Vilniaus universiteto docentas Romas Lazutka tvirtina, kad Valstybinio socialinio draudimo įstatymas užkerta bet kokius kelius "Sodros" deficitui egzistuoti, nes numato, kad lėšų trūkumas dengiamas iš trijų šaltinių: įmokomis, rezervo fondo lėšomis ir asignavimais iš valstybės biudžeto.

Vadinasi, "Sodros" padėčiai stabilizuoti pagal veikiantį įstatymą turėtų būti sudarytas fondo rezervas, kuris būtų ne mažesnis kaip 15 proc. metinių "Sodros" pajamų sumos (apie 600 mln. litų). Rezervo lėšos "Sodros" valdybos sprendimu galėtų būti naudojamos išlaidoms, kurių nebuvo galima numatyti tvirtinant biudžetą, apmokėti ir pajamų laikinam trūkumui padengti.

Įstatyme numatyta, kad asignavimai iš valstybės biudžeto turėtų būti skiriami, kai dėl priimtų įstatymų arba kitokių nenumatytų priežasčių padidėja socialinio draudimo išlaidos arba sumažėja pajamos.

"Įstatymas tebegalioja, bet pas mus ne naujiena, kad įstatymas sau, o gyvenimas sau. Jokių rezervų ar asignavimų nei "Sodros", nei valstybės biudžete nenumatyta, o lėšų trūkumą "Sodra" įprato dengti komercinėmis paskolomis, kurios, beje, nėra numatytos įstatyme", sakė R. Lazutka.

Eksperto nuomone, už Valstybinio socialinio draudimo įstatymo nevykdymą atsakingos trys institucijos: Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, "Sodros" taryba bei Vyriausybė.

Pasak jo, visose šiose institucijose dirba socialinės apsaugos ir darbo ministrė: I. Degutienė vadovauja Socialinio draudimo tarybai, ji yra Vyriausybės ir Seimo narė.

"Ji (I. Degutienė - BNS) turi atvirai ir aiškiai Taryboje, Vyriausybėje, Seime ir pagaliau spaudoje pareikšti: arba įstatymas vykdomas, arba keičiamas, arba aš išeinu iš nepadorios kompanijos", BNS kalbėjo R. Lazutka.

Tuo tarpu Vyriausybė ir Seimas į tokį iššūkį, anot jo, būtų priversti atsakyti, ką renkasi: "ar demokratinės valstybės tvarką ir įsipareigojimų vykdymą, ar voliuntarizmą ir įprastą savivalę (kai pinigų turiu - pensijas moku, o jei neturiu - palauksite)".

Dabar, R. Lazutkos nuomone, socialinės apsaugos ministrei Vyriausybėje ir paliktas tik dekoratyvinis vaidmuo.

"Juk net formaliai Lietuvos pensijų sistemos likimas jau premjero konsultantės Audronės Morkūnienės rankose, o socialinį draudimą kuruojantis socialinės apsaugos viceministras Alfredas Nazarovas paskirtas konsultantės pavaduotoju", kalbėjo R. Lazutka.

Pasak Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto bei "Sodros" tarybos nario Algirdo Syso, tik kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, įmokų tarifo padidinimo ar kitais, laikytasi Valstybinio socialinio draudimo įstatymo nuostatų. Tačiau rezervo fondas taip ir nesudaromas.

"Kuriam bankui, draudimo bendrovei Lietuvoje ar kur nors kitur būtų leista veikti be tokių rezervų bent mėnesį? Tačiau tvirtinant "Sodros" biudžetą nusprendžiama, kad ji gali apsieiti ir be tokios prabangos", sakė R. Lazutka.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją