Glostrupo teisėja Anė Ersbol konstatavo, kad Lietuvos valdžia per daugiau nei 10 metų nepadarė nieko, kad į Lukiškių tardymo izoliatorių uždaryti suimtieji nebūtų žeminami ir kankinami nežmoniškomis sąlygomis. 

Kalėjimų departamento direktoriaus patarėjas Antanas Laurinėnas „Žinių radiją“ patikino, jog Lukiškių izoliatorius – kalėjimas atitinka minimalius pagal teisės aktus nustatytus reikalavimus ir higienos normų reikalavimus.

Lukiškėse nuolat yra remontuojamos, renovuojamos gyvenamosios patalpos ir situacija gerėja“, - teigė A.Laurinėnas.

Danijos teisme liudidamas profesorius Fredas Morganas sakė, jog Lukiškėse 4 kaliniai dalinasi 8 kv.m. ir tokioje ankštoje patalpoje su tualetu turi praleisti 23 valandas per parą.

„Ponas Morganas Lukiškėse lankėsi prieš porą metų ir tada situacija buvo šiek tiek kitokia. Tada Lukiškėse buvo laikoma per 1000 asmenų ir buvo tokių kamerų, kur buvo laikoma ir po 4 asmenis. Dabar taip nebėra“, - tikino A.Laurinėnas.

Tuo metu buvęs teisingumo ministras, parlamentaras Remigijus Šimašius pripažino, jog situacija Lietuvai yra nepalanki.

„Nepalanki ir dėl nuolat pralaimimų bylų Europos žmogaus teisių teisme, ir dėl tokių tarptautinių aspektų. Išeitis yra vienintelė – būtina atlikti kalėjimų pertvarką, ne tik dėl to, kad būtų atlikti Europos žmogaus teises atitinkantys reiklavimai, bet ir dėl to, kad efektyviai užtikrinti žmonių saugojimą. Pagal tuos skaičius, kuriuos turiu, tai pertvarkius įstaigas galima pasiekti, kad kaina vieno asmens laikymo vienai dienai būtų ne didesnė, o standartai būtų atitinkantys“, - kalbėjo R.Šimašius.

Laida „Aktualioji valanda“ transliuojama darbo dienomis 17.05 val.