„Įvykusį incidentą Vilniaus skyriaus vadovybė apsvarstė struktūrinių padalinių vedėjų posėdyje. Skyriaus padalinių vadovai įspėti dėl jų atsakomybės ir įpareigoti užtikrinti dokumentų saugojimo ir naikinimo kontrolę“, – į klausimą, kuo baigėsi tiems žmonėms, kurie buvo atsakingi už išmėtytus duomenis, DELFI raštu atsakė „Sodros“ valdyba.

Taip pat atsakyme rašoma, kad „išanalizavus DELFI paskelbtos informacijos situaciją apie išmestus dokumentų juodraščius, Fondo valdyba teritorinių skyrių vadovams raštu priminė Saugumo nuostatų reikalavimus“.

Minėtuose reikalavimuose nurodoma, kad visi konfidencialūs dokumentai turi būti sunaikinti.

VDAI, gavusi informaciją apie išmėtytus duomenis, pradėjo neplaninį asmens duomenų tvarkymo teisėtumo patikrinimą, kurį ketinama baigti gruodį.

Jeigu bus nustatyti pažeidimai, inspekcija surašys nurodymą, kaip tvarkyti duomenis, kurį privalu vykdyti.

„Jeigu po surašyto nurodymo „Sodra“ iki jiems nustatyto termino jo neįvykdys, tuomet gali būti surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas už teisėtų nurodymų nevykdymą. Tokiu atveju protokolas būtų siunčiamas teismui, kuris spręstų, ar buvo pažeidimas ir kokio dydžio baudą skirti“, – DELFI sakė VDAI Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausioji specialistė Alina Semionovaitė.

Už pažeidimus tvarkant asmens duomenis gresia 500-1000 Lt bauda, jei pažeidimas nustatomas nebe pirmą sykį – bauda didėja ir gali būti nuo 1 tūkst. Lt iki 2 tūkst. Lt.

DELFI turimuose dokumentuose, kurie buvo išmesti nesunaikinti, galima matyti kai kurių įmonių apdraustųjų duomenis su jų vardais, pavardėmis, asmens kodais, draudžiamųjų pajamų suma, įmokų dydžiais.

Taip pat besidomintys galėjo paskaityti, kiek ir koks žmogus iš konkrečios įmonės sumokėjo mokesčių pagal autorines sutartis.

Dalis dokumentų buvo šiukšlių maišuose prie konteinerių arba juose, kiti tiesiog plaikstėsi vėjyje.

„Sodros“ Vilniaus skyriaus vadovas Voldemaras Vitkus šiuo metu atostogauja. Anksčiau jis DELFI sakė ketinantis aiškintis, kas išmetė šiuos duomenis. Tačiau jis sakė jau žinąs, kas dalį maišų išėmė iš konteinerių. Tai esą padarė statybininkai.

Ministras ragina atsakingiau įvertinti pažeidimo atvejį

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, reaguodamas į tai, kad dėl išmestų ir tinkamai nesunaikintų dokumentų „Sodros“ Vilniaus teritorinio skyriaus padalinių vadovai tik įspėti, išreiškė susirūpinimą ir mano, jog reikalingas adekvatus vertinimas įvykdytoms veikloms.

„Bet kuri institucija, kuri tvarko asmens duomenis, privalo užtikrinti tinkamą asmens duomenų apsaugą, o juose dirbantys specialistai būti atsakingi ir kruopštūs, kad jų neapdairumas nesudarytų nė menkiausios galimybės pakenkti žmonėms“, - įsitikinęs ministras D. Jankauskas.

Ministro nuomone, jei įstaigų vadovai patys sau nuolaidžiaus dėl klaidų, kaip galima tikėtis, kad visuomenė pasitikės.

„Ši istorija būtinai turi būti išaiškinta iki galo, ir aš, kaip ministras, tuo pasirūpinsiu. Kai bus atliktas pradėtas tyrimas, kalti asmenys turės atsakyti pagal numatytą tvarką, o ateityje nelikti jokių galimybių, nei šiame skyriuje, nei kituose, panašioms situacijoms kartotis, nesvarbu, per aplaidumą ar dėl neapsižiūrėjimo“, - tvirtino D. Jankauskas.