Pirmadienį paskelbtame "Lietuvos energijos" pranešime spaudai teigiama, kad šeštadienio vakarą siautusi audra sutrikdė elektros energijos tiekimą Vilniaus, Kauno ir Alytaus regionuose. Audros metu atsijungė beveik 700 transformatorių, be elektros energijos laikinai buvo likę daugiau kaip 37 tūkst. vartotojų.

Pasak pranešimo, gedimai elektros tinkluose buvo šalinami ir lokalizuojami visą savaitgalį ir pirmadienį. Šiuo metu beveik visiems vartotojams elektra vėl tiekiama.

Atstatomieji remonto darbai užtruks dar keletą dieną. Išankstiniais duomenimis, bendrovei "Lietuvos energija" padaryta apie 200 tūkst. litų nuostolio.

Gyventojai įspėjami atsargiai elgtis su vėtros sugadinta elektros tiekimo įranga, nesiartinti prie nutrauktų laidų ir pranešti apie pastebėtus gedimus į rajonines elektros tinklų dispečerines tarnybas.

Civilinės saugos departamentas Lietuvoje siautusios vėtros materialinių nuostolių įvertinimą Vyriausybei ketina pateikti šią savaitę.

Kaip jau buvo skelbta, vėlyvą šeštadienio vakarą Lietuvoje siautęs viesulas suniokojo pusę Trakų rajone esančio Taučionių kaimo, o Šalčininkų rajone audros nuverstas medis užmušė šio rajono gyventoją.

Staigus viesulas, skriejęs 70 m/s greičiu, Trakų rajono Taučionių kaime vėjas nuplėšė trijų gyvenamųjų namų bei 8 ūkinių pastatų stogus, nugriovė vieną ūkinį pastatą, išvertė keletą medžių bei kelis elektros stulpus.

Šalčininkų rajone, Pabarės kaime, per audrą ant vasarnamio nuvirtus medžiui, žuvo pastate buvęs 41 metų Henrikas Baranovskis, o Benediktas Krupovičius buvo sužalotas.

Pabarės kaime vėjas apgadino kelių namų stogus, išjungė 17 elektros pastočių, išvertė keletą medžių.

Kituose Lietuvos rajonuose šeštadienio vakarą siautusi audra didesnių nuostolių nepadarė.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, nuo žaibo iškrovos Varėnos, Alytaus, Utenos ir Plungės rajonuose kilo penki žmonių turtą sunaikinę gaisrai. Jų metu apgadinti arba sudegė gyvenamieji ir ūkiniai pastatai, žmonės prarado apie 20 tonų šieno ir šiaudų.

Nuo galingų vėjo gūsių kai kurie Vilniaus ir Kauno rajonai buvo kurį laiką likę be elektros, sutrikdytos radijo ir televizijos transliacijos, nuplėštos kai kurių parduotuvių iškabos.

Meteorologų teigimu, Lietuvoje siautusi audra kilo dėl įsiveržusių iš pietvakarių šilto ir labai drėgno oro srautų, suformavusių audringus debesis.