Komitetas: nėra lėšų

Seimo BFK antradienį nutarė, kad nėra lėšų Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo 15 straipsnio papildymo įstatymo projekto nuostatoms įgyvendinti. Taip manė 5 komiteto nariai iš valdančiosios daugumos, 2 parlamentarai nepritarė tokiai BFK išvadai.

Skaičiuojama, kad pensijų grąžinimui į 2009 m. lygį, kokios jos buvo prieš sprendimą pensijas sumažinti dėl krizės, vien 2011 m. reikėtų skirti virš 600 mln. Lt - iš Socialinio draudimo fondo biudžeto – 583 mln. Lt, valstybės biudžeto–26 mln. Lt.

Komitetas, kaip ir Vyriausybė, atkreipia dėmesį, kad įstatymo projekto iniciatorių nurodyti šaltiniai, iš esmės yra vienkartinės pajamos, kurios nėra pagrįstos realiais skaičiavimais, nėra parengti ir pateikti teisės aktų pakeitimo projektai, todėl pakėlus pensijas kyla rizika, kad valdžios sektoriaus deficitas 2011 m. viršys 5,8 proc. BVP. Sakoma, kad nevykdant Europos Sąjungos Ministrų Tarybos rekomendacijų, dėl valdžios sektoriaus deficito mažinimo, kiltų grėsmė negauti Sanglaudos fondo lėšų, apsunkintų galimybes skolintis finansų rinkose.

Opozicija: nėra numatytas kompensavimo mechanizmas

Tuo tarpu prieš klausimo svarstymą Seimo opozicija surengė spaudos konferenciją, kurioje opozicinių frakcijų seniūnai tikino, kad vieningai balsuos už pensijų didinimą.

Įstatymo pataisų autorius - Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis kartojo, kad jei Seimas negrąžins pensijų į buvusį lygį, pamins Konstituciją, nes pensijų sumažinimas negali tęstis ilgiau nei metus. Jis prikišo ir prezidentei, kuri jo iniciatyvą pavadino nusikalstama, kad ji neužtikrino prarastų pinigų kompensavimo pensininkams, nors prieš pensijų sumažinimą viešai šaukė, jog įstatymą pasirašys tik tuomet, jei bus numatyta kompensavimo tvarka.

„Kompensavimo mechanizmas iki šiol nėra numatytas“, - sakė V.Žiemelis.
Mišrios grupės vadovas, „valstietis liaudininkas“ Konstantas Ramelis irgi prikaišiojo, kad nėra numatyta aiški kompensavimo tvarka, remiamasi tik į prognozes, kad atsigavus ekonomikai bus rastas būdas grąžinti pensijas. „Ekonomika atsigaus po 3-5 metų, kai dalis dabartinių pensininkų bus jau išmirę“, - sakė jis.

Opozicijos lyderis, socdemas Algirdas Butkevičius priekaištavo, kad dabartinė valdžia nesugeba įsukti ūkio taip, kad ekonomikos atsigavimas kurtų ir pridėtinę vertę, kuri leistų pasirūpinti svarbiausiais žmonėmis, kaip antai, mažiausiai pinigų gaunančiais pensininkais.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis prikišo premjerui Andriui Kubiliui ir finansų ministrei Ingridai Šimonytei, jog šiedu gąsdina žmones: premjeras - lito devalvavimu, ministrė – atsistatydinimu. V.Mazuronis siūlo jiems neaušinti burnos ir užleisti vietą kitiems politikams, kurie sugebės rasti išeitį. 

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys tikino, kad pensininkams grąžinami 600 mln. Lt sugrįš į Lietuvos piniginę, nes pakels vartojimą, mat pensininkai pinigus išleis svarbiausiems maisto produktams, dažniausiai lietuviškų gamintojų.