Bet, kaip rašo dienraštis "Lietuvos rytas", naujus skaičiavimus atlikęs Prancūzijos nacionalinis geografijos institutas ėmė tvirtinti, jog šis centras turėtų būti keletu kilometrų arčiau Vilniaus.

Valstybės lėšų dabartiniam Europos geografiniam centrui paskyrusius valdininkus ši Prancūzijos geografų žinia pribloškė.

1990 metų gegužės 4-ąją profesoriaus Stasio Vaitkevičiaus vadovaujama Lietuvos geografų draugija gavo laišką iš Prancūzijos nacionalinio geografijos instituto.

Ši didelį autoritetą pasaulyje turinti institucija pranešė apskaičiavusi, kur yra Europos geografinis centras: 54 laipsniai 54 minutės šiaurės platumos bei 25 laipsniai 19 minučių rytų ilgumos.

Prancūzai pasveikino lietuvius - šios koordinatės yra Vilniaus rajono Purnuškių kaimo apylinkėse.

Dienraščio teigimu, laimingi Lietuvos geografai tuo metu ne tik nesigilino, ar priimtina metodika, kuria remdamiesi prancūzai darė apskaičiavimus, bet ir neatkreipė dėmesio, kad koordinatės labai apytikslės - minučių, o ne sekundžių tikslumu.

"Koordinačių apskaičiavimas ne sekundžių tikslumu reiškia nemažą objekto vietos paklaidą: 1,8 kilometro į pietus bei 1,1 kilometro - į vakarus", - sakė Vilniaus universiteto profesorius geografas Paulius Kavaliauskas.

Be to, prancūzai naudojo kitokį, nei Lietuvoje buvo įprasta, kartografavimo metodą. Tai dar padidino centro vietos paklaidą.

Lietuvos geografų draugija ir Nacionalinės žemės tarnybos Žemės tvarkymo departamentas nesigilino į šias paklaidas - nubraižė žemėlapyje trapeciją: atseit bet kuris taškas joje gali būti geografinis centras.

Vieta šiam centrui buvo skirta ne trapecijos viduryje, o kampe. Mat čia graži kalva, greta telkšo Girijos ežeras.

Karštligė dėl Europos centro ypač įsiliepsnojo šiemet, Lietuvai stojant į Europos Sąjungą.

Šiai vietai įamžinti Vyriausybė iš valstybės biudžeto skyrė beveik pusę milijono litų. Už tuos pinigus ant kalvos atsirado marmuru grįsta aikštė, pastatyta granitinė kolona su auksu dengta karūna, kurioje 12 žvaigždžių - Europos Sąjungos simbolis.

Kelias centro link buvo išasfaltuotas, kalvos papėdėje suręstas namas, kuriame įsikūrė Turizmo informacijos centras. Jame pardavinėjami sertifikatai, kad turistas apsilankė geografiniame Europos centre.

Tačiau neseniai Lietuvos geografai gavo dar vieną laišką iš Prancūzijos kolegų.

Prancūzijos nacionalinio geografijos instituto generalinis direktorius Bertrand'as Levy informuoja, jog patikslintos Europos geografinio centro koordinatės - 54 laipsniai 50 minučių 45 sekundės šiaurės platumos ir 25 laipsniai 18 minučių 23 sekundės rytų ilgumos.

"Vadinasi, centro vieta - 6-7 kilometrai Vilniaus link, jau kitoje plento į Molėtus pusėje, prie Pašilių, Palaukinės kaimų", - paaiškino profesorius P.Kavaliauskas.

Ši vieta neišvaizdi - nedidelių miškų supamas laukas. Žemė - privati. Netoliese sodyba, kurioje kaldinami antkapiai.

"Jei norime būti sąžiningi, Europos geografinį centrą turėtume perkelti čia", - svarstė žinomas geografas.

Pasak "Lietuvos ryto", yra dar viena svarbi aplinkybė, į kurią Europos geografinio centro vietą paženklinę geografai ir žemėtvarkininkai irgi nesigilino.

Nustatydami šio centro vietą, prancūzų geografai tieses brėžė ne nuo Europos žemyno krantų, o nuo aplink ją esančių salų. Tačiau politiškai šios salos priklauso vienam žemynui, geografiniu požiūriu - kitam.

Kanarų salos geografiškai yra Afrikos sudėtinė dalis, bet priklauso Ispanijai, tad prancūzų geografai priskyrė jas Europos žemynui. Azorų, Madeiros salos irgi geografiškai yra Afrika, bet politiškai jas valdo Europa, ir prancūzai jas taip pat prijungė prie Europos.

"Europai skirtos beveik visos Egėjo jūros salos, nors geografiniu požiūriu mūsų žemynui turi priklausyti ne daugiau kaip pusė jų", - vardijo P.Kavaliauskas.

Tokių netikslumų šis geografijos specialistas rado daug, o jie gerokai pakoregavo tikrąją Europos geografinio centro vietą.

"Absurdiška nustatyti politinės Europos centrą - juk nieko nėra nepastovesnio už politiką", - tvirtino profesorius.

Jo nuomone, tai pajėgūs padaryti patys lietuvių geografai.

Apytiksliais P.Kavaliausko skaičiavimais, tikrasis Europos geografinis centras būtų dar keletas kilometrų arčiau Vilniaus nuo vietos, kurią dabar patikslino prancūzų geografai.

"Tai dar geriau. Centras būtų gražesnėje vietoje negu Palaukinės kaimo apylinkės - arti Neries upės, Nemenčinės miestelio link", - sakė profesorius.

Lietuvos geografų draugijos prezidentas Ričardas Baubinas teigė dar neįsigilinęs į šiuos kolegos pasiūlymus, o ir naujojo prancūzų geografų laiško dar nematęs. Tokio sudėtingo žemyno, kaip Europa, ribos - sutartinės, o centras yra simbolinis dalykas. Jam neturėtume teikti labai daug reikšmės", - sakė R.Baubinas.

Vilniaus apskrities viršininkas Feliksas Kolosauskas apsidžiaugė sužinojęs, jog bet kuriuo atveju Europos geografinis centras liktų šiame krašte.

"Į dabartinę centro vietą investuota tiek daug pinigų, tai tegul ten viskas lieka taip, kaip yra. O vietą, kur geografai nustatys tikrąjį Europos geografinį centrą, galima paženklinti kokiu nors simboliu, pavyzdžiui, stogastulpiu", - svarstė apskrities viršininkas.