Po pateikimo projektui pritarė 54 parlamentarai, balsavo prieš - 12, susilaikė - 10.

V. Landsbergio projekto pagrindinis tikslas yra apibrėžti Lietuvos suverenias teises ir užsienio politikos uždavinius, siekiant, kad būtų atlyginta žala, padaryta Lietuvai ir jos gyventojams per SSRS 1940-1990 metų okupaciją ir aneksiją.

Kaip plenariniame posėdyje sakė V. Landsbergis, nuostolių kompensavimas paremtas ir tarptautine teise, ir Lietuvos piliečių valia, išreikšta per referendumą šio dešimtmečio pradžioje.

Anot V. Landsbergio pateikto aiškinamojo rašto, priimant Rusiją į Europos Tarybą (ET) 1996 metais, buvo konstatuota, kad Rusija įsipareigoja padėti asmenims, anksčiau deportuotiems iš okupuotų Baltijos valstybių, ar jų palikuonims sugrįžti į savo šalį pagal specialias repatrijavimo ir atlyginimo programas.

Lietuva savo reikalavimams pagrįsti iki šiol neturi atitinkamo teisės akto.

Projekte nustatoma Lietuvos Vyriausybės pareiga įsteigti SSRS okupacijos žalos kompensavimo fondą, nustatyti šio fondo teisinį statusą ir numatyti lėšas, kurios būtų kaupiamos šiame fonde.

Vienas galimų šaltinių, kurį iš anksto leidžia šis įstatymas, tai Rusijos karinių ir kitų pavojingų krovinių tranzito į Kaliningradą tarifai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją