A. Zuokas DELFI teigė, jog pirmadienį prasidės trijų pastatų, teismo pripažintų neteisėtais, griovimo darbai. Laukiama analogiško teismo sprendimo dėl dar 7 pastatų tabore.

Imasi taboro pastatų griovimo

„Pirmadienį, pagal teismo sprendimą, Statybų inspekcija pradės trijų pastatų griovimo darbus. Tai yra įsigalioję teismo sprendimai, antstoliai yra įteikę visiems savininkams nurodymą patiems tai padaryti. Tačiau per tam tikrą laiką nepadarius, bus tai padaryta Statybų inspekcijos ir Vilniaus miesto savivaldybės pagalba, - kalbėjo sostinės vadovas. - Čia, aišku, tik pradžia. Nes toliau vyksta teismo procesai. Statybų inspekcija, reikia pagirti, tikrai aktyviai dirba. Ir artimiausiu metu, matyt, teismai priims sprendimus dėl dar 7 pastatų, kurie yra nelegalūs ir atitinkamai bus po kažkiek laiko taip pat griaunami.“

Anot mero, griovimo darbai gali ir neapsiriboti dešimčia pastatų, mat procesas juda toliau.

Į taborą pirmadienį siunčiami ir socialiniai darbuotojai.

„Mūsų socialinės tarnybos čia taip pat atvažiuos. Specialiai čia atvažiavome šiandien pažiūrėti, kad įsitikintume dar kartą, kad tie pastatai iš esmės tušti. Galbūt žmonėms kiltų klausimas, kodėl žiemą griauname. Todėl, kad jeigu būtų šiltas periodas, ten, be abejo, tada kažkas gyventų. Savo ruožtu, mes esame susitarę su šeimomis, kurios ten anksčiau gyveno, kad joms galėtų būti laikinai suteiktas socialinis būstas. Jeigu atsiras kažkokie dalykai, mūsų socialinės tarnybos bus pasirengusios suteikti visą reikalingą pagalbą“, - tęsė A. Zuokas.

Meras pripažino, jog esama nuogąstavimų, kad negyvenami trobesiai pirmadienį staiga taps gyvenami.

„Bijome, kad prieš pradedant griovimo darbus, kaip dažnai būna, kažkas sueis į vidų ir sakys „čia mes gyvenam“. Kad suteiktume iš karto jiems gyvenamąjį būstą. Turime dvi šeimas, kurios buvo susijusios su tais pastatais, ir su jais yra dirbama. Ir laikina pastogė, jeigu bus reikalinga, jinai bus suteikta“, - pridūrė A. Zuokas.

Merą pasitiko su „vergu“

Meras su Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininku Kęstučiu Lančinsku ir uniformuotais pareigūnais taip pat aplankė vieno nelegalaus statinio šeimininką.

Vos atvykus A. Zuokui ir palydai, pareigūnai vyriškio paklausė, ar jis pats nugriaus nelegalų statinį. „Nugriausiu“, - sakė jis. Bet paklaustas, kada tai įvyks, jis atšovė: „Kada reikės“.

Vyriškis teigė, esą nešildomoje troboje gyvena žmogus – jis merui ir parodė savo įnamį, kurį policijos pareigūnai vadino „vergu“.

Pastato šeimininkas prašė trobesių negriauti iki pavasario – kad žmogus turėtų kur gyventi – o atšilus orams žadėjo pastatą nugriauti pats. A. Zuokas nesutiko, o įnamiui pasiūlė vietą nakvynės namuose.

Toks variantas nepatiko statinio šeimininkui. „Iki pavasario niekas negriaus, duodu žodį! Jei ateis, paleisiu šunis“, - šaukė jis.

Paskui A. Zuoką ir pareigūnus „vergas“ vaikščiojo delne gniauždamas nemažą virtuvinį peilį.

Nori, kad taboro nebeliktų

Paklaustas, ar nebijo tokių grasinimų, meras nusijuokė: „Gal ne. Žino jie puikiai. Nuo rudens visa tai vyksta, jie įspėti ne vieną kartą. O antstolis prieš kelias savaites įteikė teismo sprendimą bei nurodymą (griovimą – DELFI) vykdyti patiems. Jie puikiai žino, kad tai nelegalu ir taip negali būti“.

A. Zuokas neslėpė norįs, kad tokio reiškinio, kaip taboras, apskritai nebeliktų.

„Aišku, jiems yra priimtina, kad įstatymai negaliotų. Bet kaip tik noras yra parodyti, kad įstatymas galioja visiems. Reikia pagirti policijos pareigūnus, kurie atlieka didelį darbą, ir narkotikų srautas, kuris čia pardavinėjamas, mažėja. Pareigūnai ir toliau stipriai kontroliuos šitą teritoriją. Bet, aišku, problemą išspręsti galima tiktai tuo atveju, jeigu pačio taboro neliks, ir žmonės patys turės įsipareigoti keisti savo gyvenimo būdą“, - sakė meras.

O taboras nunykti esą galėtų gana greitai. „Galbūt vyresnę kartą jau sudėtinga būtų išgelbėti. Bet yra čia daug vaikų ir jaunimo. Bent jau jais turime pasirūpinti, kad jie gyventų visai kitą gyvenimą. Jeigu griaunami 3 namai, netgi galbūt 4, turint omeny, kad vienas namas sudegęs ir taip pat bus išvalytas, paskui – dar 7, toliau – dar 12. Žinot, ne per metus galbūt, bet ta tema nebus palikta ramybėje, kaip buvo iki šiol“, - paklaustas, kada tikisi nebematyti taboro, sakė A. Zuokas.