"Mes vis tiek manome, kad dešiniųjų pagrindu galėtų būti blokas. Aišku, to neužtektų, todėl reikėtų ieškoti kitų kandidatų, kitų partnerių ir vieni iš tokių galimų partnerių gali būti arba Darbo partija, arba socialdemokratai", - sekmadienį Vilniuje balsavęs antrajame Seimo rinkimų ture žurnalistams sakė ministras.

Jis pareiškė nematąs "galimybių bendradarbiauti su populistinėmis jėgomis, tokiom kaip "Drąsos kelio" ar "Tvarkos ir teisingumo".

E.Masiulis teigė norįs, kad visus šešis vienmandatėje apygardoje kandidatuojančius jo partijos atstovus aplankytų sėkmė, tačiau, pasak jo, ir keturios apygardos būtų geras rezultatas.

Po pirmojo rinkimų turo daugiamandatėje apygardoje daugiausiai balsų - 19,82 proc. - surinko Darbo partija ir gavo 17 mandatų Seime. Socialdemokratai su 18,37 proc. balsų užsitikrino 15 mandatų, o treti likę konservatoriai su 15,08 proc. balsų - 13 mandatų. Po septynis mandatus pasidalijo 8,57 proc. balsų gavęs Liberalų sąjūdis ir 7,99 proc. balsų surinkusi Drąsos kelio partija. Šešis mandatus su 7,31 proc. balsų gavo partija "Tvarka ir teisingumas", penkis mandatus - 5,83 proc. balsų gavusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Sekmadienį Lietuvoje vyksta antrasis Seimo rinkimų turas, parlamentarai renkami 67 vienmandatėse apygardose. Dėl mandatų varžosi 134 kandidatai.

Antras turas neorganizuojamas trijose vienmandatėse, kuriose Seimo nariai išrinkti jau pirmajame ture, taip pat Zarasų-Visagino apygardoje, kurioje pirmojo turo balsavimo rezultatai pripažinti negaliojančiais. Zarasų-Visagino apygardoje turės ne vėliau kaip po pusės metų vykti pakartotiniai rinkimai.

Pirmajame ture į Seimą buvo išrinkti socialdemokratas Algirdas Butkevičius Vilkaviškyje, "darbietė" Virginija Baltraitienė - Kėdainiuose, Lietuvo lenkų rinkimų akcijos atstovas Leonardas Talmontas - Vilniaus-Šalčininkų apygardoje.

Antrajame rinkimų ture varžosi po 35 Darbo partijos ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatus, 28 socialdemokratai, devyni Drąsos kelio partijos kandidatai, septyni partijos "Tvarka ir teisingumas" atstovai, po šešis Liberalų sąjūdžio ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovus, keturi savarankiškai išsikėlę kandidatai, du Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai, du Liberalų ir centro sąjungos atstovai.

A.Butkevičius: laimėti gali bet kuri iš trijų pagrindinių partijų

Algirdas Butkevičius
Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, sekmadienio popietę balsavęs savo rinkimų apylinkėje, žurnalistams sakė, kad prognozuoti, kokia situacija bus pasibaigus Seimo rinkimų antrajam ratui, sunku. Anot jo, pirmoje vietoje gali būti bet kuri iš trijų pagrindinių partijų - Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Darbo partijos arba Socialdemokratų.

"Prognozės yra labai pavojingas dalykas. Aš manau, dabar visi variantai yra įmanomi, tarkime, tarp trijų pagrindinių partijų - Socialdemokratų, Darbo partijos ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų", - teigė A. Butkevičius, paklaustas, ar, jo nuomone, TS-LKD gali laimėti rinkimus.

Socialdemokratų lyderis nenorėjo ir prognozuoti, kokios jo galimybės tapti premjeru.

"Dar ankstyvas klausimas, aš manau. Apie vidurnaktį galėsime kalbėti apie tai", - teigė A. Butkevičius.

Vis dėlto jis pripažino, kad teorinė galimybė, kad jis taptų premjeru, egzistuoja.

"Aš manau, visą laiką teorinė galimybė yra. Tie, kurie dalyvauja politiniame gyvenime, jie turi galvoti ir apie teorinius variantus. Vis dėlto tai tradicinė partija, kuri turi gana nemažą patirtį politiniame gyvenime, valdžioje irgi dirbusi. Reikia tikėtis", - kalbėjo A. Butkevičius.

Paklaustas, ar kaip realesnę šiuo metu jis mato centro kairės, ar centro dešinės koaliciją po rinkimų, A. Butkevičius tvirtino, kad - centro kairės. Anot jo, tokia koalicija galėtų veiksmingiau spręsti tokius klausimus kaip gyvenamųjų namų renovacija, šilumos kainų sumažinimas, veiksmingesnis paramos žemės ūkiui skirstymas.

