Prezidentės biografijos versiją pateikianti knyga buvo išversta į anglų kalbą, angliškai ji pavadinta „Red Dalia“, o autorė iš Rūtos Janutienės pavirto į Ruta Yanutene. Knygos anglų kalba leidėju nurodoma VšĮ „Nataiva“. Jos vadovas yra Algirdas Janutas. Operos solistas Algirdas Janutas yra žurnalistės ir lietuviškos versijos knygos autorės Rūtos Janutienės vyras.

Pati šios knygos autorė DELFI teigė esanti visiškai šokiruota.

„Tai vagystė. Jūs man pasakėte visišką naujieną“, - stebėjosi R. Janutienė.

Priėjimą prie europarlamentarų dėžučių turi tik specialius leidimus turintys asmenys. Išdėlioti knygas į pašto dėžutes taip pat galėjo Europos Parlamento narys arba jo padėjėjai. Knyga nebuvo įdėta į voką ir adresuota konkrečiam asmeniui – tiesiog įmesta į dėžutę be jokios pakuotės.

„Jūs visiškai mane pritrenkėte. Niekam nedaviau leidimo versti šitą knygą. Svarsčiau galimybę versti ją į anglų kalbą, tačiau jos atsisakiau, nes tai yra labai brangu“, - sakė R. Janutienė, kuriai priklauso šios knygos autorinės teisės.

„Labai įdomu. O kas čia platina? O tikrai čia taip yra? Su mano pavarde ant viršelio? Jūs mane nustebinote. Čia labai įdomus atvejis. Kaip man dabar gaut tą visą reikalą? Jūs mane pribloškėte. Į mane net niekas leidimo nesikreipė. Kai pamatysiu tą knygą, be abejo, reaguosiu. Reikia sužinoti, kas visa tai padarė ir pasakyti, kad tai yra vagystė“, - knygą anglų kalba tikisi gauti R. Janutienė.

Pasak R. Janutienės, duomenys apie leidėją yra kopijuoti iš lietuviško leidinio ir taip pat yra klastotė.

Europarlamentaras Gabrielius Landsbergis šią akciją vadina informacine ataka prieš Lietuvos vadovę.

„Tai dar vienas pavyzdys kaip vykdomos informacinės atakos prieš Lietuvą, nes Europos Parlamento koridoriuose jau žmonės klausinėja, ką tai reiškia, ar matėte tą informaciją? Turbūt neatsitiktinai tokios prezidentę Dalią Grybauskaitę žeminančios ir abejones dėl jos reputacijos sėjančios knygos pradedamos platinti netrukus po jos griežtų žodžių apie Rusiją bei jai aktyviai palaikant Ukrainą. Ši knyga išversta į anglų kalbą, atgabenta į Briuselį, dalinama nemokamai, išplatinant ją į visų 751 europarlamentarų pašto dėžutes. Juk tai turėtų kainuoti nemažus pinigus. Todėl kyla klausimai, kas tai finansuoja ir kam tai naudinga? Ar tai nebus analogiškas atvejis kaip ir su prancūzų radikalais, kai paaiškėja, kad už to stovi žmonės susiję su Kremliumi?“, - kalbėjo Gabrielius Landsbergis.

Pasak aukšto rango šaltinių Briuselyje, išdalinti tokį kiekį knygų Europos Parlamente – labai brangu, todėl ši akcija prieš D. Grybauskaitę yra išskirtinė. Buvę EP nariai bei knygų autoriai danas Jensas Peteris Bonde ir britas Andrew Duffas atsisakė minties dalinti savo knygas būtent dėl to, kiek jiems tai būtų atsiėję. Kritiškai buvusią Švedijos eurokomisarę Margot Wallström įvertinusios Emily von Sydow knyga dėl finansų stokos taip pat buvo įteikta tik parlamento grupių vadovams, o ne visiems europarlamentarams.

Oficialus prašymas EP sekretoriate išdalinti knygas į europarlamentarų
dėžutes užregistruotas nebuvo. Pasak šaltinių, knygos greičiausiai buvo
atgabentos slapta europarlamentaro arba jo padėjėjo automobiliu į vidinį
garažą ir pasibaigus oficialiam sekretoriato darbui išdalintos po pašto
dėžutes.