Tokia nesuvokiama patirtimi dalinosi globos namų auklėtinis, tikinantis, kad ir jam pačiam taip ne kartą teko kaboti, teigia „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Nuoga tiesa“ kūrėjai.

Vaikinas tikina, kad buvo farširuojamas vaistais

Klaipėdiečiui Dmitrijui Agafonovui dabar jau 24-eri. Tačiau praeities šmėklos vis sugrįžtančios iš jo vaikystės, neduoda vaikinui ramiai gyventi, kelia daug klausimų ir kol kas – nė vieno atsakymo. Kaip teigia laidos „Nuoga tiesa“ kūrėjai, surengę buvusio globos namų auklėtinio akistatas Klaipėdos ir šiuo metu skandalo dėl septynmetės mergaitės nepriežiūros krečiamuose Ventos globos namuose, tada jis net galvoti bijojęs, jog gali kam pasiskųsti.

Paliktas tėvų dar kūdikystėje, vaikas krimto valdišką duoną įvairiose globos įstaigose. Dima buvo hiperaktyvus – pabėgdavo iš internato, nakvodavo po balkonais ar laiptinėse, kaulydavo pinigų iš praeivių.

Kaip pedagogai dar prieš kelerius metus pažabodavo tokius tėvų neturinčius vaikus? Pasak vaikino, perduodavo juos psichiatrams! Dmitrijus suskaičiavo, jog psichiatrinėje ligoninėje „svečiavosi“ daugiau nei dvidešimt kartų, o jo sunkiai pažabojamas temperamentas buvo tramdomas aminazinu – itin stipriu psichotropiniu vaistu, į gilų miegą panardinančiu net kelioms paroms. „Ryte suleidžia, tai atsibundi nustebęs, o, jau vakaras. Tai ne, atsakydavo, tu jau dvi paras miegojai. Taip ir leisdavau dienas nevalgęs, tik miegojęs. Atsibudus galva braškėdavo, savijauta būdavo kaip girto“, - pasakojo Dmitrijus, pirmą kartą psichiatrinėje atsidūręs vos penkerių.

„Tačiau žiauriausias buvo galutinis pedagogų ir medikų nuosprendis: Ventos globos namai. Čia Dmitrijui buvo neleidžiama eiti į mokyklą, nors jis buvo psichiškai sveikas ir gabus vaikas. O įstaigoje dirbusių auklėtojų žiaurumas peržengdavo visas protu suvokiamas ribas. „Buvo tokia auklėtoja, kuri už nusižengimą versdavo stebėti, kaip jinai nuoga maudosi duše

Ventos globos namų direktorė: darbuotojai jaučiasi puolami

Ventos socialinės globos namų direktorė Gražina Banienė DELFI teigė, kad televizijos atstovai į globos namus atvyko po darbo valandų.

„Tuo metu darbe buvau visiškai atsitiktinai, nes man reikėjo atsišviesti daug dokumentų. Taip mes ir susidūrėme. Nei jie pranešė, kad atvyks, nei atsiklausė, ar gali filmuoti, darė tai iš karto. Sakė, kad atvažiavo aplankyti. Kai paklausiau, nuo kada lankytojai atvyksta su filmavimo kameromis, man paaiškino, kad kažkada, 2002 m., čia gyveno toks Dima. Nesu jo mačiusi, nes čia nedirbu nė ketverių metų. Todėl pasiūliau televizijos atstovams pasiklausti apie šią situaciją buvusios direktorės. Mano nuomone, už tą veiklą, kuri vyko šiuose namuose anksčiau, turėtų prisiimti atsakomybę vadovė, kuri išdirbo čia beveik 20 metų.

Kita vertus, ir žurnalistams reikėtų įvertinti, su kokiu žmogumi kalbasi. Jei žmogus turi proto ar psichikos negalią, kai kurie dalykai gali būti hiperbolizuoti, kai kurie – išgalvoti, o kai kurie – gal ir tikri. Aš šio vaikino nepažįstu, todėl negaliu komentuoti, kodėl buvo vienaip ar kitaip. Aš atsakau tik už tuos metus, nuo kada pradėjau dirbti. Gal ir ne viską žinau, kas čia vyksta, bet didžiąją dalį tikrai. Mes visiems esame labai atviri. Tikrai neturime ką slėpti ir visiems atvirai rodėme, kaip gyvename, koks vaikų ir mūsų darbuotojų santykis, kokie vaikai yra drąsūs, žingeidūs, kaip klausinėja visko atvykusiųjų. Deja, viso to neparodo ir tai skaudžiausia. Šią savaitę pas mus vyksta auditas, kaip tik turėjome darbuotojų susirinkimą. Visi jie jaučiasi labai blogai. Bendras klimatas dabar pakankamai įtemptas“, - teigė globos namų vadovė.

DELFI primena, kad vasarį į Kauno klinikas iš Akmenės rajono Ventos socialinės globos namų atvežta septynerių metų mergaitė, kuri nesvėrė nė šešių kilogramų. Medikai tvirtino, jog vaikas buvo neprižiūrėtas. Medicininio audito išvadų dėl išsekusios mergaitės, kuri gyveno Ventos socialinės globos namuose, laukiama kovo 15 dieną.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija atlikusi savo tyrimą nustatė, kad vasario 5 dieną dėl mergaitės buvo kreiptasi į medikus, vaikas išvežtas į gydymo įstaigą Šiauliuose. Ten gydytoja jį apžiūrėjo ir nurodė vežtis atgal, patardama, kaip maitinti, atlikti kitus veiksmus. Negerėjant globotinės sveikatai, vasario 6 dieną iškviesta greitoji medicinos pagalba, vaikas paguldytas į Šiaulių ligoninę, kur gydytas iki vasario 12 dienos.