"Darbo grupė nenustatė, kad duomenys buvo perduoti neteisėtai (...) Gali būti keliamas klausimas, ar buvo įvertintos visos aplinkybės suteikiant (informaciją), ar išnaudotos visos galimybės siekiant, kad sprendimas būtų racionalus. Nustatyta, kad kai kuriose vietose tokių galimybių buvo praleista ir remiantis tais duomenimis, turėtų būti pradėtas dėl dviejų asmenų galimo nusižengimo", - po Vyriausybės posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė teisingumo ministras Remigijus Šimašius. Jis neatskleidė, dėl kurių darbuotojų elgesio bus pradėtas tyrimas - jiems gali grėsti nuo žodinio įspėjimo iki atleidimo iš darbo. Tyrimo rezultatų tikimasi kitą savaitę.

Tuo tarpu ministro pirmininko patarėjas Laimonas Talat - Kelpša teigia, kad darbo grupė nustatė, jog teisinės pagalbos prašymas iš Baltarusijos ne visiškai atitiko galiojančios sutarties reikalavimus.

"Kai buvo vertinama, ar galėjo Teisingumo ministerijos pareigūnai teikti tokią informaciją, prieita prie išvados, kad (...) žmonėms, tiesiogiai nedirbant su užsienio politika, galėjo nepakakti informacijos, kad galėtų pasidaryti šitam konkrečiam atvejui išvadas", - kalbėjo L. Talat-Kelpša.

Užsienio reikalų ministerija, anot viceministro Evaldo Ignatavičiaus, tarnybinių patikrinimų nepradės, tačiau Teisėjų taryba turėtų įvertinti vieno iš teisėjų veiksmus vykdant minėtą prašymą.

Premjeras Andrius Kubilius ne pirmą sykį kartoja, kad šią padėtį nulėmė dvidešimt metų esančios sistemos spragos.

"Vienetinis atvejis atskleidė sistemines problemas, kurios egzistavo dvidešimt metų", - sakė A. Kubilius. Anot jo, pavesta įvairioms šalies institucijoms saugaus ryšio kanalais konsultuotis dėl teisinių pagalbų prašymų, atskirose institucijose gali būti paskirti už tai atsakingi žmonės.

Teisingumo ministras užsiminė, kad bus siekiama su kai kuriomis Europos Sąjungos valstybėmis sukurti koordinavimo sistemą, kad vienai ES šaliai atsisakius išduoti duomenis, to nepadarytų ir kita.