Pagal naują tvarką, į Seimą išrinkti Lietuvos atstovai Europos Parlamente (EP) automatiškai neteks europarlamentaro mandato. Iki šiol jie galėjo rinktis, kur dirbti: Seime ar EP.

Pasak pataisos iniciatorių, turėdami pasirinkimo laisvę, europarlamentarai dalyvaudavo Seimo rinkimuose, taip pritraukdami papildomų rinkėjų, bet išrinkti į jį neidavo. 2012-aisiais parlamento rinkimuose kandidatavo ir Seimo nario mandatą laimėjo keturi EP nariai, tačiau darbo Briuselyje atsisakė tik vienas.

Jau aišku, kad šiemet rinkimuose į Seimą nedalyvaus: Zigmantas Balčytis, Vilija Blinkevičiūtė, Antanas Guoga, Bronis Ropė, Algirdas Saudargas ir Viktoras Uspaskichas. Iš keturių EP dirbančių partijų lyderių savo dalyvavimą rinkimuose LRT RADIJUI patvirtino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis. „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Rolandas Paksas rinkimuose negali dalyvauti dėl teisinių priežasčių.

Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis LRT RADIJUI neatskleidė, ar sieks Seimo nario mandato. Ar dalyvaus rinkimuose, kol kas neapsisprendė ir Petras Auštrevičius.