Prie Seimo Nepriklausomybės aikštėje pirmadienį taip pat buvo iškeltos vėliavos, vakare minint okupacijos aukas Arkikatedroje bus laikomos šv. Mišios.

„Niekada neatleisiu sovietinei sistemai, niekada gyvenime. Ir niekada dabartinės Rusijos valdžios pozicijai neatleisiu, kuri bando tą pačią ideologiją ar politiką Gruzijoje bei Čečėnijoje ir kitur. Čia yra didelės valstybės imperinis skydas – gyventi kitų tautų sąskaita“, - DELFI sakė vilnietis Vytautas, kurį buvusi sovietų valdžia iš Lietuvos ištrėmė už tai, jog jo tėvas tarpukariu buvo Lietuvos tautininkų sąjungos narys ir šeima turėjo 40 hektarų žemės nuosavybės.

Pašnekovas pasakojo, kad tremties metais jis buvo vos penkerių metų amžiaus, tačiau esą viską atsimena iki paskutinės smulkmenos.

„Tokie dalykai niekada iš sąmonės neišnyks, čia gi ir motinos praradimas, ir šeimos turto praradimas, tėvynės praradimas – viskas susideda į vieną vietą. Ir sveikatos dar praradimas...“, - pasakojo pavardės atskleisti nenorėjęs Vytautas.

Jis pasidžiaugė, kad okupacijos aukų pagerbimo ceremonijoje dalyvavo ir prezidentė D. Grybauskaitė. Buvęs tremtinys sako nebegalvojantis apie jo šeimą ištikusią tragediją visą laiką, bet atleisti sovietams taip pat neketina.

„Būna dienų, kai prisimeni po kelis kartus, būna dienų kai po mėnesį neprisimeni – visaip būna. Žmogus apie tą dalyką negali galvoti visą laiką. Gyvenimas savo vaga eina“, - pasakojo vilnietis.

Paklaustas, kokios pozicijos Lietuvos valdantieji turėtų laikytis dėl okupacijos žalos atlyginimo, Vytautas svarstė, kad mūsų šalies pozicija turi būti kieta – tokia pat, kaip ir Rusijos nuostata dėl sovietų kareivių Lietuvoje. Jis taip pat pasipiktino, kad Lietuvos valdžia neturi jokių sutarčių su Rusija dėl žuvusių tremtinių kapų priežiūros.

DELFI primena, kad prieš 70 metų, 1940 m. birželio 15 d., sulaužydama tarptautines sutartis ir pasiųsdama per 150 tūkst. raudonarmiečių Sovietų Sąjunga okupavo nepriklausomą Lietuvą. 1941 m. birželio 14-ąją, gyvuliniuose vagonuose iš Lietuvos į tremtį buvo išvežta per 30 tūkst. žmonių.

Per 50 metų trukusią sovietinę okupaciją Lietuva neteko apie 800 tūkst. savo gyventojų. Apie 300 tūkst. žmonių patyrė komunistinio režimo baisumus - kalėjimus, lagerius, tremtį Sibire ir Tolimojoje Šiaurėje. Kas trečias suimtasis mirė nuo kankinimų, bado ar nepakėlė atšiauraus klimato. Daugiau kaip 30 tūkst. žmonių okupantai nužudė Lietuvoje. Bėgdami nuo komunistų teroro iš Lietuvos pasitraukė daugiau kaip 440 tūkstančių šalies gyventojų.