Nepraėjus nė minutei, išgirdę priedainį, besiklausantieji dainos ima keltis nuo suolų ir smagiai plodami rankomis linguoti pagal muzikos taktą.

Matyti, kad kai kurie žmonės bando ir kartoti dainuojamus žodžius, ne vienas jų pasirodymą filmuoja.

Savo ruožtu dainininkas Sergejus Kuročkinas pasirodymą atlieka scenoje, puoštoje Stalino atvaizdais, raudomis žvaigždėmis ir Sovietų sąjungos vėliavomis, kuriose – kūjai ir pjautuvai. Dainą jam baigus pasigirsta šūkiai „bravo“ ir audringi plojimai.

DELFI pateikia dainos vertimą:

Sergejus Kuročkinas – Grąžinkite Staliną

Žino jaunimas, jūs išgyvenote badą, didžiojo karo griuvėsius
Į ataką kilote ir su gyvybe skyrėtės, mes visa širdimi tikėjome juo
Esant reikalui į kovą kilome drąsiai, tik anglyje užsigrūdina geležis
Ir Stalinas – žvitrus sakalas žiūrėjo į Sevastopolį, aikštelėje prie stoties stovėjo

Priedainis:

Grąžinkite Staliną į aikštelę prie stoties
Jis miestą iš griuvėsių kėlė
Saugome istoriją dokumentinę
Jis čia, šitoje aikštėje stovėjo
Grąžinkite Staliną, nuo nuomonės nepriklausomą
Herojaus iš tautos neatimsi

Grąžinkite Staliną – jis mūsų generalissimo
Jam skirta virš Sevastopolio stovėti
Grąžinkite Staliną – jis mūsų generalissimo
Jam skirta virš Sevastopolio stovėti

Kovotojams tikriems fašistai nepriimtini
Dvasia stipri ir yra amunicijos
Jei reikės, užmušime šmikius
Vyriškumo tam mums užteks

Ir marmure, granite, jūs mums valdovą grąžinkite
Aš reikalauju senių vardu
Tegul Stalinas – žvitrus sakalas, skrenda Sevastopolio link
Ir tegul dreba visi jo priešai

Filmuotos medžiagos pabaigoje pasirodo užrašas, kad šis įrašas darytas okupuotoje Krymo dalyje – uostamiestyje, Sevastopolyje, šių metų rugpjūčio 21 dieną.

Po penkių dienų juo „Youtube“ platformoje pasidalijo vienas vartotojas, kurio paskyroje galima rasti ir visą šventės, kaip galima suprasti, skirtos Kursko mūšio metinėms, įrašą. Kaip matyti, šventėje skambėjo ir daugiau dainų, kuriose deklaruota meilė Rusijai.

Pastebi – Stalino kultas grįžta

Kaip DELFI sakė politologas Tomas Janeliūnas, Stalino mitas po truputėlį grąžinamas. Jis prisiminė, kad prieš kurį laiką buvo kalbėta net apie paminklus Stalinui, kuriuos norėta statyti Maskvoje.

„Visa tai, aišku, susiję su platesniais mitais. Ypač tais, kurie plito Antrojo pasaulinio karo metu. Natūralu, kad Stalinas į tą mitą taip pat įtraukiamas kaip rusų tautos vadas, lyderis, kuris tuo metu simbolizavo visą Sovietų sąjungos galią“, – pastebėjo politologas.

Anot jo, visi panašaus pobūdžio mitai, dainos yra skirtos Rusijos vidaus auditorijai bandant kiek įmanoma labiau, net jei peržengiamos logikos ir padorumo ribos, supaprastinti visą realybę.

Tomas Janeliūnas

Artina prie V. Putino

„Taip bandoma rusus pripratinti ne tik prie autoritarinių tendencijų, bet ir grąžinti prie asmenybės kulto. Po to daug paprasčiau „prastumti“ daugelį kitų propagandinių klišių. Kai įsitvirtina labai primityvūs bandymai didinti asmenybės kultą, natūralu, kad tuomet ir dabartinis lyderis tampa kone šventuoju. Jo veiksmai yra pateisinami iš anksto be jokios analizės ir kritikos“, – sakė T. Janeliūnas.

Jo teigimu, neabejotina, kad per Staliną norima rusus priartinti prie Vladimiro Putino.

„Tam tikra prasme yra perkėlimas. Dainuojama – Stalinas, bet mintyse – V. Putinas“, – pastebėjo T. Janeliūnas.

Anot jo, tokiais psichologiniais perkėlimais žaidžiama labai tikslingai. Bandoma įteikti Krymo gyventojams, kad vienintelis ir nepakartojamas jų vadas yra būtent Rusijos prezidentas.

„Pats Sevastopolis, aišku, reikalauja padidintos dozės propagandos, nes jiems reikia sukurti moralinį palaikymą ar papildomą tikėjimo aspektą, kad būtų galima užgožti ekonomines problemas, nes po aneksijos Kryme situacija nėra labai gera. Visas tas problemas bandoma suprimityvintai perkelti į psichologinį-propagandinį lauką, padidinti tariamą patriotizmą, artumą Rusijai“, – pastebėjo T. Janeliūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1120)