Paklaustas, ar Darbo partijos ir socialdemokratų koalicijoje galėtų atsirasti vietos ir TS-LKD, A. Butkevičius pažymėjo, kad socialdemokratų, Darbo partijos ir "Tvarkos ir teisingumo" susitarime nedraudžiama kalbėtis dėl koalicijos ir su kitomis partijomis, tik partneriai turi būti apie tai informuoti. Socialdemokratai įvairius koalicijos variantus, anot jo, svarstys valdybos posėdyje.

"Po paskutinių įvairiausių diskusijų mes turime šiandien (sekmadienį - ELTA) valdybos posėdį ir diskutuosime įvairiausius variantus. Tas susitarimas buvo, kad mes vieni kitus palaikysime antrajame ture, bet jeigu atsirastų toks noras arba ketinimas kalbėtis su kitais, mes turime vieni kitus, partnerius, informuoti", - teigė A. Butkevičius.

Socialdemokratų lyderis sakė nebijąs, kad Darbo partija arba "Tvarka ir teisingumas" galėtų socialdemokratus išduoti.

"Niekada nesibaiminu... Pamatysime, ar jie yra tikri partneriai, su kuriais galima rimtai dirbti (...) Bet jeigu būtų informuota, kad jie nori kitokios koalicijos, tai, manau, tam kiekviena partija turi teisę", - kalbėjo A. Butkevičius.

A. Butkevičius S. Konarskio rinkimų apylinkėje Naujamiesčio rinkimų apygardoje, kurioje varžosi TS-LKD atstovė, Seimo pirmininkė Irena Degutienė ir "Drąsos kelio" lyderė Neringa Venckienė, balsavo su žmona. Pats socialdemokratų lyderis jau yra tikras dėl savo patekimo į Seimą - jis Vilkaviškio apygardoje laimėjo rinkimus jau pirmajame rinkimų ture.

N.Venckienė: tikiu, kad A.Skučienė pajėgi įveikti ministrą

Neringa Venckienė
Sekmadienį tęsiasi Seimo rinkimų antrasis turas. Kauno kaimiškojoje apygardoje rinkėjai renkasi tarp „Drąsos kelio“ kandidatės, Neringos Venckienės tetos Audronės Skučienės ir konservatoriaus, socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko. „Drąsos kelio“ viena iš lyderių įsitikinusi, kad A. Skučienė antrajame ture pajėgi įveikti ministrą ir patekti į Seimą.Kaip ir pirmajame rinkimų ture, N. Venckienė į Teleičių rinkimų apylinkę balsuoti atvyko su savo tėvais.

Buvusi Kauno apygardos teismo teisėja neslėpė, kad, jos manymu, A. Skučienė turi puikias galimybes įveikti D. Jankauską.

„Sunku pasakyti, bet manau, kad kažkuris ministras bus tikrai įveiktas. Labiausiai tikėtina čia, Kauno kaimiškoje (apylinkėje – DELFI). Aš manau, kad yra labai daug vilčių, kad ji nugalės D. Jankauską“, - sakė N. Venckienė.

„Drąsos kelio“ atstovė vylėsi, kad antrajame ture pergales švęs dar bent keli jos partijos kandidatai. Favoritais N. Venckienė vadina Saulių Stomą, Joną Varkalą ir kitus.

„Realiai galime iškovoti tris-keturias vietas. Bet čia laimės dalykas, gali būti ir daugiau, gali būti ir mažiau. Taip pat daug kas priklausys nuo rinkėjų aktyvumo, nes iš esmės konservatorių rinkėjai yra labai aktyvūs. Jei balsuos ne tik konservatorių rinkėjai, tai gal ir daugiau mandatų bus“, - sakė N. Venckienė.

Drąsiaus Kedžio sesuo ir pati vylėsi, kad jai pavyks vienmandatėje apylinkėje įveikti Seimo pirmininkę Ireną Degutienę.

„Būtų gerai, kad laimėčiau, tada dar vieną žmogų iš „Drąsos kelio“ nusivesčiau į Seimą. Kaip seksis – sunku pasakyti. Jei Audronė Skučienė lygiai kovoja su ministru, tai aš tikrai pasirinkau gerą kelią, o aš surinkau, kiek atsimenu, 16 proc. Tai gėdos, manau, nepadariau. (...). Reikia daugeliui dalykų pasakyti „stop“. Pavyzdžiui, valstybės skolinimuisi, nes valstybė visiškai nusiris į bedugnę“, - būsimus darbus planuoja N. Venckienė.

R.Paksas: norėčiau penkių mandatų

Rolandas Paksas
Partijos "Tvarka ir teisingumas" lyderis Rolandas Paksas sako, kad antrajame Seimo rinkimų rate jo partija tikisi laimėti penkis mandatus.

"Labai norėčiau penkių, o kiek gausime, tiek bus gerai", - žurnalistams sekmadienį sakė savo balsą rinkimuose atidavęs R.Paksas.

