Jis teigė ataskaitą pasirašęs Kūčių išvakarėse, dokumentas su grifu "ribotam naudojimui" Vyriausybės kanceliariją pasiekė pirmadienį.

Pasak ministro, premjeras Algirdas Brazauskas su ataskaita turėtų susipažinti sausio pradžioje, grįžęs po atostogų. "Išvados bus suformuluotos ir tam tikrų priemonių imtasi, kai su ataskaita susipažins premjeras", - teigė V.Bulovas.

Pasak ministro, prie ataskaitos yra pridėti ir dokumentai su grifu "visiškai slaptai", kuriuose įvardijamos kai kurių pasienio pareigūnų, kaip įtariama - susijusių su kontrabandos gabenimu ir korupcija, pavardės. Tarp jų, anot ministro, yra ir aukštų VSAT pareigūnų pavardžių.

"Šių pareigūnų veiklą vertins jau kitos institucijos. Komisijos tikslas buvo ne užsiimti konkrečių asmenų veiklos įvertinimu, o įvertinti VSAT veiklą apskritai", - sakė ministras. Vidaus reikalų ministerijoje atliekamas dar vienas tyrimas dėl galimų pažeidimų VSAT.

Generalinis inspektorius Julius Jasaitis iki sausio 21 dienos ministrui turi pateikti tyrimo išvadas dėl VSAT vado Algimanto Songailos ir Lazdijų rinktinės vado Albino Žymančiaus galimo piktnaudžiavimo tarnyba, be eilės per valstybės sieną praleidžiant kai kuriuos žmones.

Tyrimui J.Jasaitis Valstybės saugumo departamento (VSD) paprašė A.Songailos pokalbių telefonu stenogramų. "Iš jų galėsiu spręsti, ar A.Songaila davė pavaldiniams nurodymus ką nors per sieną praleisti be eilės", - BNS yra sakęs generalinis inspektorius.

Pasak jo, nuo VSD užfiksuotos medžiagos priklausys ir Lazdijų rinktinės vado A.Žymančiaus veiklos įvertinimas.

"Žiūrėsime, ar A.Žymančius minėtus A.Songailos nurodymus vykdė", - teigė J.Jasaitis. Vidaus reikalų ministras aukštų pasienio pareigūnų veiklą ištirti ir įvertinti nusprendė po to, kai viešai buvo pranešta, kad jų nurodymu be eilės per sieną buvo praleidžiami žmonės.

Gavęs generalinio inspektoriaus išvadas, ministras spręs, ar skirti minėtiems pareigūnams nuobaudas. Pareigūnams gali būti skirtas papeikimas, pažeminimas pareigose arba atleidimas iš darbo.

Lapkričio pradžioje paviešintoje VSD pažymoje buvo teigiama, kad VSAT rinktinių vadų paslaugomis naudojosi tarpininke tarp prieštaringos reputacijos asmenų ir įvairių valstybės pareigūnų įvardijama Renata Smailytė.

Pažymoje teigiama, kad jos paprašyti vadai per sieną be eilės praleisdavo su asociacija "XXI amžius" susijusius asmenis.

Pasieniečių vadas A.Songaila po VSD pažymos paviešinimo pripažino kelis kartus bendravęs su R.Smailytė, taip pat jos prašymu suteikdavęs lengvatų kirsti sieną. Tačiau jis tvirtino nežinojęs, kokie žmonės sieną kerta be eilės.

Parlamentinės komisijos duomenimis, tarpininkaujant R.Smailytei, šiemet be eilės valstybės sieną kirto 12 automobilių.