Nors šį pasirengimą šiek tiek temdo nerimas dėl egzaminų rezultatų, abiturientės jau dabar pradėjo rūpintis savo įvaizdžiu, kad tą vakarą atrodytų pačios gražiausios.

Po egzaminų maratono – į parduotuves

Išleistuvės – pati svarbiausia šventė kiekvieno mokyklą baigiančio jaunuolio gyvenime. Nors skeptikai bando įrodinėti, kad tai tik dirbtinai išpūsta šventė, gerokai pakratanti tėvų pinigines ir šiuos pinigus daug prasmingiau būtų investuoti kelionei ar savarankiško gyvenimo pradžiai, daugelis abiturientų ir jų tėvelių šiai dienai itin ruošiasi.

Aišku, vaikinams gerokai lengviau, juk šventei puikiai tiks ir rugsėjo 1-ajai pirktas kostiumas. Merginoms rūpesčių daugiau: suknelė, bateliai, aksesuarai, šukuosena, makiažas, manikiūras ir daugybė įvairiausių smulkmenų.

Stilistai, dizaineriai ir mados žinovai pažymi, kad kasmet stilingai pasipuošusių abiturienčių daugėja, tačiau vis dar nemažai tokių, kurios į išleistuvių vakarą ateina apsirengusios tarsi į paplūdimį arba gerokai persistengia besigražindamos ir labiau primena ne žavią aštuoniolikmetę, o brandžią tetulę, vilkinčią svočios suknele.

Tad kaip išleistuvių vakarą atrodyti žavingai, kad po kelerių metų peržvelgus nuotraukas pačiai nebūtų juokingai graudu?

Nors pagrindinė egzaminų sesija baigėsi tik šią savaitę, daugelis abiturienčių po parduotuves, proginių drabužių nuomos salonus ir internetą pradėjo naršyti gerokai anksčiau. Kaip pasakojo proginių drabužių nuomos salono „Jūratės stilius“ savininkė Jūratė Sudeikienė, abiturientės jų salono duris pradeda varstyti vos tik sužino, kada ir kur vyks išleistuvių šventė, koks bus jos formatas. Tačiau matuotis ir rinktis sukneles ima tik pasibaigus egzaminų maratonui.

Nežinia, ar įtakos turi tai, kad dabar abiturientės turi itin dideles pasirinkimo galimybes, ar todėl, kad išleistuvėms nebeskiriama tiek daug dėmesio, jaunų merginų pasirinkimai gerokai pasikeitė.
„Visos jos tą dieną nori būti labai gražios. Bet kokių nors bendrų tendencijų net negalėčiau išskirti. Tai, ką vadiname klasika, jos palieka savo mamoms, o pačios dairosi kažko jaunatviško, žavaus – kas lengva ir elegantiška“, – pažymi J. Sudeikienė.

Kiek lėšų abiturientės pasiryžusios skirti suknelei, įvardyti net nebūtų galima, nes norai labai skirtingi. Neretai Paskutinio skambučio šventė būna svarbesnė už išleistuves, tad ir suknelės būna gerokai kuklesnės, ypač jeigu planuojama eiti tik į dieninę išleistuvių dalį – atsiimti diplomų.
„Tikrai negalėčiau įvardyti konkrečios kainos – vienos net neskaičiuoja, o kitos derasi ir dėl vieno euro“, – sakė J. Sudeikienė.

Renkasi patogumą

Vestuvinių ir proginių drabužių salono „Pas Mariją“ savininkė Marija Simanavičienė taip pat pabrėžia, kad jau baigėsi itin puošnių šventinių suknelių era, kai į išleistuves merginos eidavo žemę šluojančiomis pūstomis tarsi princesių suknelėmis.

Suknelės išleistuvėms

Šios vasaros mados tendencija – šviesios ir pastelinės spalvos, lengvi audiniai, todėl ir išleistuvių vakarui siūloma rinktis paprastas lengvas sukneles, prie jų derinti atitinkamus papuošalus.

„Būdavo, kad į išleistuves merginos eidavo itin puošniomis suknelėmis, o dabar viskas supaprastėjo. Gal šiai šventei niekas tiek dėmesio nebeskiria: kas į užsienį dirbti išvažiuoja, kas apskritai nenori dalyvauti išleistuvėse. Todėl ir apranga daug paprastesnė – daugiau nori kuklių, be didelių puošybos elementų, bet elegantiškų suknučių“, – pasakojo M. Simanavičienė.

Kita vertus, gal ir gerai, kad nebeliko itin puošnių suknelių. Juk daugelis merginų vakarinį drabužį vilki pirmą kartą ir ne visos su prabangia ilga suknia jaučiasi jaukiai ir patogiai. Tad renkasi tokį drabužį, kuris jų nevaržytų. Šiais metais išryškėjo ir tokia tendencija, kad į oficialią dalį abiturientės renkasi ilgas sukneles, o vakarinę – trumpas, nors visada buvo atvirkščiai.

