„Ne pirmas ir ne paskutinis išbandymas mūsų bendruomenei. Šįkart išbandymas Karbauskiu. Ar tikrai galime pasakyti, kad nebus atskalūnų? Ne, to šiandien pasakyti negalime. Kalbama, kad siūlyti net ministrų postai“, - rašo G. Landsbergis.

„Suprantu, kad tai gali vilioti, gal net apsukti galvą, kai kas gali pradėti tikėti, kad Karbauskis leis nuveikti darbus. Na, bet bendruomenė durų užrėmusi nelaikys. Jei postai, valdžia be jokių principų ir bet kokia kaina yra svarbiausia, o ne darbai ir tikrosios vertybės, tai gal mums tikrai nepakeliui“, - tęsia pirmininkas.

Klausiamas, kiek paplitusios tokios kalbos partijoje, G. Landsbergis DELFI sakė, kad nebūtinai apie tai kalba partijos nariai.

Ar vyksta partijos skaldymas? „Man regis, tai didesnė problema R. Karbauskiui negu kam nors kitam. Aš manau, kad jis nerimauja dėl socdemų, nepriklausomai nuo to, kad socdemų svoris labai mažas naujoje koalicijoje. Jis bijo, kad jį gali apdurti. Ir jam reikia kažkokios užuovėjos, kažkokios pasakymo, kad kažkas jam padės sunkiu momentu. Visi tie pasidrąsinimai, kad nieko nebijo, tai pirmiausia reiškia, kad nerimo yra ganėtinai daug. Tokiu būdu bandoma ieškoti paramos iš visur, iš kur įmanoma ją gauti, tuo pačiu ir mūsų frakcijos kolegų", - sako konservatorių lyderis.

Neoficialiai politikai konservatorių partijoje mini Audroniaus Ažubalio ir Vytauto Juozapaičio pavardes. Tačiau V. Juozapaitis tokius teiginius neigia. „Nesulauksite", - sako jis.

„Esame vienintelė partija Lietuvoje, kuri vadovaujasi atsakomybes už valstybės ateitį, o ne asmeninių politinių ambicijų ar kaprizų tenkinimo principu. Tad, nė vienas save gerbiantis politikas, susiejęs savo gyvenimą su TS-LKD, nepasiduos šiai pigiai provokacijai, o visus abejojančius ar net nesąmoningai skatinančius tokiam scenarijui kviečiu sustoti ir pažvelgti į situaciją iš istorinės perspektyvos: visa ši „užvirta košė" nėra naudinga mūsų valstybei, kurios interesai negali būti žemiau už partinius, - sako V. Juozapaitis.

Tiesa, politikas nusistebėjo, kad partijos vidaus problemos sprendžiamos socialiniuose tinkluose.

A. Ažubalis pasiūlė klausimą apie galimus atskalūnus užduoti tiems politikams, kurie apie tai kalba.

Krikdemų atstovas, Seimo narys Paulius Saudargas teigia, kad nėra girdėjęs apie ministrų portfelių siūlymą kam nors iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos.

„Tikrai nesu girdėjęs, kad būtų siūlomi ministrų portfeliai kažkam iš mūsų frakcijos", - sako P. Saudargas.

Politikas sako, kad pats gyvenime nėra asmeniškai susitikęs su R. Karbauskiu. Jis sako, kad yra kalbėjęsis ir bendravęs tik su valstiečių žaliųjų Seimo nare Rima Baškiene. Jo žiniomis, su valstiečiais žaliaisiais krikdemai kontaktų nepalaiko.

„Krikščionių demokratų bendrijos valia yra jokiu būdu nesiskaldyti, jokie postai mūsų nedomina. Mes esame viena partija. Jei eitume į kokias nors koalicijas, tai tik bendra mūsų partijos tarybos valia ir įgaliojimais", - sako politikas.

Paklaustas, kaip vertina G. Landsbergio teiginius apie atskalūnus, P. Saudargas sako, kad kiekvienas savo nuomonę išsako laisvai.

„Aš manau, kad jeigu yra kokių duomenų ar kalbų, kiekvienas gali apie tai pasisakyti. Nežinau, ar čia kalbama konkrečiai apie krikdemus. Galbūt tos kalbos apie ką nors kitą?" - teigia politikas.

Jis taip pat priminė, kad apie galimą konservatorių ir krikdemų susiskaldymą kalba pats R. Karbauskis, kuris galbūt siekia atsakyti į ankstesnius teiginius, kad skilimas labai įmanomas būtent Valstiečių ir žaliųjų sąjungos gretose.

Kaip žinoma, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų gretose kilo nedidelis sujudimas, kai dalis prezidiumo narių panoro apsvarstyti koalicijos galimybes su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Neoficialiai kalbėta, kad partijos vadovybė nenori koalicijos, tačiau kai kurie eiliniai partijos nariai matytų galimybę dirbti su valstiečiais žaliaisiais. Prezidiumas praėjusį penktadienį surengtas nebuvo, nors dalis prezidiumo narių surinko tam parašus.

„Man atrodo, kad net karvė atpažįsta beatodairišką veržimąsi į valdžią“, - reziumuoja G. Landsbergis.

Karvę šiuose rinkimuose visi mini, norėdami pajuokti R. Karbauskį, kuris atsakydamas į klausimą apie laiko sukimą pereinant į žiemos laiką su sugrįžtant prie vasaros laiko. Jis teigė, kad žmonės prisitaiko prie pokyčių, bet tai labai kenkia gyvūnams. „Karvė nesupranta, kad mes persukame laiką", - lrytas.lt sakė R. Karbauskis.