"Tai - išties pirmasis vizitas į mūsų regioną. Jis lankysis visose trijose Baltijos šalyse, tarp jų, mano kvietimu, ir Lietuvoje. Tai yra labai svarbu ir simboliška. Tai rodo, kad NATO supranta mūsų regiono situaciją, grėsmes mūsų regionui, todėl pirmasis vizitas, vienas iš pirmųjų į užsienį, vos prieš mėnesį pradėjus dirbti, yra Baltijos šalys", - sakė D. Grybauskaitė interviu LRT radijui.

Pasak šalies vadovės, per susitikimą su NATO vadovu bus kalbama "apie grėsmes, pasiruošimą, kaip jas galima atremti, ką gali daryti pačios šalys, ką turi daryti NATO, kaip realizuosime ir vykdysime Velso sprendimus".

"Na ir, be jokios abejonės, bus parodytos ir mūsų galimybės. Taip pat mes, kaip priimanti šalis, parodysime, kokia galima parama tokiai pagalbai priimti, kaip tvarkysime infrastruktūrą, logistinius dalykus, pratybų sąlygas, nes pratybos vyks vienos po kitų, ir tai tikrai stiprina viso mūsų regiono saugumą. Mūsų pačių pasirengimas, kaip mes tai darome, kaip priimame, kokias sąlygas sudarome, yra viena iš labai svarbių sudedamųjų dalių mūsų viso regiono saugumui užtikrinti", - pažymėjo D. Grybauskaitė.

Vizito metu Lietuvos vadovė ir NATO generalinis sekretorius aplankys Karmėlavoje veikiantį Oro erdvės kontrolės centrą, kuriame įkurtas trijų Baltijos šalių bendras valdymo ir pranešimų centras.

Prezidentė ir Aljanso vadovas taip pat susitiks su Lietuvos ir NATO sąjungininkų kariais.

Ketvirtadienį NATO generalinis sekretorius lankysis Latvijoje.

Aljanso vadovas susitiks su Latvijos prezidentu Andriu Bėrziniu, premjere Laimduota Straujuma, užsienio reikalų ministru Edgaru Rinkevičiumi ir gynybos ministru Raimondu Vėjuoniu.

Taip pat planuojama, kad J. Stoltenbergas apsilankys Adažių karinėje bazėje.

J. Stoltenbergas Aljanso šalyse lankosi su pažintiniais vizitais.

Buvęs Norvegijos ministras pirmininkas J. Stoltenbergas šių metų spalio pradžioje pakeitė iki tol NATO generalinio sekretoriaus pareigas ėjusį daną Andersą Foghą Rasmusseną.