„Ne iš vienos abiturientės girdėjom, kad į atestatų teikimą eis vilkėdamos ilgą, o į vakarinę dalį – trumpą suknelę, kad būtų patogu šokti. Apskritai daugiau merginų drabužį renkasi ne tiek pagal grožį, kiek pagal patogumą, lengvumą. Tiesa, ne reta iki pat paskutinės dienos nežino, kaip nori atrodyti išleistuvių vakarą: rinktis pradeda labai anksti, bet tas netinka, anas irgi, o paskutinę dieną jau viskas tinka“, – šypsosi proginių drabužių salono savininkė.

Stilių kuria aksesuarai

Nors šventinis garderobas darosi kuklesnis, grožio procedūroms merginos pinigų negaili. Kaip teigė grožio studijos „Oranžinis stilius“ savininkė ir stilistė Aušra Vitkuvienė, išleistuvių vakarui merginos darosi ir šukuoseną, ir makiažą, ir manikiūrą. Beje, taip abiturientės gražinosi ir Paskutinio skambučio šventei.

„Galbūt drabužiai nebėra tokie puošnūs, bet profesionaliai padarytas makiažas ir šukuosena tampa tarsi privaloma įvaizdžio dalis“, – pažymi A. Vitkuvienė.

Šią vasarą tiek makiažo, tiek ir drabužių madoje vyrauja pastelinės ir šviesios spalvos, tad ir išleistuvių šventei šios spalvos būtų tinkamiausias pasirinkimas. Tik labai išskirtiniais atvejais siūloma rinktis juodą, tamsią ar labai ryškią spalvą. Madingiausia šią vasarą – balta spalva, taip pat rekomenduojama pasipuošti gėlėto audinio suknelėmis.

„Pasirinkimas išties didelis. Netgi galime skirti du apsirengimo kodus – dieninį ir vakarinį: kuklesnį ir iškilmingesnį. Rinktis siūloma ne tik sukneles, bet ir atskirai palaidinę bei sijoną, kurį galima keisti. Pavyzdžiui, dieninei daliai rinktis trumpą, vakarinei – ilgą sijoną. Aišku, audiniai turi būti itin lengvi, permatomi, sluoksniuoti. Svarbiausia, jokio sunkumo. Akcentuoti reikėtų ne patį drabužį, o aksesuarus, šukuoseną, makiažą“, – kalbėjo A. Vitkuvienė.

Daugelis merginų supranta, kad susikurti tobulą įvaizdį išleistuvėms galima ir su labai kuklia suknele, jei pavyks idealiai priderinti aksesuarus, batus. Ir oficialiai, ir vakarinei daliai galima rinktis tą pačią suknelę, nes batelius žema pakulne pakeitusios dailiais aukštakulniais, pasipuošusios įmantresniais papuošalais ir pasidariusios šventišką makiažą ir šukuoseną atrodysite ir stilingai, ir kitaip.

„Į šventinį drabužį tikrai neverta daug investuoti, prabangų įvaizdį galima sukurti ir aksesuarais. Aišku, reikia vadovautis taisykle – geriau mažiau negu daugiau, kad po dešimtmečio nebūtų gėda ir juokinga žiūrėti į išleistuvių nuotraukas“, – pabrėžė stilistė.

Seksualumą painioja su jaunatviškumu

Tiesa, reikėtų paisyti saiko ir kalbant apie grožio procedūras. Makiažas turėtų būti šiek tiek ryškesnis nei dieninis, turėtų pabrėžti jaunystę ir grožį, bet jokių juodų akių ar ryškiai dažytų lūpų.
Aušra Vitkuvienė.

Stilistė A. Vitkuvienė pažymi, kad neretai merginos jaunatviškumą painioja su seksualumu ir kartais atrodo net vulgariai.

Šukuosenos taip pat gana kuklios ir paprastos, pavyzdžiui, palaidi šiek tiek supinti plaukai, lengvos garbanos, bangos ar smulkus garbanojimas – tai, kas plaukams suteikia kitokią, nekasdienę faktūrą.

„Šio sezono mada – prabangus kuklumas, kurį padeda sukurti aksesuarai. Gana daug jų ir plaukuose – blizgantys, žvilgantys, primenantys karūnas, diademas, iki šiol to nebuvo. Kalbant apie aksesuarų derinimą, dabar gerokai pasikeitusios ir mados taisyklės. Pavyzdžiui, rankinė ir bateliai jau turi būti skirtingų spalvų ir faktūrų. Nebelieka ir vienos faktūros papuošalų – dabar galima derinti ir auksinius, ir sidabrinius papuošalus, ir kitų metalų bižuteriją“, – pasakojo A. Vitkuvienė.
Nors daugelis abiturienčių išleistuvių vakarą atrodo išties žaviai ir jaunatviškai, vis dar nemažai yra tokių, kurios jaunatviškumą painioja su seksualumo demonstravimu, neretai virstančiu vulgarumu. Iš dalies tai priklauso ir nuo mokyklos, socialinio statuso, šeimos.

