių vietos naudojimui masiniams renginiams ir reikalauja numatomiems visuomeniniams susibūrimams renginiams parinkti kitą vietą“, - pabrėžta pareiškime.

Seimo narys, sostinės konservatorių-krikdemų vadovas Mantas Adomėnas paragino Vilniaus valdžią neleisti homoseksualų eitynių. Jis išplatino viešą laišką sostinės merui Viliui Navickui ir partijos kolegoms taryboje, „visokeriopai ragindamas būti drąsius ginant mums visiems bendras vertybes ir ryžtingai siekti, kad ydingas savivaldybės sprendimas išduoti leidimą gėjų paradui būtų nedelsiant atšauktas“.

Savo ruožtu V. Navickas pareiškė: „Esu tikras, kad leidimas visiškai atitinka krikščionybės esmę – užjausti, o ne bausti. (...) Visada pabrėžiu, kad tradicinė šeima yra kertinis visuomenės akmuo. Šeima mums svarbi kaip tautos išlikimo priemonė, padedanti išsaugoti gyvąją tradiciją, vertybes, kalbą, tikėjimą ir papročius.“ Pasak mero, Vilnius nuo seno garsėja supratimu ir tolerancija įvairioms tautoms ir kultūroms, visiems savo piliečiams. Miestas suteikia teisę miestelėnų grupėms susiburti ir išsakyti savo poziciją, bet tai esą jokiu būdu nerodo, kad Vilnius nutolsta nuo pamatinių tautos vertybių. Tai tėra ženklas, kad miestas neatstumia savo žmonių, nesvarbu, į kokią nelaimę jie būtų patekę, kokie negražūs ar negalios ištikti yra.“