„Sprendimo projektas parengtas atsižvelgiant į jau priimtus sprendimus dėl politikų ir valstybės tarnautojų atlyginimų, kurie jau priimti Seime. Anksčiau tie procesai tarpusavyje nebuvo derinami, šiuo atveju einama proporcingumo ir solidarumo keliu, bandome suderinti abi grupes: ir valstybės tarnautojus, ir biudžetinėse įstaigose dirbančius darbuotojus pagal sutartis“, – sakė ministras, paklaustas, kodėl atsisakyta idėjos bazinę algą mažinti 10 proc.

Šis mažinimas palies daugiau nei 200 tūkst. žmonių. Ministras skaičiuoja, kad sprendimui įsigaliojus nuo spalio, šiemet būtų galima sutaupyti apie 120 mln. Lt.

DELFI primena, kad Vyriausybė jau kartą buvo sumažinusi bazinę algą 10 proc., tačiau netrukus šį mažinimą atšaukė, nes profsąjungos kaltino valdančiuosius sprendimą priėmus vienašališkai.

Prie Seimo profsąjungos buvo surengusios bado akciją.

Vyriausybės nutarime taip pat numatyta nuo 76 iki 73 centų sumažinti bazinį valandinį atlyginimą.

Rugsėjo 1 d. nuo 475 iki 450 litų mažėja ir bazinis algos dydis, pagal kurį skaičiuojamas atlyginimas valstybės politikams, pareigūnams, teisėjams, tarnautojams, sumažintas. Šis sumažinimas galios iki metų pabaigos, vėliau jo galiojimą numatoma pratęsti.

Kartu mažėja ir pareiginės algos koeficientas, skaičiuojama, kad dėl bazinės algos dydžio bei koeficientų mažinimo politikų ir valstybės pareigūnų algos turėtų mažėti 15-24,5 procento.