Panevėžio krašte žinomas ir populiarus kunigas Algirdas Dauknys su keliais nešuliais atsikraustė ir gyvena viešbutyje. Jis sako, kad buvo priverstas palikti Naujamiesčio kleboniją, nes joje dėl maždaug 1000 litų skolos buvo išjungtas elektra ir šildymas.

„Nebebuvo šildymo, tai dar gali kažkiek gyventi. O kai neliko šviesos ir elektros, nebegali gyventi. Nesusimokėjau už elektrą, o man reikėjo spausti kapeiką prie kapeikos, kad liktų mažiau skolų parapijai ir kitam kunigui“, - sako dvasininkas.

Algirdas Dauknys („Panevėžio balso“ nuotr.)
Viešbučio savininkė Jurgita Būtėnienė kunigui pritaikė nuolaidą, kitaip kainos viešbutyje jam būtų neįkandamos.

A. Dauknys - nebe Naujamiesčio klebonas. Jo vietą užėmė kitas. A. Dauknį vyskupija paliko Berčiūnų bažnyčioje. Pastaraisiais metais kunigui teko nemažai išbandymų: kilęs gaisras sunaikino Naujamiesčio bažnyčią, prireikė kelių metų jai atstatyti, iš karto po to dvasininką užklupo liga. Vyskupijai A. Dauknio skolos nerūpėjo, nes, kaip tikina, apie neapmokėtas sąskaitas nežinojo.

„Kaltas tokiu atveju yra pats kunigas. Jeigu kaupiasi skola, jei nesumokamos sąskaitos už elektrą ir šildymą ir kunigas nesiima jokių žingsnių, kad tą problemą išspręstų, savaime suprantama, kad viskas baigiasi tuo, kad viskas yra atjungiama“, - sako Panevėžio vyskupijos kancleris Romualdas Zdanys.

Anot jo, kunigai, kaip visi mirtingieji, dėl skolų su tiekėjais turi tartis arba jas atiduoti skolindamiesi pinigų.

Įprastai bažnyčios skolų už šildymą per žiemą neaugina, pinigus sąskaitoms taupo per vasarą. Vienos didesnės miesto bažnyčios ir parapijos šildymas per mėnesį kainuoja iki 12 tūkst. litų.