Th. May antradienį telefonu informavo Europos Vadovų Tarybos pirmininką Donaldą Tuską apie savo sprendimą ir pažymėjo, kad jos vyriausybė bus „labai užsiėmusi derybomis dėl išstojimo iš ES“, sakė atstovas.

„Ministrė pirmininkė užsiminė, kad JK (Jungtinė Karalystė) turėtų atsisakyti rotacinio pirmininkavimo (ES) Tarybai, šiuo metu numatyto antrajai 2017 metų pusei, ir pažymėjo, kad mes teiksime prioritetą deryboms išstoti iš Europos Sąjungos“, – sakė Dauningo gatvės atstovė.

Donaldas Tuskas sveikino ministrės pirmininkės greitą sprendimą šiuo klausimu, kuris sudarys sąlygas Tarybai ... suderinti kitaip“, – sakė atstovė.

Europos Sąjungos Tarybai, kuriai priklauso 28 ES narių ministrai, po pusmetį pasikeisdamos pirmininkauja šalys narės.

Sprendimą vadina logišku ir teisingu

ES ambasadoriai vėliau trečiadienį susitiks nuspręsti, kas pakeis Britaniją.

Kaip LRT.lt teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, dėl to bus tariamasi. „Yra įvairūs variantai – arba kuri nors šalis anksčiau pradės, pavyzdžiui, Estija. Buvo variantų, kad kita šalis pasisiūlys, pavyzdžiui, Belgija ketino. Ta spraga bus užpildyta“, – sakė ministras.

Anot L. Linkevičiaus, pirmininkauti ES reiškia ne tik susitikimų moderavimą ir pozicijų derinimą, bet ir brėžti tam tikras gaires į ateitį. „Jei šalis per porą metų planuoja nebūti nare, tai vadovauti tam procesui, kuris projektuos ateitį, matyt, nėra logiška. Tas sprendimas labai suprantamas“, – LRT.lt kalbėjo L. Linkevičius.

Savo ruožtu europarlamentaras Petras Auštrevičius tikina jau anksčiau yra girdėjęs apie tokius galimus sprendimus. „Manau, tai visiškai logiška. Pirmininkavimas Europos Tarybai yra įsipareigojimas toliau tvirtinti Europos Sąjungą, ieškoti sprendimų, kurie geriausiai atsiliepia esantiems iššūkiams. Manau, ES neatsisako savo paties suformuluoto principo, kad Europa turi būti vieninga ir stipresnė“, – LRT.lt tikino P. Auštrevičius.

P. Auštrevičiaus manymu, matyt, Estija gali tapti ta valstybe, kuri perims Britanijos pirmininkavimą, atitinkamai perstumiant kitų valstybių pirmininkavimo laikotarpius.

Europarlamentaras Rolandas Paksas teigia, kad su Didžiąja Britanija reikia kalbėti pagarbiai.

„Žmonių valia yra žmonių valia. Jie savo sprendimą padarė. Pasitraukė iš ES, bet ne iš Europos. Bet kokiu atveju, jie Europoje buvo ir bus – tai nėra užkampio valstybė. Tai – Didžioji Britanija, ir su ja reikia maksimaliai pagarbiai. Reikės peržiūrėti dešimtis tūkstančių dokumentų, susitarti dėl daugybės dalykų, kad būtų gerai ir žemynui, ir salynui. Darydami bloga britams, darysim bloga ir sau“, – įsitikinęs R. Paksas.

Šiuo metu, iki gruodžio 31 dienos, pirmininkauja Slovakija, o paskui pirmininkaus Malta, iš kurios šį vaidmenį kitų metų liepos 1 dieną turėjo perimti Britanija.

Th. May pakartojo D. Tuskui, kad nori derybų dėl Britanijos pasitraukimo iš bloko „konstruktyvioje ir pragmatiškoje dvasioje“, bet pridūrė, kad reikės laiko pasirengti, sakė atstovė.

Ji pridūrė: „Donaldas Tuskas dar kartą patikino ministrę pirmininkę, kad padės šiam procesui vykti kaip įmanoma sklandžiau. Jie užbaigė (tuo, kad) laukia stiprių darbo santykių, ir sutiko, kad turėtų netrukus susitikti Briuselyje ar Londone.“

Belgija pasirengusi perimti pirmininkavimą

Belgija skelbia, kad yra pasirengusi 2017 metų antrąjį pusmetį pirmininkauti ES vietoje Didžiosios Britanijos, trečiadienį pranešė Belgijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

„Belgija yra pasirengusi perimti šį pirmininkavimą, jei mūsų bus paprašyta“, – sakė ministerijos atstovas Didier Vanderhasseltas