Už rezoliuciją, kuri bus perduota Europos Komisijai, Europos Sąjungos (ES) Tarybai, bloko narių ir šalių kandidačių vyriausybėms bei parlamentams, Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei, Europos Tarybai ir Pagrindinių teisių agentūrai, Strasbūre balsavo 349 europarlamentarai, prieš – 218, susilaikė 46.

Anot vieno iš projekto autorių Leonido Donskio, kuris cituojamas Liberalų ir demokratų aljanso Europai pranešime spaudai, rezoliucijos priėmimas rodo du dalykus: „Pirmiausia – kad, nepaisant vidinių ideologinių skirtumų, EP vieningai gina pagrindines žmogaus teises ir pilietines laisves, be kurių neįmanoma įsivaizduoti Bendrijos. Antra – Seimui siunčiamas signalas išmintingai pripažinti padarytą klaidą ir sugrįžti į visuotinai pripažintų europietiškų laisvių ir teisių kontekstą, iš kurio buvo išklysta."

Pagrindinių teisių agentūra rezoliucijoje raginama pateikti savo nuomonę dėl Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo, atsižvelgiant į ES sutartis ir kitus teisės aktus.

„ES yra bendrija, kuri laikosi vertybių, grindžiamų žmogaus teisėmis, pagrindinėmis laisvėmis, demokratija ir teisinės valstybės principu, lygybe ir nediskriminavimu", - teigiama dokumente.

Europarlamentarus griežtai sureaguoti paskatino Seimo priimtas ir nuo kitų metų kovo įsigaliosiantis įstatymas. Nors kadenciją jau baigęs prezidentas Valdas Adamkus įstatymą vetavo, Seimas jį dar kartą priėmė, todėl D. Grybauskaitei teko pasirašyti teisės aktą.

Įstatyme, be kita ko, kalbama apie informaciją, kuria propaguojami homoseksualūs, biseksualūs arba poligaminiai santykiai, iškreipiamos šeimos vertybės. Šios nuostatos prilygina informacijos apie homoseksualumą teikimą tokiems veiksmams, kaip fizinio smurto vaizdavimas, mirusio arba žiauriai sužaloto žmogaus kūno rodymas ir sukeliančios baimę ar siaubą, skatinančios savęs žalojimą ar savižudybę informacijos teikimas.

Lietuvos europarlamentarų balsai pasiskirstė po lygiai

Ketvirtadienį balsuojant dėl rezoliucijos, kurioje Lietuva paraginta keisti Nepilnamečių apsaugos įstatymą, Lietuvos europarlamentarų balsai pasiskirstė po lygiai - už ir prieš balsavo po keturis politikus.

Plenarinėje sesijoje Strasbūre prieš rezoliuciją balsavo su Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų sąrašu išrinkti Vytautas Landsbergis, Algirdas Saudargas ir Radvilė Morkūnaitė bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis.

Rezoliuciją palaikė Liberalų sąjūdžio deleguotas Leonidas Donskis bei socialdemokratai Vilija Blinkevičiūtė, Zigmantas Balčytis ir Justas Vincas Paleckis. Konservatorė Laima Andrikienė susilaikė.

"Tvarkos ir teisingumo" atstovai Rolandas Paksas ir Juozas Imbrasas bei Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas balsavime nedalyvavo, rodo oficialūs balsavimo rezultatai.