„Jaunatviškumas ir seksualumas labai skirtingi dalykai. Galima pastebėti, kad iš paprastesnių mokyklų mergaitės atrodo gana provokuojamai. Taip galbūt jos nori į save atkreipti dėmesį, pačios nesuprasdamos, kad atrodo gana vulgariai. Bet vaikai dėl to visiškai nekalti, juk pagrindiniai mokytojai yra suaugusieji. Juk jeigu taip atrodo mama, dukra kitaip irgi negali atrodyti“, – mano A. Vitkuvienė.

Eina kaip į vestuves

Mados namų „Madam pareis vėliau“ įkūrėjas, dizaineris ir stilistas Liutauras Salasevičius nedaugžodžiauja ir atvirai rėžia, kad nors situacija iš esmės gerėja, vis dar nemažai merginų į išleistuves ateina tarsi į giminės puotą, nors tai jaunystės šventė.

„Pats nelabai dirbu su tomis mergaitėmis, nes neturiu tiek kantrybės, bet tos, kurios atvyksta, nori ko nors paprasto, bet gražaus, jaunatviško, trumpo ir lengvo. Tačiau peržvelgus išleistuvių nuotraukas matyti, kad ne visos turi supratimą, kaip tam vakarui reikėtų pasipuošti – arba per daug visko susikrauna ir virsta babcėmis, į išleistuves ateinančiomis su svočios suknele, arba rengiasi bet ką, vos ne kaip į paplūdimį“, – palygina dizaineris.

Jo patarimas – rinktis ne tai, kas madinga šį sezoną, o tai, kas tinka žmogui. Ir jokiu būdu nesivadovauti taisykle, kas brangu, tas gražu. Anaiptol ne vakarinė suknelė, o bendras įvaizdis kuria visumą.

„Net ir pati prabangiausia suknelė neatrodys dailiai, jeigu mergina pasidarys tragišką makiažą ar pasirinks baisius papuošalus. Aš daugiau investuočiau į makiažą ir šukuoseną negu į suknelę. Nors nežinau, ar tai galima vadinti investicija. Pats esu turėjęs klienčių, kurios nusipirko trumpą šviesią prigludusią suknelę, dailius, bet ne prabangius batelius ir pasidarė profesionalų makiažą bei šukuoseną. Visi buvo nustebę, kad galima atrodyti taip paprastai, bet kartu ir elegantiškai“, – „Sekundei“ teigė L. Salasevičius.

Viskas gražu, kas skoninga. Anot stilisto, nors sakoma, kad kuodeliai sendina, tačiau jeigu jie padaryti skoningai, atrodo labai jaunatviškai. Lygiai taip pat pasakytina ir apie palaidus plaukus – jeigu mergina neturi gražių plaukų, nėra ir ką paleisti.

Makiažas taip pat visoms vienodas netinka – vienai itin žaviai atrodys dūminis makiažas, kitą, dar gana vaikišką mergaitę toks tik pasendins. Tačiau pati svarbiausia įvaizdžio dalis – moteriškas žavesys.

„Jeigu tik leidžia galimybės, tokią svarbią dieną siūlyčiau pačioms nežaisti ir viską patikėti makiažo ir šukuosenų meistrams. Per aštuoniolika metų nors vieną dieną galima sau leisti atrodyti puikiai. Tačiau nereikia pamiršti, kad svarbiausia turėti moteriško žavesio. Net ir su pačia gražiausia suknele mergina nebus graži, jeigu nemokės tinkamai elgtis“, – tvirtino L. Salasevičius.

Nesuklysk rinkdamasi išleistuvių suknelę: siųsk nuotrauką ir išgirsk dizainerio komentarą!

Išleistuvės – viena svarbiausių dienų jauno žmogaus gyvenime. Tai vakaras, kai švenčiamas jo 12 metų pastangų rezultatas. Vakaras, kai kiekviena mergina su savo suknele gali pasijusti princese.

Vakaras, kai kostiumus apsirengę vaikinai toli gražu nebeprimena klasiokų, kadaise erzinančių klasėje, bet kausto susižavėjusių merginų žvilgsnius... Ne paslaptis – tądien kiekvienas nori atrodyti stulbinančiai. Norime Jums padėti! Kadangi iki dvyliktokų išleistuvių dar liko laiko, tačiau jau metas pradėti sukti galvą, kaip apsirengti, skelbiame konkursą!

Siųskite nuotraukas iki birželio 25 d., ketvirtadienio spausdami čia arba el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Išleistuvės“! Penktadienį – birželio 26 d. – jas DELFI portale pakomentuos Lietuvos dizaineris!