Šią informaciją D. Kuolys paskelbė trečiadienį savo vedamoje laidoje „Akistata su Lietuva“, kuri rodoma per Baltijos televiziją, o ketvirtadienį pakartojo DELFI.

Anot jo, kai kuriais žurnalistais Valstybės saugumo departamentas (VSD) susidomėjo po V. Pociūno, kuris Baltarusijoje dirbo diplomatinėje tarnyboje, žūties 2006 m. „VSD pradėjo sekti visus kritikus, kurie pradėjo aiškintis, kas ten darosi“, – DELFI sakė D. Kuolys, tvirtindamas, kad saugumiečių akiratyje atsidūrė ir kai kurie žurnalistai.

Kaip žinoma, norint klausytis vieno ar kito asmens pokalbių telefonu, atitinkama institucija privalo kreiptis į prokurorą ir gauti teismo leidimą. Būtent taip elgėsi VSD.

„Mano duomeninis, jie naudojosi Šiaulių apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro Anatolijaus Mirnyj ir Šiaulių apygardos teismo pirmininko Boleslovo Kalainio paslaugomis, – teigė D. Kuolys. – Sankcijai gauti reikia rimtų argumentų. Vilniuje žmonės, gerbiantys savo reputaciją, nesutiko, tai kreipėsi į Šiaulius.“

Paklaustas, kiek sankcijų žurnalistų pokalbiams klausyti buvo išduota, pašnekovas nenorėjo spėlioti. Tai esą turėtų aiškintis politikai, pavyzdžiui, Seimo Operatyvinės veiklos kontrolės komisija, ir kiti atsakingi pareigūnai.

D. Kuolio žodžiais, šis procesas tęsiasi iki šiol. Jis teigė kalbėjęs su kai kuriais kolegomis apie galima jų pokalbių telefonu klausymąsi – kai kurie žurnalistai esą žino, kad saugumiečiai jais domisi.

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas DELFI atsisakė komentuoti šią informaciją.

A. Mirnyj taip pat atsisakė kalbėti, pasiteisinęs, kad nematė minėtos laidos, o telefonu kalbėti nenorintis. Tuo metu susisiekti su B. Kalainiu kol kas nepavyko.

Seimo NSGK pirmininkas Arvydas Anušauskas pripažino, kad tokia praktika, kai dėl prašymų gausos sankcijų klausytis telefoninių pokalbių kartais prašoma ne tame mieste, kur dirba atitinkami pareigūnai. Tačiau jis teigė neturintis duomenų, patvirtinančių per televiziją paskelbtą informaciją.