Saugumo vardan visų buvo paprašyta atvykti prieš dvi su puse valandos nuo renginio pradžios, todėl gatvėse prie koncertų rūmų nutįso ilgos eilės. Visi žiūrovai po vieną buvo tikrinami metalo detektoriumi, apžiūrimi jų daiktai, pareigūnai pasitelkė ir šunis, kurie ieškojo draudžiamų medžiagų ar daiktų.

B. Obama pasirodė pačiu laiku, kaip ir buvo numatyta. Jis dėkojo už puikų priėmimą.

„Kaip suprantu, čia oras visada toks?“ - klausė JAV prezidentas, pabrėždamas itin šiltą rugsėjo pradžios orą Taline.

JAV prezidentas ypatingai dėkojo žmonėms, kurie žiūri jo kalbą Laisvės aikštėje. Jam tai priminė, kiek ilgai Baltijos valstybės turėjo kovoti dėl savo nepriklausomybės, ištverti masinius trėmimus ir okupaciją.

„Prieš 25-erius metus Baltijos šalių žmonės susibūrė į vieną geriausių laisvės ir pasipriešinimo reginių, kokius pasaulis yra regėjęs. Žmogiškoji laisvės grandinė – Baltijos kelias. (…) Kai paprasti žmonės stoja petys petin, nepaprasti pasikeitimai tampa įmanomi“, - primindamas Baltijos kelią sakė B. Obama.

Jis taip pat priminė pasipriešinimą sovietinei okupacijai.

„Laisvės troškimas išgyveno šimtmečius okupacijos. (…) Jis išgyveno trėmimus, kurie atskyrė tėvus nuo vaikų. Jį gynė miško broliai. (…) Jūs laimėjote, jūs atsiėmėte savo šalis“, - kalbėjo B. Obama.

Sykiu jis pabrėžė, kad Baltijos šalys – pavyzdys, kuriuo sekti nori ne tik Ukrainos žmonės.

„Šiandien žmonės, siekiantys savo demokratijų – nuo Kijevo iki Tuniso – į jus žiūri ieškodami įkvėpimo“, - sakė B. Obama.

„Kai paprasti žmonės susivienija, pasikeitimai tampa įmanomi“ - pabrėžė JAV prezidentas.

Rusija kelia grėsmę laisvės vizijai

JAV vadovo teigimu, Baltijos šalys – kelio į demokratiją vizijos simbolis.

„Šiai vizijai grėsmę kelia Rusijos agresija prieš Ukrainą“, - konstatavo B. Obama.

Jis pabrėžė, kad „sienos negali būti perbaižomos šautuvo vamdžiu“.

„Todėl mes šiandien stovime išvien su Ukrainos žmonėmis“, - sakė B. Obama.

Pasak jo, NATO nėra nukreipta prieš kokias nors kitas šalis – tai demokratinių šalių Aljansas. Taip JAV prezidentas tarsi atsako į Rusijos pareiškimus, neva NATO plėtra kelia grėsmę jos saugumui.

Talinas, Ryga ir Vilnius – tiek pat svarbūs, kiek Paryžius

Jis kartojo, kad Rusija finansuoja, rengia, aprūpina ir remia pietryčių Ukrainos separatistus. B. Obama pabrėžė, kad visa tai aišku ir įrodyta.

„Nevaržomas nacionalizmas – paskutinė priebėga tiems, kurie negali atnešti tikro progreso savo žmonėms“, - sakė B. Obama, įgeldamas Kremliui.

Jis pabrėžė, kad JAV nepripažins Krymo ar kitų Ukrainos teritorijų aneksijos – taip, kaip nepripažino Baltijos šalių okupacijos.

„Ginsime savo NATO sąjungininkes. Kiekvieną sąjungininkę. (…) Nėra „vyresnių“ ar „jaunesnių“ sąjungininkių“, - sakė B. Obama.

„Talino, Rygos ir Vilniaus gynyba – tiek pat svarbi, kiek Berlyno, Paryžiaus ir Londono“, - pridūrė jis.

„Jei reikės - mes ginsime Estiją, ginsime Latviją, ginsime Lietuvą. Kartą praradote nepriklausomybę. Su NATO daugiau niekada jos neprarasite“, - užtikrino B. Obama.

Rusija taiko „įkaitų“ politiką

Kalbėdamas apie NATO buvimo Baltijos šalyse stiprinimą, jis minėjo didesnius JAV pajėgumus, rotacines pajėgas, bet sykiu pažymėjo, kad Baltijos šalys taip pat turi atitinkamai investuoti į gynybinių pajėgumų stiprinimą.

Čia jis tvirtai pagyrė Estiją, kuri jau skiria 2 proc. BVP gynybai.

„O Lietuva ir Latvija pasižadėjo padaryti tą patį. Tai verta plojimų“, - sakė B. Obama.

Jis taip pat pažymėjo, kad reikia „vieningai stoti prieš Rusijos agresiją Ukrainoje“.

„JAV, ES, mūsų partneriai pasaulyje – visi sakėme, kad mes norėtume diplomatinio sprendimo. Bet matydami Rusijos nenorą pasinaudoti šia galimybe, pritaikėme sankcijas. Ir neabejokite – Rusija jau moka savo kainą“, - teigė B. Obama.

Jis priminė ankstesnes savo tezes, esą JAV nesiekia žalos Rusijai, o priešingai – nori stabilios ir gerbtinos valstybės.

„Trumpai tariant, Rusijos veiksmai Ukrainoje silpnina Rusiją. Rusijos veiksmai kenkia Rusijos žmonėms. Taip neturi būti. Neturime jokio intereso kenkti Rusijai“, - kartojo B. Obama.

Pasak jo, Rusija turi pakeisti kursą ir „leisti ukrainiečiams patiems priimti sprendimus“.

„Mažai kas mus supranta geriau nei Baltijos šalių žmonės. (…) Norime, kad ukrainiečiai būtų laisvi ir stiprūs. Nes kuo daugiau šalių yra laisvos ir stiprios, tuo saugesni mes patys“, - teigė B. Obama.

Jis pabrėžė, kad Ukrainai, kaip ir Baltijos šalims, būtina diversifikuoti energetiką.

„Jokia valstybė neturėtų būti įkaite šalies, kuri energiją naudoja kaip ginklą“, - teigė B. Obama.