"Konstitucinis Teismas pasisakė, kad Seimo nariams draudžiama turėti darbines sutartis, nesvarbu, kaip ten jos įvardinamos, ar pagal kūrybos veiklos įstatymą, ar pagal kitus, bet kokia darbinė sutartis pažeidžia Konstituciją. (...) Visi dalyvavimai šou projektuose prasilenkia su Konstitucija, ir tai yra negalima", - teismo išaiškinimą Eltai komentavo A. Salamakinas.

Parlamento Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas sakė, kad nėra svarbu, ar parlamentaras užsiima šou veikla laisvalaikiu, ar negauna pajamų ir daro tai savanoriškai, vis tiek tai - neleistina.

"Konstitucinis Teismas pasisakė, kad nesvarbu, ar gauni atlygį, ar negauni, bet turi tarsi įsipareigojimus privačiai institucijai, šiuo atveju kalbama apie televiziją, ir tas prieštarauja Konstitucijai.

Algimantas Salamakinas
Konstitucinis Teismas pasakė: nesvarbu, ar tai yra laisvalaikis, net atostogų metu, jeigu Seimas galiausiai jas įteisins, yra draudžiama vystyti tokią veiklą kaip dalyvavimas šou projektuose, ir Žilvino Šilgalio išvedžiojimas, kad jis kaip nori laisvalaikį taip leidžia, buvo traktuojamas neteisingai", - aiškino A. Salamakinas.

Vienintelė išimtis palikta kalbant apie kūrybinę veiklą. Konstitucinis Teismas išaiškino, kad Seimo narys gali gauti atlyginimą už tokią veiklą, kurios rezultatas yra kokybiškai nauja, originali, niekada anksčiau neegzistavusi konkreti materialinė ar dvasinė mokslo, technikos, kultūros ar meno vertybė.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas taip pat pažymėjo, kad Konstitucinio Teismo išaiškinimas nėra traktuojamas kaip įstatymas, tad galioja ir įvykiams iki jo paskelbimo.

"Šis išaiškinimas bus vertingas visiems Seimo nariams, nes jau daugiau nei metai ir Etikos komisijoje nerandame sutarimo. Seime vieni sako, kad Seimas - ne kalėjimas, gali daryti ką nori, eiti kur nori, ką nori dėstyti, dirbti. Kita pusė sako, kad Seimo nario statusas yra išskirtinis statusas, to daryti negalima.

Šitas išaiškinimas bus vertingas visam Seimui ir ypač kitai kadencijai. Šioje kadencijoje turime pataisyti kai kuriuos įstatymus, ir toliau kandidatuojantis žmogus žinos, kas jo laukia", - sakė A. Salamakinas.

Konstitucinis Teismas paskelbė, kad Konstitucijos 60 straipsnio 1 dalies formuluotėje "darbas verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse" apima bet kokią veiklą (...) privačioje įstaigoje (...) arba atstovaujant tokiai įstaigai, (...), jeigu ši veikla yra susijusi su darbo atlikimu (...), neatsižvelgiant į tai, ar ta veikla yra nuolatinė, ar laikina, ar vienkartinio pobūdžio, į tai, ar už tą veiklą yra atlyginama kokiomis nors išmokomis arba kaip nors kitaip, ar nėra atlyginama., (...) neatsižvelgiant į tai, ar ta veikla vykdoma Seimo nario darbo Seime bei kitos parlamentinės veiklos, ar poilsio, laisvalaikio, kasmetinių mokamų atostogų metu.