Tarp lyderių atsidūrė Druskininkų savivaldybė, tokiu būdu su statybų kompanija „Parama“ pernai sudariusi 19,5 mln. Lt įvertintą sutartį. Kurorto valdžia jaučiasi apšmeižta – esą TILS kriminalo ieško ten, kur jo nėra.

„2012 m. neskelbiamu būdu Druskininkų savivaldybė išleido beveik pusę (49 proc.), o Raseinių rajono (35 proc.), Pagėgių (35 proc.) ir Elektrėnų (32 proc.) savivaldybės – apie trečdalį visų viešiesiems pirkimams skirtų pinigų, rodo „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (toliau – TILS) atlikta analizė. Neskelbiamos sutartys sudarė daugiau nei pusę Pagėgių savivaldybės (58 proc.) ir beveik trečdalį Tauragės rajono (33 proc.), Marijampolės (32 proc.), Elektrėnų (28 proc.) ir Raseinių rajono (28 proc.) savivaldybių pasirašytų sutarčių. 2012 m. neskelbiamu būdu didžiausią sandorį pasirašė Druskininkų savivaldybė, kuri už 19.5 milijonų litų per neskelbiamas derybas nusipirko vietinės reikšmės kelių, gatvių ir šaligatvių rekonstravimo darbus. Tuo metu 27 savivaldybės visai nevykdė neskelbiamų, išskyrus mažos vertės, pirkimų“, - skelbia TILS.

TILS nuomone, Druskininkai pateko tarp korupciniu požiūriu rizikingiausią viešųjų pirkimų strategiją pasirinkusių savivaldybių.

„Deja, neskelbiamų pirkimų tendencijos rodo, jog Lietuvoje vis dar yra savivaldybių, kurios mokesčių mokėtojų pinigus nuolatos leidžia rizikingiau nei kitos. Visame pasaulyje neskelbiami pirkimai priskiriami prie korupcijai palankiausių pirkimų, todėl jų turi vykti kuo įmanoma mažiau. Taip pat turime pradėti viešai skelbti viešųjų pirkimų sandorius“, - pranešime cituojamas TILS vadovas Sergejus Muravjovas.

V. Jurgelevičienė: vyko paprasčiausias kainų perskaičiavimas, o mums priskyrė kriminalą

Su tokiu TILS vertinimu Dzūkijos kurorto valdžia kategoriškai nesutinka. Druskininkų savivaldybės administracijos direktorė Vilma Jurgelevičienė DELFI teigė, jog viešųjų pirkimų duomenys atliekant šią analizę buvo neteisingai interpretuojami.

Anot V. Jurgelevičienės, su „Parama“ dar 2009 m. sudaryta vietinės reikšmės kelių, gatvių ir šaligatvių rekonstravimo darbų rangos sutartis: dalyvavo keturios įmonės, o „Parama“ pasiūlė geriausią kainą: visų Druskininkuose numatytų darbų kaina įvertinta kiek daugiau nei 62 mln. Lt, o savivaldybė pasirinko lankstų atsiskaitymo modelį – už darbus sumokėti sutarta iki 2025 m. vidurio. Pernai neskelbiamų derybų būdu sudarytas sandoris, anot administracijos vadovės, tebuvo papildomas susitarimas prie šios sutarties, ir jokių papildomų pinigų Alytaus kompanijai nebuvo įsipareigota sumokėti.

„Tikrai jaučiamės įžeisti. Nes apie korupciją čia šneka TILS vadovas. Tas sandoris, kurį mini, yra įvykęs 2009 m. Tarptautinis atviras konkursas, dalyvavo 4 dalyviai. Šitas rangovas, „Parama“, atrinktas pagal mažiausią kainą. Noriu akcentuoti tai, kad buvo įkaininė sutartis. 62 mln. Lt – tai yra preliminari numatoma sandoriu vertė, įvertinus visus įkainius. O konkretūs darbai buvo duodami užduotimis, ir faktinė suma yra žymiai mažesnė. Tos neskelbiamos derybos buvo daromos sutartyje numatyta tvarka: perskaičiuojant įkainius. Tie 19,5 mln. buvo tik preliminarių įkainių maksimali numatoma vertė. Labai gaila, kad ne visai išsamiai pateikta informacija. Ir išeina, kad čia mes kažkokie korumpuoti“, - aiškino V. Jurgelevičienė.

Pasak jos, dabartiniais skaičiavimais, per visą išsimokėjimo laikotarpį Druskininkų savivaldybė „Paramai“ sumokės ne pirminę 62 mln. Lt sumą, o maždaug 16 mln. Lt mažiau. Esą tokia atsiskaitymo forma jau dabar pateikiama kaip išskirtinis gerosios praktikos pavyzdys.

„Galiu paaiškinti sandorio esmę. Beje, visa Lietuva su Kelių direkcija priešaky važiuoja, konsultuojasi ir laiko tai vienu protingiausių šiuo metu galimų variantų, kadangi pinigų šiuo metu tiek nėra, kiek reikia kiekvienai savivaldybei gatvėms susitvarkyti. Darbai padaryti per trejus metus, o atsiskaitysime per 15 metų. (...) Darbai padaryti. Druskininkai blizga. Kišame pinigus ne į duobes. Tai yra tikra tiesa. Esame patenkinti tuo sandoriu. Sutaupėme begalę valstybės pinigų ir savo. Galiu tiktai pridurti, kad 2009 m., krizės pradžioje, labai buvo nukritę kainos. Kalbant apie visą sandorį, skaičiuojame, kad sutaupome 16 mln. Lt“, - reziumavo V. Jurgelevičienė.

Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, „Paramos“ akcininkai – alytiškis verslininkas Kęstutis Mulionis ir jo žmona.