Logotipas, kuriam pritarė Vyriausybė, bus naudojamas Kovo 11-sios dvidešimtmečiui skirtuose renginiuose, leidiniuose, plakatuose, žiniasklaidoje, interneto erdvėje, ant suvenyrų ir oficialių valstybės institucijų blankų. 

Specialaus ženklo kūrimą inicijavo Užsienio reikalų ministerija (URM). Bendradarbiaujant su Lietuvos grafinio dizaino asociacija surengtas logotipo konkursas. Pirmajame etape buvo pateikta daugiau kaip 40 darbų, antrajame etape iš 13 autorių darbų išrinkti 3 prizininkai. Trečiajame etape paaiškėjo ženklas nugalėtojas, II bei III vietos laimėtojai.

Nugalėtojai teko 3000 Lt premija, antrą ir trečią vietas užėmusių idėjų autoriai atitinkamai gavo 2000 Lt ir 1000 Lt premijas. G. Jaronytei už logotipo naudojimo aprašymo parengimą bei logotipo paruošimą naudojimui papildomai buvo išmokėtas 1000 Lt autorinis atlyginimas.

Vyriausybės darbo grupė ženklą rinkosi iš kelių variantų, tačiau jai galiausiai įtiko G. Jaronytės idėja. Darbo grupės posėdyje pastebėta, kad konkursas surengtas per trumpą laiką.

„Visi dokumentai, išeinantys iš URM, praėjusiais metais žymėti tūkstantmečio ženklu. Tai - vienas būdų ir užsienį informuoti apie Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 20-metį. Taip gimė idėja, kad 20-mečiui reikalingas ženklas“, - DELFI pasakojo URM atstovas spaudai Rolandas Kačinskas.

Pasak R. Kačinsko, ženklą numatoma naudoti visus 2010 m., galbūt ir kitąmet, mat lauks diplomatinių santykių atkūrimo 20-metis. Logotipą gali naudoti ne tik valstybinės institucijos, bet ir visi piliečiai, naudojimo vadovą ir logotipų formatus galima rasti Vyriausybės interneto svetainėje. Čia pateikiama ir užsieniui skirta, ir nespalvota logotipo versija.

Kaip teigiama URM tinklalapyje, šūkis „Tikime laisve“ nurodo svarbiausią vertybę, vienijusią lietuvių tautą, padėjusią išsaugoti valstybingumo siekį ir atvedusią į 1990-ųjų kovo 11-ąją. Logotipe naudojamos Lietuvos valstybės vėliavos spalvos atspindi tradicijas, vertybes ir laisvę.

Mažiausiais logotipo grafiniais elementais – kvadratais ir stačiakampiais – sukuriamas tautinio rašto motyvas, kuris kartu yra tarsi aliuzija į šiuolaikines technologijas – skaitmeninį kodą.

Pasak URM, originali, šiuolaikiška lietuvių tautodailės motyvo išraiška ženkle byloja apie novatorišką Lietuvos valstybę. Skriejančios dalelės simbolizuoja Lietuvos skleidžiamas idėjas, komunikaciją, laisvę, veržlumą ir atvirumą pasauliui. 

Idėjos įgyvendinimas URM kainavo 9 tūkstančius litų.