Vakar Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų abiturientai laikė gimtosios kalbos egzaminą raštu. Šiemet jis organizuotas kitaip nei ankstesniais metais - rašinių temos per televiziją, kaip įprasta, nebuvo skaitomos. Moksleiviams buvo įteikti užduočių tekstai, atplėšus specialiai iš Egzaminų centro atsiųstus vokus.

Tie, kurie pasirinko jį laikyti "A" lygiu, rašė tik kūrinių interpretacijas, o laikiusieji "B" lygiu galėjo gvildenti ir literatūrines temas. Taip pateikiant užduotis tikėtasi visiško slaptumo, prieš egzaminą norėta apsidrausti nuo informacijos "nutekėjimo". Deja, abiturientai ir jų mokytojai teigia jau iš vakaro žinoję, kokių kūrinių tekstai analizei bus pateikti per egzaminą.

Dvyliktokai, laikę egzaminą "A" lygiu, pasakoja, jog visas tris temas, kokios buvo įrašytos atplėštuose vokuose, trečiadienį jie radę ... internete. Taigi taip stropiai saugomas slaptumas sprogo lyg muilo burbulas.

Kauno Jono Basanavičiaus vidurinės mokyklos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Gražina Aidienė, su kuria "Kauno dienos" žurnalistai egzamino dieną kalbėjosi mokykloje, neslėpė iš vakaro sulaukusi savo mokinių skambučių. Abiturientai vardijo tris temas: M.Martinaičio eilėraštį "Prisiminimas (Serbenta)", A.Škėmos "Balta drobulė" (ištrauka), Šatrijos Ragana "Sename dvare". "Nuraminau mokinius, kad nesiblaškytų, be reikalo nevargtų paskutinį vakarą prieš egzaminą, - pasakojo pedagogė. - Netikėjau, kad tai gali būti tiesa, ne pirmą sykį prieš egzaminą dvyliktokai teigdavo ką nors panašaus nugirdę. Tačiau labai nustebau, sužinojusi, kad vokuose buvo ne kas kita, o mokinių išvardytos temos".

Egzaminų centro svetainėje internete, žinoma, egzamino temų nebuvo ir negalėjo būti, bet tikėtis, kad jas paskleidė viešumon ne asmenys, kaip nors susiję su jų rengimu, būtų naivu. Stropiai užklijavus vokus ir išsiuntinėjus į mokyklas (kelias dienas jie gulėjo mokyklų direktorių seifuose) nusiraminti, kad slaptumas šimtaprocentinis, žinoma, lengviausia. Daug sunkiau užtikrinti, kad informacija (iš Egzaminų centro?) "nenutekėtų" dar prieš atliekant šią procedūrą.

Kauno "Versmės" vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Regina Rasikienė taip pat teigė, jog rytą atėję į mokyklą abiturientai vardijo tas pačias temas, kurios vėliau rastos atplėšus vokus. Ir šie moksleiviai gyrėsi interneto "paslaugomis". Šio teksto autorei, beje, egzamino išvakarėse iš vienos Kauno abiturientės teko išgirsti tą patį - moksleivė, tikinusi, jog turi patikimos informacijos, vėlų vakarą atkakliai ieškojo Marcelijaus Martinaičio eilėraščio "Prisiminimas"...

Švietimo ir mokslo ministerijos švietimo priežiūros skyriaus vedėja Regina Klepačienė, "Kauno dienos" paklausta kaip vertina faktą, jog buvo paskleista informacija apie egzamino temas, teigė nežinanti ką ir galvoti. "Reikia tyrimo, kurį mes pasiruošę atlikti, - sakė ji. - Sunku pasakyti, iš kur "nuplaukė" informacija, atvejis iš tiesų nemalonus".

Tai, kad šiemetiniai abitūros egzaminai paženklinti tokiais nesklandumais, pasak p.Klepačienės, ministerijai ir Nacionaliniam egzaminų centrui garbės nedaro. Kitąmet, sakė pašnekovė, gimtosios kalbos egzaminas raštu bus rengiamas dar kitaip - abiturientai bus testuojami. Tada užduotims pasklisti, tikimasi, galimybių nebebus.