Daugiamandatėje apygardoje "tvarkiečiai" liko šešti ir užsitikrino šešis mandatus.

R.Pakso nuomone, dėl aktyvios konservatorių rinkimų kampanijos rezultatai po antrojo rinkimų rato gali pasisukti jų naudai.

Kalbėdamas apie galimas koalicijas, "tvarkiečių" lyderis pabrėžė, kad jo partija su socialdemokratai ir Darbo partija yra pasirašę išankstinį susitarimą, tačiau pridūrė negalįs visiškai atmesti ir kitų variantų.

"Mes turime pasirašę išankstinį dokumentą, išankstinį susitarimą. Jeigu vienas iš trijų partnerių dėl kažkurių priežasčių norėtų pradėti šnekėtis, kalbėtis, derėtis su kita politine jėga, jis informuoja politinius partnerius, ir duok Dieve jam sveikatos. Kol kas ne, kaip bus gyvenime, niekuomet negali vienareikšmiškai sakyti "ne", - svarstė R.Paksas.

"Konservatoriams reikėtų pagalvoti apie savo klaidas, kurias padarė per ketverius metus – gerai pagalvoti, priimti kažkokius sprendimus, galbūt tada..", - teigė jis.

Sekmadienį per Seimo rinkimų antrąjį ratą balsavimas vyksta 67 vienmandatėse apygardose.

V.Tomaševskis už rezultatus dėkoja Dievui

Valdemaras Tomaševskis
Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis balsuoti atvyko į Pilaitėje įsikūrusią Martyno Mažvydo progimnaziją Vydūno gatvėje. Politikas po balsavimo teigė dėkojąs Dievui, kad suteikė stiprybės rinkimų kampanijai. Lietuvos lenkų rinkimų akcija išties gali dėkoti už tai, kad sudariusi koalicinį sąrašą su Lietuvos liaudies partija ir Rusų aljansu sugebėjo peržengti 5 proc. barjerą į Seimą per pirmąjį rinkimų ratą.

„Turime padėkoti ponui Dievui už tai, kad davė mums jėgų pravesti rinkimų kampaniją, buvo pakankamai neblogas oras pirmame balsavime, šiandien irgi maždaug geras“, - po balsavimo sakė V. Tomaševskis.

Jis iš pradžių nesutiko atsakyti į klausimą, kiek prie Lenkų rinkimų akcijos sėkmės prisidėjo Rusų aljansas bei Lietuvos liaudies partija, tačiau vėliau padėkojo ir šioms partijoms.

„Esame dėkingi ir Rusų aljansai bei Lietuvos liaudies partijai, kartu sudarėme vieną bendrą sąrašą, labai daug rinkėjų ne iš mūsų rajonų balsavo už mūsų sąrašą“, - teigė politikas.

Kaip žinoma, nors Lenkų rinkimų akcija su Rusų aljansu ir Lietuvos liaudies partija, kuriai vadovauja susirgusios Kazimiros Prunskienės sūnus Vaidotas Prunskus, sudarė koalicinį sąrašą, tačiau abiejų partijų atstovai kandidatų sąraše buvo nureitinguoti žemyn.

V. Tomaševkis tik išsitarė, kad bet kokiu atveju sąrašo partneriai turės savo atstovą Seime.

Klausiamas apie bendradarbiavimą su Darbo partija, kurios nariai įtariami balsų pirkimu pirmajame rinkimų ture, V. Tomaševskis pabrėžė besitikintis kai kurių pasikeitimų.

„Esu jau atsakęs į šį klausimą, kad turiu abejonių, ar verta su kai kuriomis partijomis bendradarbiauti, bet mes turime palaukti rinkimų rezultatų, žiūrėsime, gal bus kokie pasikeitimai po pirmo rato. Tik noriu pasidžiaugti, kad į Seimą pateko ir savo frakciją turės partija, kuri laiko vienu iš prioritetų sąžiningą politiką – tai Lenkų rinkimų akcija“, - teigė V. Tomaševskis.

DELFI primena, kad antrajame Seimo rinkimų ture dėl mandato varžosi 6 Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai: Justiniškių apygardoje Sofija Matarevič prieš konservatorių Paulių Saudargą, Vilniaus-Trakų – Jaroslavas Narkevičius prieš „darbietę“ Mingailę Binkauskaitę, Varėnos-Eišiškių apygardoje Zdislavas Palevičius prieš liberalą Algį Kašėtą, Naujojoje Vilnioje Tadeušas Andžejevskis prieš „darbietį“ Sergejų Ursulą, Širvintų-Vilniaus Rita Tamašunienė prieš „darbietę“ Živilę Pinskuvienę, Šeškinės apygardoje – Zbignievas Maciejevskis prieš konservatorių Audronių Ažubalį.

Vilniaus-Šalčininkų apygardoje pirmajame ture mandatą jau iškovojo Leonardas Talmontas.