Amerikietė džiazo atlikėja Michelle Bobko Lietuvoje rado ne tik savo šeimos ištakas.

Interviu DELFI festivalio „Broma Jazz 2014“ viešnia pasakojo apie lietuviškų šaknų paieškas, gyvenimą žinomo astronauto šeimoje bei malonius atradimus lietuviško džiazo padangėje.

Priverstinai nutraukti ryšiai su Lietuva

Apie savo lietuviškas šaknis M. Bobko žinojo seniai. Panašu, kad šeimos ryšiai su likusiais Lietuvoje nutrūko ketvirtajame dešimtmetyje, ir buvo labai sudėtinga palaikyti jų Šaltojo karo metais. JAV vyravo labai įtarus požiūris į bet kokius amerikiečių ryšius su šalimis, įtrauktomis į Sovietų bloką.

„Šeštajame dešimtmetyje, per McCarthy'izmą (JAV senatoriaus Josepho McCarty pradėtą kampaniją prieš komunistams prijaučiančius ar ryšių su komunistinėmis šalimis palaikančius amerikiečius – DELFI) amerikiečiai nebuvo skatinami palaikyti ryšių su artimaisiais iš Sovietų bloko. O ypač – kariškiai“, - prisiminė M. Bobko.

Pasak jos, kitiems giminaičiams šiokius tokius ryšius su artimaisiais iš Lietuvos, tačiau ir šie kontaktai nutrūko.

Ypatinga vieta ir nepaprastas jausmas

Lietuvoje M. Bobko vieši jau trečią kartą.

„Pirmą kartą į Lietuvą atvykau 2012 m. lapkritį, su savo tėvu. Manau, visi, o ypač amerikiečiai, domisi savo šaknimis. Gyvenu Italijoje, o Europoje keliauti yra lengva. Kai sužinojau, kad jis čia atvyksta, labai panorau prisijungti prie tėvo“, - prisiminė M. Bobko.

Dainininkės giminės šaknys – Kėdainių apylinkėse. Taigi simboliška, kad būtent ten ji šeštadienį lips į sceną, kur pristatys savo kūrybą Lietuvos publikai. Prieš porą metų įvykusi pirmoji viešnagė į šiuos kraštus menininkei ypač įsiminė. Mat jai buvo parodyta bažnyčia, kurioje tuokėsi jos proproseneliai.

„Tai buvo it scena iš filmo. Tai buvo nepaprastas potyris. Nebuvau buvusi tokioje vietoje, kur galėčiau pasakyti – čia ta žemė, ta vieta, kur gyveno mano protėviai. Jaučiausi labai patogiai, ramiai“, - prisiminė M. Bobko.

Lietuvoje gyvena tolimi jos ir jos tėvo – žinomo JAV astronauto K. J. Bobko – giminaičiai. Būtent pas juos M. Bobko apsistojo Vilniuje.

„Mudvi su Vaida iš karto radome bendrą kalbą, taigi palaikėme ryšį. Pernai aplankiau ją su vyru, nuvykome į Kėdainius ir susitikome su kitais trečios eilės pusbroliais ir pusseserėmis“, - prisiminė M. Bobko.

Jaučiasi sava – ne tik scenoje

Paklausta, kokią Lietuvą tikėjosi pamatyti, pašnekovė teigė neturėjusi išankstinių nuostatų. „Visi man sakė, kad Vilnius – tarsi brangakmenis, kad tai labai gražus miestas su daugybe Baroko architektūros. (…) Nežinojau, ko tikėtis“, - kalbėjo M. Bobko.

Galiausiai Lietuva džiazo atlikėjai tapo labai artima. „Turiu pabrėžti svarbiausią dalyką. Čia jaučiuosi jaukiai. Nežinojau, ko tikėtis, bet jaučiuosi jaukiai. Manau, jei vietoje, kurioje yra tavo šaknys, jautiesi jaukiai – tai fantastiška. Būtų labai nemalonu, jei viskas čia atrodytų svetima. O man čia niekas neatrodo svetimai“, - nusišypsojo M. Bobko.

Ne mažiau šiltai džiazo atlikėja atsiliepia apie Lietuvos profesionalus, su kuriais lips į sceną.

„Arnas Mikalkėnas, Nerijus Ardzevičius ir Darius Rudis – girdėjau, kaip jie groja. Jie puikūs. Arnas skamba tiesiog fenomenaliai“, - sakė M. Bobko.

Dainininkė labai šiltai prisimena vieną ankstesnių savo apsilankymų Lietuvoje, kai teko atlikti trumpą muzikinę programą Televizijos bokšte.

„Dainavau per baigiamąją konferencijos, kurioje dalyvavo mano tėvas, vakarienę. (…) Konferencijos organizatoriai manimi pasidomėjo, sužinojo, kad aš esu džiazo atlikėja, suvedė mane su džiazo muzikantais Vilniuje. Grojome apie pusvalandį Televizijos bokšte. Tai buvo nuostabu. Ypač dėl istorijos – koncerte dalyvavo JAV ambasadorė, ji man pasakojo, kad sovietmečiu džiazas buvo draudžiamas, ir dainuoti džiazą Televizijos bokšte buvo tikrai simboliška“, - teigė M. Bobko.

Iš astronauto šeimos – į džiazą

Kaip astronauto šeima išaugino žinomą džiazo atlikėją? Pasirodo, muzika teka šeimos venose.

„Mano mamos šeimoje visi dainavo arba grojo kokiu nors instrumentu. Turėjau nuostabią tetą, grojusią smuiku, motina grojo gitara, pianinu, dainavo. Taigi muzika pirmiausiai atėjo iš motinos šeimos, nors tėvas mokykloje taip pat grojo trombonu. Mūsų namuose skambėjo daug muzikos. Kiekviename kambaryje buvo po radijo imtuvą, radijas skambėjo visada – ir visada gyva muzika. Šeimos susibūrimuose taip pat grodavome“, - prisiminė M. Bobko.

Dainininkė taip pat pasidalijo vienu šilčiausių savo prisiminimų. „Pamenu, vieną kartą visi grojome kartu. Tai darėme tik kartą. Mano brolis grojo smuiku, tėvas – trombonu, mama – pianinu. O gal aš, o ji grojo gitara – tiksliai nepamenu. Visi grojo“, - teigė M. Bobko.

DELFI skaitytojams suteikiame progą pasiklausyti M. Bobko atliekamų kuūrinių:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)