Europos Komisija pranešė, kad išsamiai tiria skundą dėl viešųjų pirkimų procedūrų netaikymo politinėms partijoms Lietuvoje. Europos Komisija mano, kad skunde „pateiktus klausimus būtina išsamiai ištirti - šiuo metu toks tyrimas vyksta". Komisija taip pat pranešė, kad skundas registruotas Europos Komisijoje, o sprendimą, ar pradėti formaliąją pažeidimo nagrinėjimo procedūrą, žada priimti ne vėliau kaip per 12 mėnesių.

Šiuo tyrimu Europos Komisija siekia nuodugniai išnagrinėti skunde nurodomus faktus ir nacionalinį teisinį skunde keliamo klausimo reguliavimą. Šiame etape ji gali kreiptis į valstybės valdžios institucijas, kitaip rinkti informaciją. Ištyrusi faktus Europos Komisija sprendžia, ar dėl ES teisės pažeidimo reikia pradėti oficialią pažeidimo nagrinėjimo procedūrą.

Seime priėmus įstatymą, kuriuo politinės partijos buvo atleistos nuo pareigos taikyti viešųjų pirkimų procedūras, galimai buvo pažeista ES direktyva, nustatanti pareigą taikyti viešųjų pirkimų procedūras asmenims, kurių veikla iš esmės finansuojama valstybės biudžeto lėšomis.

Lietuvos Europos teisės asociacijos valdybos narys, prof. I. Vėgėlė pažymi, kad tiek Europos teisės departamento, tiek Viešųjų pirkimų tarnybos nuomone, šios įstatymo pataisos pažeidžia ES teisę, jas vetavo Prezidentė.

"Nenormalu, kad ugdymo ar gydymo įstaigos ir visi kiti vieši subjektai visa apimtimi taiko viešųjų pirkimų procedūras, o partijoms šis reikalavimas panaikintas. Priimdamas tokias įstatymo pataisas, Seimas, kurį sudaro politinių partijų atstovai, pamynė konstitucinius lygiateisiškumo, teisinės valstybės bei atvirumo visuomenei principus, tuo pačiu pažeidė įsipareigojimus Europos Sąjungai. Būtent dėl pastarojo pažeidimo yra pateiktas skundas Europos Komisijai", - sako I. Vėgėlė.

Europos Komisija, nustačiusi pažeidimą, gali iškelti bylą prieš Lietuvą Europos Sąjungos Teisingumo Teisme.

Seimas kovo pabaigoje atmetė prezidentės Dalios Grybauskaitės veto Viešųjų pirkimų įstatymo pataisoms.

Seimo narių neįtikino šalies vadovės argumentai, kad tokios pataisos pažeistų Europos Parlamento ir Tarybos priimtą direktyvą, todėl sukeltų grėsmę Lietuvai sulaukti rimtų Europos Sąjungos institucijų sankcijų, primena ELTA.

D. Grybauskaitės teigimu, kitose šalyse politinėms partijoms galioja tos pačios viešųjų pirkimų taisyklės, kaip ir visoms kitoms organizacijoms.

Pasak šalies vadovės, visi turi įprasti skaidriai ir atsakingai naudoti valstybės biudžeto pinigus, todėl viešieji prikimai turi būti privalomi visiems.

Seimas taip pat nepritarė Prezidentės siūlymui įstatyme įtvirtinti nuostatą, kad apie pirkimą galėtų būti neskelbiama, kai būtų perkamos reklamos, leidybos ir spausdinimo paslaugos tik politinės kampanijos vykdymo tikslais.