R. Malinauskas nutarimo norėjo, bet nespaudė

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius frakcijos posėdyje pastebėjo, kad vietoje planuoto ilgai rengto Vyriausybės nutarimo atsirado trumpas nutarimas, apsiribojęs kurortinių zonų išbraukimu. Jis Vyriausybei pateiktas ir priimtas ypatingos skubos tvarka, nebuvo su niekuo suderintas

„Kodėl gimė poreikis tokia ypatinga skubos tvarka priimti nutarimą, kodėl jis buvo su niekuo suderintas?, – klausė A. Kubilius, pastebėjęs, kad nutarimas atsirado iškart po premjero viešnagės Druskininkuose.

Pasak K. Trečioko, tai ne pirmas kartas, kai nutarimai priimami tokiu greičiu. Pasak ministro, didžiojo nutarimo derinimas buvo sunkus, su 30 institucijų, jo metu dėl kurortinių zonų punkto buvo visuotinai sutarta. Todėl, aiškina K. Trečiokas, jis išimtas iš derinamo nutarimo projekto ir pateiktas Vyriausybei.

„Čia nėra jokio precedento“, – tvirtino K. Trečiokas. Apie teismą dėl Vijūnėlės dvaro, kurio baigčiai įtakos turėjo skubos tvarka Vyriausybės priimtas nutarimas, ministras gynėsi nieko negirdėjęs. Jo teigimu, šalyje yra per 24 tūkst. panašių pastatų, patenkančių į kurorto zonas, tad nutarimas buvo aktualus daug kam.

A. Kubilius domėjosi, kodėl šis atvejis buvo toks skubus. K. Trečiokas aiškino, kad jo niekas neragino, o nutarimo projektą pasirašymui pateikė ministerijos departamento direktorius. K. Trečiokas esą net nežinojęs, kad klausimas bus svarstomas skubos tvarka: tiesiog pasirašė, ką jam pateikė departamento vadovas.

Konservatoriai K. Trečioko teiravosi ir apie tai, kada šis paskutinį kartą lankėsi Druskininkuose ir kada bendravo su kurorto meru Ričardu Malinausku.

K. Trečiokas sakė su R. Malinausku kalbėjęs maždaug prieš pusmetį. Pasak ministro, meras užsiminęs, kad šio nutarimo reikia – jis aktualus kurortams. „Su R. Malinausku esame kalbėję, gal prieš pusmetį, gal vėliau. Dabar tiksliai nepacituosiu, bet jis yra sakęs „Kiek galite volioti šitą reikalą“, – prisiminė K. Trečiokas.

Pasak K. Trečioko, tai R. Malinauskas yra sakęs ne jam vienam, o ir premjerui. Ministro teigimu, R. Malinauskas stebėjosi, „kiek ten laiko reikia tai darbo grupei, kad ji pagaliau pabaigtų“. Tačiau jokio spaudimo, tvirtino K. Trečiokas, nebuvo.

Kaltina padovanojus milijonus

K. Trečioko paaiškinimai konservatorių neįtikino. Pasak buvusio premjero A. Kubiliaus, ypatingos skubos tvarka nutarimai priimami tik aiškiai spaudžiant datoms. Bet kuriuo atveju projektai turi būti suderinami su suinteresuotomis pusėmis.

Jam antrino parlamentarė Rasa Juknevičienė. Jos teigimu, tai nėra rutininis Vyriausybės nutarimas. „Tai nėra rutininis atvejis, tai atvejis, kuomet suinteresuoti žmonės sugebėjo per Vyriausybę prastumti per vieną naktį nutarimą išėmę jį iš bendro paketo, kuris po to turėjo didelių pasekmių“, – kalbėjo R. Juknevičienė.

„Ministre, mes ne maži vaikai. Suprantame, kad jūs šiuo nutarimu paėmėte ir padovanojote konkretiems veikėjams keleto milijonų eurų vertės dalykų. Taip, todėl, kad, jeigu kitaip, tai tą statinį būtų reikėję nugriauti. Konkretus teismas konkrečioje byloje mikliai tuo pasinaudojo, kad viešojo intereso gynimas yra apsunkintas ir beveik neįmanomas“, – K. Trečioko paaiškinimais nepatikėjo frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma.

DELFI ne kartą rašė, kaip Aplinkos ministerija po premjero Algirdo Butkevičiaus vizito Druskininkuose per naktį sukurpė kurortinių zonų panaikinimo Lietuvoje Vyriausybės nutarimo projektą ir net jo nesuderinusi nustatyta tvarka skubiai pateikė priėmimui.

Vyriausybė tokį skubotą dokumentą priėmė be didelių svarstymų ir diskusijų. Remiantis minėtu Vyriausybės nutarimu, teismas statybas Druskininkų kurorte padarė ir teisėtomis, ir leistinomis. Taip buvo įteisintos Druskininkų Vijūnėlės dvaro statybos ant ežero kranto pačiame kurorto centre.

Reaguodamas į DELFI paskelbtą informaciją, kam buvo naudingas ypatingos skubos tvarka priimtas Vyriausybės nutarimas Nr. 1025 dėl kurortinių zonų panaikinimo Lietuvoje, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius pirmadienio rytą išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog „nutarimas, dėl kurio šiandien metami kaltinimai Vyriausybei, rengtas nuo 2014 metų“.

Tačiau DELFI turimi oficialūs Aplinkos ministerijos dokumentai sako priešingai: Vyriausybės nutarimai, tiksliau – jų projektai, buvo du ir absoliučiai skirtingi tiek savo turiniu, tiek datomis, tiek registracijos numeriais.