"Šie lėktuvai veikia tik ypač kruopščiai atrinktose bazėse ir šiandieninis F-22 nusileidimas Emario oro pajėgų bazėje yra Estijos karinių oro pajėgų profesionalizmo įvertinimas", - gyrėsi Estijos karinių oro pajėgų vadas.

Šių metų balandį JAV oro pajėgos iš Italijos į Emarį vienu metu buvo permetusios kone visą eskadrilę - net 14 naikintuvų F-16, kurie treniravosi su Emaryje dislokuotais NATO oro policijos misijoje dalyvavusiais Ispanijos naikintuvais.

Šie sunkiai radarais susekami naikintuvai priklauso JAV 95-ajai naikintuvų eskadrilei, kurios bazė yra Tindolo oro pajėgų bazėje Floridoje. Iš ten JAV rugpjūčio mėnesį keturis naikintuvus F-22 permetė į Špangdalemo bazę, kuri buvo viena svarbiausių pirmojo Šaltojo karo laikais.

Minimi 5-os kartos lėktuvai, kurių JAV turi daugiau nei šimtą yra moderniausi pasaulyje, kurie yra priimti į ginkluotę. Kitos šalys, tarp jų Rusija ir Kinija, mėgina sukurti savo 5 kartos naikintuvus ir netgi turi kelis bandomuosius modelius, tačiau jie dar nėra visiškai išbandyti, nepatikrinti kovos veiksmuose ir nepriimti į ginkluotę.

JAV naikintuvai ir kariai iki rugsėjo vidurio dalyvaus pratybose, Jungtinėms Valstijoms nusprendus dislokuoti savo karinių oro pajėgų moderniausius naikintuvus Europoje, kad išsklaidytų NATO partnerių susirūpinimą dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje. Vienviečių F-22 pilotai per šį laikotarpį rengs kovinių operacijų pratybas.

Kartu su naikintuvais į Estiją atvyko ir degalų papildymo ore lėktuvas KC-135 bei dešimtys karių. Moderniausius pasaulyje naikintuvus pasitiko Estijoje dislokuoti JAV atakos lėktuvai A-10, kurie surengė nedidelį pasirodymą virš Emario oro pajėgų bazės, praskrisdami nedideliame aukštyje.

Kodėl renkasi Estiją, o ne Lietuvą?

Iki šiol be Špangdalemo oro pajėgų bazės F-22 svečiavosi tik Lenkijoje, netoli Lodzės, kur modernizuotoje Lenkijos karinių oro pajėgų bazėje treniravosi su lenkų karo pilotais. Pastarieji skraido amerikiečių gamybos naikintuvais F-16 ir aktyviai treniruojasi su bazėje nuo 2012 metų dislokuotais amerikiečiais.

Baltijos šalyse tokie modernūs JAV lėktuvai iki šiol nėra svečiavęsi. Tai, jog amerikiečiai jau ne pirmą sykį pasirinko būtent Estijos karinę oro pajėgų bazę, o ne netoli Šiaulių esančius Zoknius, nėra atsitiktinumas.

Neoficialiomis žiniomis daugelio šalių, tarp jų JAV, Ispanijos ir Vokietijos kariškiai renkasi būtent Emario oro pajėgų bazę, o ne Zoknius. Pastaroji nors ir įkurta netoli miesto, vis dar labiau primena kiek apšiurusią buvusią sovietinę bazę.

Pilotų nežavi ir Šiaulių viešbučiai bei pramogos, tad įtikinti šalis savo naikintuvus dislokuoti būtent Lietuvoje, o ne Estijoje – vis sunkiau. Estai kitų NATO šalių kariškius sugeba privilioti tiek savo sostine, tiek patogumais pačioje Emario bazėje.

Pernai modernizuota už Estijos ir JAV lėšas Emario oro pajėgų bazė palankiai vertinama NATO šalių pilotų. Čia įrengta moderni infrastruktūra, be to, estai ypač svetingi atvykstantiems pilotams bei aptarnaujančiam personalui, linkę padengti daugiau jų išlaidų.

Ir nors pati bazė įkurta miškuose, esančiuose už keliasdešimties kilometrų nuo Talino, svečiais rūpinamasi lyg žvaigždėmis – pilotai apgyvendinami geriausiuose Talino viešbučiuose, jiems organizuojamas transportas, dažnos išvykos.

Golfo laukai amerikiečių kariškiams taiko specialias nuolaidas, o pernai NATO oro policijos misijai parengta Emario oro pajėgų bazė pakeitė ir paįvairino meniu užsienio šalių kariškiams.