Valstybės vadovė pavedė krašto apsaugos ministrei Rasai Juknevičienei, kol bus paskirtas naujasis, laikinai eiti užsienio reikalų ministro pareigas.

Prezidentės dekretas įsigalioja nuo jo pasirašymo dienos.

Didžiausia valdančiosios koalicijos grandis Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) į atsilaisvinusią užsienio reikalų ministro vietą siūlo Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininką Audronių Ažubalį. Jo kandidatūrą pirmadienį patvirtino partijos prezidiumas.

DELFI primena, kad D. Grybauskaitė pastaruoju metu ne kartą viešai kritikavo V. Ušacką. Sausio 13 d. prezidentė teigė, jog niekada viešai nesakė, kad remia ministrą. Kiek anksčiau šalies vadovė, komentuodama V. Ušacko nuomonę dėl patalpų slaptam Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimui, ironiškai palinkėjo jam sėkmės.

Ministro ir prezidentės nuomonės išsiskyrė vertinant Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) išvadų dėl slapto CŽV sulaikymo centro. Parlamentarai konstatavo, kad Lietuvoje buvo įrengtos patalpos tokiam centrui, o amerikiečių orlaiviai skraidė į mūsų šalį, tačiau ar buvo atvežami sulaikyti asmenys, nenustatė.

Anot D. Grybauskaitės, šios išvados iš dalies patvirtino jos netiesioginius įtarimus. Savo ruožtu V. Ušackas pareiškė svarbiausia žinia pasauliui laikantis tai, kad nebuvo nustatyta, jog į Lietuvą buvo atvežami terorizmu įtariami asmenys. „Išvadose kalbama apie prielaidas, tačiau man svarbiausia išvada, ir svarbiausia žinia pasauliui, kad nėra faktų ir informacijos, kurie patvirtintų, kad Lietuvoje buvo CŽV kalėjimas“, - teigė jis.

Premjeras A. Kubilius ne kartą tvirtino gerai vertinantis V. Ušacko darbą ir apgailestavo dėl susiklosčiusių aplinkybių.